Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχαίο άστρο βρέθηκε να αψηφά το κοσμικό γήρας

Η λάμψη της νιότης



ο ευρωπαϊκό Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT), ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, εξέτασε ένα άστρο στην περιφέρεια του Γαλαξία μας, το οποίο χρονολογείται στα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος, περιέργως όμως δεν παρουσιάζει σημεία γήρανσης.

Το αγέραστο αστέρι βρίσκεται στο σφαιρικό αστρικό σμήνος Μessier 4, ένα από τα 150 τέτοια σμήνη που περιφέρονται γύρω από τον Μίλκι Ουέι. Το Μessier 4 είναι τόσο φωτεινό ώστε διακρίνεται ακόμα και με απλά κιάλια στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού.

Αφότου εξέτασαν ολόκληρο το σμήνος με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο των 2,2 μέτρων, οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή χρησιμοποίησαν το VLT για να μελετήσουν μεμονωμένα άστρα. Αναλύοντας το φως στα μήκη κύματος από τα οποία αποτελείται, μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση και την ηλικία των άστρων.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη στους αστρονόμους -το συγκεκριμένο άστρο βρέθηκε να περιέχει μεγάλες ποσότητες λιθίου, ενός στοιχείου που θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί στα δισεκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του άστρου.

Όλα τα βαριά στοιχεία στο Σύμπαν, από το οξυγόνο μέχρι το ουράνιο, σχηματίστηκαν από τη σύντηξη ελαφρύτερων στοιχείων στον πυρήνα των πρώτων άστρων. Όταν τα άστρα αυτά έφτασαν στο τέλος της ζωής τους και εξερράγησαν, τα βαριά στοιχεία που περιείχαν σκορπίστηκαν στο Διάστημα και εμπλούτισαν τα δομικά υλικά από τα οποία σχηματίστηκαν οι επόμενες γενιές άστρων.

Ως αποτέλεσμα, τα αρχαία άστρα περιέχουν μικρότερες ποσότητες βαρέων στοιχείων σε σχέση με νεότερα αστέρια όπως ο Ήλιος.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να εξετάσουν αν το αγέραστο άστρο κατάφερε με κάποιο άγνωστο τρόπο να διατηρήσει το λίθιο που περιείχε, ή αν βρήκε τρόπο να εμπλουτίσει τον εαυτό του απορροφώντας λίθιο από κάποια γειτονική πηγή.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Astronomy & Astrophysics και είναι διαθέσιμη στη μορφή προέκδοσης εδώ.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου