Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

"Καμπανάκι" κινδύνου χτυπούν οι επιστήμονες για τις συνήθειες των εφήβων στην Ελλάδα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) σχετικά με τις δραστηριότητες των εφήβων στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μεταξύ άλλων ότι δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 15 ετών δεν διαβάζουν καθόλου εξωσχολικά βιβλία και ένας στους 5 δεν ασχολείται καθόλου με αθλητικές δραστηριότητες. Ειδικά στα κορίτσια, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη καθώς το 23% των εφήβων ασκείται σωματικά (εκτός σχολείου) το πολύ μία φορά το μήνα και το 12,2% δεν ασκείται καθόλου. Επίσης φαίνεται ότι τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο με τη γυμναστική απ΄ ό,τι οι έφηβοι, οι οποίοι μεγαλώνοντας αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο στη σωματική άσκηση.

Στον αντίποδα, έδαφος κερδίζει συνεχώς η ενασχόληση των εφήβων με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας στους 5 εφήβους, παρακολουθεί τηλεόραση ή DVD για τουλάχιστον 4 ώρες κάθε μέρα της εβδομάδας, ενώ ένα στα τέσσερα 13χρονα και 15χρονα αγόρια βρίσκονται μπροστά από μία οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή σωματική άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία αφού οι έφηβοι που ασκούνται σωματικά 1 ώρα την ημέρα έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, σχολική επίδοση, αυτοεκτίμηση, ομαλή διαχείριση άγχους και είναι πιο κοινωνικοί συγκριτικά με εκείνους που ασκούνται λιγότερο συχνά ή και καθόλου. Επίσης η ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικά η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι στην κατάχρηση αλκοόλ και καπνού τόσο στην εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή.

Αντιθέτως, η τηλεόραση και γενικότερα ο χρόνος που οι έφηβοι βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικών συσκευών (screen time) έχουν δείξει ότι συνδέεται με την παχυσαρκία, την πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής, βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές, το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ.

Ειδικά για την τηλεόραση, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου