Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανδρική νοικοκυροσύνη φέρνει το διαζύγιο!

Μια νορβηγική έρευνα δείχνει πως όσο περισσότερο ισότιμα μοιράζεται ένα ζευγάρι τις δουλειές στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάρει διαζύγιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Nova, η αναλογία των διαζυγίων μεταξύ των νοικοκυριών στα οποία οι οικιακές δουλειές είναι ισότιμα μοιρασμένες είναι περίπου 50% υψηλότερη απ' ότι σ' αυτά όπου το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού τις κάνει η γυναίκα.

"Όσο περισσότερες δουλειές κάνει ένας άνδρας στο σπίτι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία των διαζυγίων", εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Χάνσεν, ο οποίος συνυπογράφει μια εκτεταμένη μελέτη με τίτλο "Η ισότητα στο σπίτι". Για τους ερευνητές πάντως δεν υπάρχει καμιά ή σχεδόν καμιά σχέση αιτιότητας και ο συσχετισμός αυτός αποτελεί μάλλον ένδειξη ότι τα ζευγάρια είναι "μοντέρνα".

"Τα μοντέρνα ζευγάρια είναι σύγχρονα τόσο όσον αφορά τον καταμερισμό της δουλειάς όσο και στην αντίληψή τους για το γάμο", τον οποίο θεωρούν λιγότερο ιερό, εξήγησε ο Χάνσεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα "αξιών". "Σ' αυτά τα σύγχρονα ζευγάρια, οι γυναίκες έχουν επίσης ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μια καλά αμειβόμενη δουλειά, πράγμα που τις καθιστά λιγότερο εξαρτημένες οικονομικά από το σύζυγό τους. Μπορούν συνεπώς να τα καταφέρουν ευκολότερα σε περίπτωση διαζυγίου", πρόσθεσε.

Μόνο περιθωριακά θα μπορούσε να διαπιστωθεί μια σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα διαζύγια και στην κατανομή των δουλειών του σπιτιού. "Ίσως επειδή μερικές φορές βιώνεται ως θετικό το να υπάρχουν σαφώς κατανεμημένοι ρόλοι (...) όπου ο ένας να μην μπαίνει στα χωράφια του άλλου", εκτιμά ο Χάνσεν. "Αυτό μπορεί να προκαλεί λιγότερους καβγάδες, ενώ καβγαδίζει κανείς ευκολότερα αν έχει τους ίδιους ρόλους και αν αισθάνεται ότι ο άλλος δεν κάνει αυτό που του αναλογεί", πρόσθεσε.

Στη Νορβηγία, μια χώρα που προωθεί την ισότητα μεταξύ των φύλων, η εκπαίδευση των παιδιών μοιράζεται εν γένει ισότιμα ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα (σε επτά ζευγάρια στα δέκα), δήλωσε ο Χάνσεν, ο οποίος εξάλλου έκανε τις δηλώσεις σ' ένα πάρκο όπου ασχολούνταν με τα δικά του. Όμως σε ότι αφορά τις δουλειές του σπιτιού, σε επτά στις δέκα περιπτώσεις η γυναίκα είναι αυτή που κάνει τις περισσότερες. Εντούτοις από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες αυτές είναι ικανοποιημένες απ' αυτή την κατάσταση και το γενικό επίπεδο της ευτυχίας τους είναι πολύ κοντά με αυτό των γυναικών στα λεγόμενα "μοντέρνα" ζευγάρια.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου