Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ζωντανές τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες βολτάρουν σε αμερικανικό εργαστήριο

Τερέζα, η διασώστρια



Η προοπτική μπορεί να μην ακούγεται ευοίωνη, κι όμως μια κατσαρίδα θα μπορούσε μια μέρα να σας σώσει τη ζωή. Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα που τους επιτρέπει να τηλεκατευθύνουν τις κατσαρίδες, ελπίζοντας ότι μια μέρα αυτού του είδους τα «βιορομπότ» θα μπορούν να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα σε συντρίμμια.

Στο βίντεο που παρουσίασαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, μια μεγαλόσωμη κατσαρίδα της Μαδαγασκάρης υπακούει τις εντολές του χειριστή και ακολουθεί μια καμπύλη διαδρομή στο πάτωμα.

Στη ράχη της κατσαρίδας βρίσκεται τοποθετημένο ένα μικρό, φθηνό κύκλωμα που περιλαμβάνει πομποδέκτη και έναν μικροελεγκτή, ο οποίος συνδέεται μέσω λεπτών καλωδίων στις κεραίες και τα κερκίδια του εντόμου.

Τα κερκίδια, αισθητήρα όργανα που απαντώνται στο πίσω μέρος των εντόμων και των αραχνίδιων, αντιλαμβάνονται αλλαγές στην κίνηση του αέρα και προειδοποιούν έτσι το έντομο για απειλές.

Στέλνοντας εντολή για την ηλεκτρική διέγερση των κερκιδίων, ο χειριστής κάνει την κατσαρίδα να νομίζει ότι κάτι το πλησιάζει από πίσω, οπότε το έντομο αναγκάζεται να κινηθεί προς τα εμπρός.

Για τον έλεγχο της κατεύθυνσης, το σύστημα στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στις κεραίες: η διέγερση της μιας κεραίας κάνει το έντομο να νομίζει ότι έχει αγγίξει κάποιο εμπόδιο, οπότε αυτόματα στρίβει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στη διάρκεια παρουσίασης σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEE) στο Σαν Ντιέγκο, αυτού του είδους τα «βιορομπότ» θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που εμποδίζουν τη χρήση πραγματικών ρομπότ σε απαιτητικά περιβάλλοντα.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι έρευνες θα μας επιτρέψουν τελικά να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από κινητούς αισθητήρες, το οποίο χρησιμοποιεί κατσαρίδες για τη συλλογή και τη μετάδοση πληροφοριών, όπως για την ανεύρεση επιζώντων σε κτήρια που έχουν καταστραφεί από σεισμό» εξηγεί ο Άλπερ Μπόζκουρτ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η νέα ηλεκτρονική συσκευή θα μπορούσε ίσως να συνδυαστεί με ένα άλλο σύστημα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve: μια εμφυτεύσιμη κυψέλη καυσίμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα σάκχαρα που παράγουν οι κατσαρίδες και θα μπορούσε έτσι να τροφοδοτεί άλλες εμφυτευμένες συσκευές.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου