Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ρεκόρ βάθους για υποθαλάσσια ερευνητική γεώτρηση στον Ειρηνικό

Ταξίδι στο μανδύα της Γης

Με απώτερο στόχο να ανοίξει την πρώτη γεώτρηση μέχρι το μανδύα της Γης, ένα στρώμα στο οποίο κανείς δεν έχει εισχωρήσει μέχρι σήμερα, ιαπωνικό πλοίο πέτυχε νέο ρεκόρ κατεβάζοντας το γεωτρύπανό του στα 2.111 μέτρα κάτω από το βυθό του ωκεανού έξω από την Ιαπωνία.

«Ανοίγουμε μια νέα εποχή στις επιστημονικές υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Το νέο ρεκόρ είναι μόνο η αρχή για το ερευνητικό πλοίο Chikyu» υπερηφανεύεται ο Φούμιο Ιναγκάκι, επιστημονικός συνυπεύθυνος της αποστολής.

Η γεώτρηση, έξω από τη χερσόνησο Σιμοκίτα στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι μόλις ένα μέτρο βαθύτερη από το φρεάτιο που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.

Είναι η βαθύτερη γεώτρηση για επιστημονική έρευνα, όχι όμως και η βαθύτερη υποθαλάσσια γεώτρηση του κόσμού: η πλατφόρμα γεωτρήσεων Deepwater Horizon, από την οποία ξεκίνησε το 2010 η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, κατέχει το απόλυτο ρεκόρ με γεώτρηση που ολοκλήρωσε το 2009 έξω από το Τέξας μια γεώτρηση σε βάθος 10.683 μέτρων.

Το Chikyu της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να φτάσει τελικά επτά χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα και να φτάσει για πρώτη φορά στο μανδύα.

Ο μανδύας, αποτελούμενος από ημίρρευστα πετρώματα σε ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις, βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα του φλοιού, ο οποίος έχει πάχος μέχρι 75 χιλιόμετρα στην ξηρά αλλά λεπταίνει μέχρι τα επτά χιλιόμετρα κάτω από τους ωκεανούς.

Το Chikyu θα μπορούσε τελικά να προσφέρει μετρήσεις απευθείας από τις σεισμογόνες ζώνες του Ειρηνικού, να εξετάσει πώς η ζωή μπορεί να εμφανίστηκε σε συνθήκες μεγάλης θερμοκρασίας και πίεσης, και να ρίξει φως στη διαδικασία σχηματισμού κοιτασμάτων από υδρογονάνθρακες κάτω από τους ωκεανούς.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου