Κυριακή 18 Απριλίου 2010

H επικοινωνία μας με εξωγήινα όντα

Όταν το ανθρώπινο είδος λάβει ποτέ μήνυμα από εξωγήινους, μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι τι πρέπει να τους απαντήσει.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου SETI, ψυχολόγος Ντάγκλας Βάκοχ έχει σκεφτεί σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό.«Η πρόκληση της κατασκευής ενός διαστρικού μηνύματος είναι μεγάλη. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιομορφίες του συνομιλητή» εξηγεί ο Βάκοχ και επεξηγεί:
«Εκείνο το οποίο βασικά γνωρίζουμε είναι ότι οι εξωγήινοι δεν θα μας μιλήσουν ούτε στα αγγλικά ούτε στη σουαχίλι ή στα κινέζικα».

Το σκιαγράφημα που εστάλη στο διάστημα. Ο γαλαξίας μας,
το ηλιακό σύστημα, το ανθρώπινο είδος

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο η ανθρωπότητα έχει τις ικανότητες να κατανοήσει ένα μήνυμα από εξωγήινη ύπαρξη.

«Το μήνυμα, σαφώς και θα είναι τεχνητό και δεν γνωρίζουμε αν έχουμε τη δυνατότητα ανάγνωσής του» θα επισημάνει ο διευθυντής του ιδρύματος για την εξωγήινη επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον Βάκοχ, η μόνη γλώσσα επικοινωνίας που θα μπορούσε να γίνει προσιτή, ενδεχομένως, από εξωγήινους είναι η γλώσσα των μαθηματικών και της επιστήμης. Και αυτό, επεξηγεί ο ερευνητής, πως όταν θα επιδιώξουν, τα εξωγήινα όντα, μια επαφή με τον γήινο πολιτισμό, πρέπει να έχουν έναν ανώτερο πολιτισμό. Επομένως θα γνωρίζουν τα μαθηματικά και τα επιστημονικά δεδομένα του διαστήματος.

Το ανθρώπινο είδος έχει μια εμπειρία από την αποστολή τέτοιων μηνυμάτων προς εξωγήινους.

Στα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2, περιέχονται ηχογραφημένα μηνύματα από γήινους ήχους και εικόνες. Τα δύο αυτά διαστημόπλοια εστάλησαν στο διάστημα το 1977 και σήμερα βρίσκονται ήδη εκτός του ηλιακού συστήματος.

«Νομίζω πως η περιεκτικότερη περιγραφή του κόσμου μας έχει σταλεί στο διάστημα με τους Voyager, εμπεριέχουν, πραγματικά, στοιχεία που απεικονίζουν τη ζωή στη Γη καθώς και χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες»

Το περιεχόμενο αυτών των διαστρικών βιβλίων επελέγη από μια επιτροπή υπό της προεδρίας του αείμνηστου Κάρλ Σαγκά, αστρονόμου του Cornell University.

Περιείχαν καταγραφές φυσικών ήχων, όπως η βροντή , κελαϊδίσματα πουλιών, μουσική από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.

Όπως επισημαίνει ο Βάκοχ τα μηνύματα αυτά ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικά.

Μια απαισιόδοξη σκέψη του αναφερόμενου ερευνητή είναι πως στα μηνύματα που εστάλησαν, δεν σημειώνονται στοιχεία της ζωής της γης, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ζοφερή πραγματικότητα των πολέμων, στοιχεία των οποίων τις μελλοντικές επιπτώσεις, στο ανθρώπινο είδος, δεν γνωρίζουμε.

«Είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μας και των ανησυχιών μας. Αν ποτέ, μετά από χιλιάδες χρόνια ληφθούν από κάποιο νοήμων ον τα μηνύματά μας πιθανόν να μην μάθουν ποτέ γιατί έχουμε αφανιστεί ως είδος»...

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου