Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Από τις κβαντικές τελείες στην τηλεόραση - ρολό


Η στιγμή που θα μπορούμε να διπλώσουμε την τηλεόρασή μας και να την πάρουμε μαζί μας ίσως να μην είναι πολύ μακριά. Βρετανοί επιστήμονες από την εταιρεία Nanoco Group εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη οθονών κβαντικής τελείας.
Παρά το γεγονός ότι οι σημερινές οθόνες οργανικών φωτοδιόδων (OLED) θεωρούνται υπέρλεπτες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπροστά στην ισχνή εμφάνιση των νέων οθονών θα μοιάζουν χοντρές. Η τεχνολογία κβαντικής τελείας, όπως εξηγούν, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά σωματίδια εκπομπής φωτός τα οποία είναι περίπου 100.000 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα. Μπορούν να εκτυπωθούν επάνω σε εύκαμπτες πλαστικές επιφάνειες που θα μπορούν απλά να τυλιχθούν για την εύκολη μεταφορά ή αποθήκευσή τους.
«Τα πρώτα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με τη νέα αυτή τεχνολογία εκτιμούμε ότι θα είναι οι τηλεοράσεις νέας γενιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Εντελμαν, ανώτατο στέλεχος της Nanoco.
Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη στο χαρτί ή σε ταπετσαρίες προσφέροντας τη δυνατότητα δημιουργίας οικονομικών γιγαντο-οθονών. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με κολοσσούς ηλεκτρονικών, οι οποίοι βιάζονται να σπάσουν το κατεστημένο προσφέροντας νέα πρωτοποριακά προϊόντα που θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου