Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Με αφανισμό απειλείται ένα στα πέντε ασπόνδυλα

Άν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την προστασία τους


Σε τροχιά αφανισμού βρίσκεται ένα στα πέντε ασπόνδυλα, προειδοποίησε η Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου. Σε μελέτη που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης αξιολόγησε τον κίνδυνο εξαφάνισης περισσότερων από 12.000 ασπόνδυλων, δηλαδή οργανισμών χωρίς σπονδυλική στήλη, όπως είναι οι αράχνες, οι μέδουσες, τα σκαθάρια, οι πεταλούδες, οι αστακοί, τα κοράλλια ή τα σαλιγκάρια.

Οκτώ στα δέκα είδη ζώων είναι ασπόνδυλα. Από αυτά, το 25% ενδέχεται να αφανιστούν εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την προστασία τους, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η ίδια η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτά τα ασπόνδυλα πλάσματα», λέει ο Δρ. Μπεν Κόλεν, συντάκτης της έκθεσης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Spineless.

Όπως εξηγεί στο κείμενο των 87 σελίδων, τα ζώα αυτά είναι οι «μηχανικοί των οικοσυστημάτων», καθώς προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα, στα οποία βασίζονται οι άνθρωποι. Ανάμεσα στις ζωτικής σημασίας εργασίες που εκτελούν είναι η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών, η διήθηση του νερού και η επικονίαση καλλιεργειών, ενώ πολλοί ασπόνδυλοι οργανισμοί αποτελούν πρώτης τάξεως τροφή για τον άνθρωπο, συνεπώς ο αφανισμός τους θα είχε σοβαρές συνέπειες σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας.

Ως βασικές απειλές για χιλιάδες ασπόνδυλα αναφέρεται η ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και η συρρίκνωση των οικοτόπων τους, η ρύπανση, οι ασθένειες και τα είδη-εισβολείς. Από αυτά, τα πλέον απειλούμενα είναι όσα ζουν στο γλυκό νερό ή σε περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως βουνοκορφές ή νησιά.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η εικόνα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια ασπόνδυλα είναι λιγότερο σαφής: από τα είδη που αξιολογήθηκαν, το 25% φαίνεται πως βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο εξαφάνισης, όμως αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των ειδών που έχουν ταυτοποιηθεί. «Είναι πιθανό η απειλή να είναι ακόμη μεγαλύτερη [για τα θαλάσσια ασπόνδυλα], ιδίως από παράγοντες που δεν έχουν πραγματικά όρια, όπως είναι η οξύνιση», αναγνωρίζει ο Κόλεν μιλώντας στο BBC.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία αυτών των οργανισμών είναι ο κόσμος να κατανοήσει ότι τα ασπόνδυλα προσφέρουν υπηρεσίες «που αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο». «Παρότι το κόστος της διάσωσής τους θα είναι υψηλό, το κόστος της αδιαφορίας φαίνεται πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους τονίζοντας ότι ο κόσμος θα είναι «πολύ διαφορετικός» χωρίς τα ασπόνδυλα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου