Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Nέες ενδείξεις από το Hubble για οργανικά μόρια στον Πλούτωνα

Οικόπεδο υδρογονανθράκων

Ακόμα και το Hubble δεν διακρίνει καθαρά την επιφάνεια του μακρινού Πλούτωνα (Φωτογραφία: NASA)
Ακόμα και το Hubble δεν διακρίνει καθαρά την επιφάνεια του μακρινού Πλούτωνα

Φασματικές ενδείξεις που κατέγραψε στον Πλούτωνα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ενισχύουν τις υποψίες για την ύπαρξη οργανικών ουσιών ακόμα και στις παγωμένες παρυφές του Ηλιακού Συστήματος.

Οι παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι ο Πλούτωνας απορροφά περισσότερο από το αναμενόμενο υπεριώδες φως, ένδειξη για την παρουσία οργανικών μορίων, πιθανώς σύνθετων υδρογονανθράκων και ουσιών που περιέχουν άζωτο.

Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά το 2015, οπότε θα φτάσει τον πλησιάσει το New Horizons της NASA, η πρώτη αποστολή που θα επισκεφτεί τον πλανήτη νάνο.

Κόκκινος νάνος
Ο Πλούτωνας, ένα σώμα με μάζα πέντε φορές μικρότερη από της Σελήνης, έχασε τον τίτλο του πλανήτη το 2006 και κατατάσσεται πλέον στους πλανήτες νάνους.

Η κατεψυγμένη επιφάνειά του πιστεύεται ότι καλύπτεται από πάγους, όπως παγωμένο μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, όμως, ο πλανήτης νάνος δείχνει να έχει μια κοκκινωπή χροιά, η οποία πιθανολογείται ότι προέρχεται από υδρογονάνθρακες και άλλες οργανικές ουσίες.

Τα μόρια αυτά, που βασίζονται στον άνθρακα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τους πάγους κάτω από την επίδραση της αμυδρής ηλιακής ακτινοβολίας ή των κοσμικών ακτίνων που φτάνουν στην επιφάνεια.

Η ίδια κοκκινωπή χροιά έχει παρατηρηθεί εξάλλου και σε άλλα σώματα της λεγόμενης Ζώνης του Κούιπερ -μια ζώνη πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα που φιλοξενεί παγωμένα σώματα και άλλους τρεις πλανήτες νάνους: τη Χαουμέια, την Έριδα και τον Μακεμάκε.

«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά επειδή οι σύνθετοι υδρογονάνθρακες και άλλα μόρια που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα υπεριώδη φασματικά χαρακτηριστικά που βρήκαμε με το Hubble ενδέχεται, μεταξύ άλλων, να ευθύνονται για το ροδοκόκκινο χρώμα του Πλούτωνα» είπε στο Reuters o Άλαν Στερν του Ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest στο Κολοράντο, επικεφαλής της μελέτης.

«Η ανακάλυψη που κάναμε με το Hubble μάς υπενθυμίζει τις ακόμα πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις για την επιφανειακή σύσταση και ιστορία του Πλούτωνα, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν όταν φτάσει το New Horizons της ΝASA το 2015» επισήμανε.

Το New Horizons εκτοξεύτηκε το 2006 σε μια οδύσσεια 6,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μέχρι τον Πλούτωνα και άλλα σώματα της Ζώνης του Κούιπερ.

Στην πλησιέστερη προσέγγισή του στον Πλούτωνα, τον Ιούλιο του 2015, θα απέχει μόλις 12.500 χιλιόμετρα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου