Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Αυτά τα καλαμάρια… κοκκινίζουν από ντροπή!

Σύμφωνα με ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Duke, οι οποίοι μελέτησαν για μεγάλο χρονικό διάσημα τα καλαμάρια (Onychoteuthis banksii), τα θαλάσσια αυτά μαλάκια εφαρμόζουν μια άκρως εντυπωσιακή τακτική. Υπό κανονικές συνθήκες, είναι σχεδόν διάφανα, καταφέρνοντας να παραμείνουν αόρατα για τους περισσότερους εχθρούς τους.

perierga.gr - Αυτά τα καλαμάρια... κοκκινίζουν από ντροπή!

Κάποιες φορές, όμως, έρχονται αντιμέτωπα με θηρευτές που εκπέμπουν μπλε φως μέσω βιοφθορισμού, για να φωτίσουν τη λεία τους, έτσι ώστε ακόμη και τα διάφανα μαλάκια να γίνουν αντιληπτά μέσα στο νερό. Τα καλαμάρια τότε δεν μένουν αμέτοχα! Ενεργοποιώντας ειδικούς μύες, «τεντώνουν» κύτταρα που περιέχουν σκούρες κόκκινες χρωστικές, οπότε το σώμα τους ξαφνικά αποκτά ένα σκούρο κόκκινο χρώμα.

perierga.gr - Αυτά τα καλαμάρια... κοκκινίζουν από ντροπή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόκκινα αντικείμενα φαίνονται εντελώς μαύρα σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, επειδή το κόκκινο φως απορροφάται από το θαλασσινό νερό. Με αυτό τον εντυπωσιακό «μηχανισμό» τα καλαμάρια καταφέρνουν να μένουν απαρατήρητα, σύμφωνα με τους ερευνητές στην επιθεώρηση «Current Biology». Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και θα καταλάβετε…



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου