Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Γονιδιακή θεραπεία «νικά» τη συγγενή ανοσμία

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ανέκτησαν πλήρως τη χαμένη τους όσφρηση
Γονιδιακή θεραπεία «νικά» τη συγγενή ανοσμία
Τη χαμένη τους όσφρηση κέρδισαν με τη βοήθεια της νέας γονιδιακής θεραπείας τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα
 
Την ικανότητα να οσφραίνονται το περιβάλλον και την τροφή τους χάρισε σε ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς την αίσθηση της όσφρησης καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία που ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων.  
Τα πειραματόζωα έπασχαν από μια γενετική νόσο η οποία επηρεάζει τα μικροσκοπικά τριχίδια που βρίσκονται μέσα στα ρουθούνια και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση χημικών στον αέρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε θεραπείες νοσημάτων που συνδέονται με προβλήματα σε τριχίδια όπως αυτά της μύτης, του αυτιού ή ακόμα και του ματιού, τα οποία ευθύνονται για προβλήματα όσφρησης, ακοής, όρασης κ.ά.

Το πείραμα
Σύμφωνα με δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στην επιθεώρηση «Nature Medicine», μια σειρά από βλάβες των μικροσκοπικών τριχιδίων συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες. Μια από αυτές είναι και η συγγενής ανοσμία από την οποία έπασχαν τα τρωκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.
Τα γενετικώς τροποποιημένα πειραματόζωα έφεραν μια μετάλλαξη στο γονίδιο Ift88, η οποία δεν επέτρεπε την ομαλή ανάπτυξη τριχιδίων στη μύτη με αποτέλεσμα τα τρωκτικά να μην έχουν όσφρηση.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ιό με στόχο τη «μόλυνση» των προβληματικών κυττάρων με μια ενεργή εκδοχή του γονιδίου Ift88. Προχώρησαν λοιπόν σε ενέσιμη χορήγηση το ιού στη μύτη των πειραματόζωων επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος οδήγησε στην επιτυχή αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης των ποντικιών. Σύντομα τα τρωκτικά ήταν σε θέση να αναζητούν την τροφή τους μέσω της όσφρησης.
«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι μπορούμε να εισαγάγουμε το γονίδιο στα προβληματικά κύτταρα, για την παραγωγή της σωστής πρωτεΐνης και την ανάπτυξη των τριχιδίων που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία της όσφρησης» εξηγεί ο καθηγητής Φίλιπ Μπιλς από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου που συμμετείχε στη μελέτη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου