Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Γιατί έχουν οι άντρες γένια;

Τα γένια συγκαταλέγονται στα λεγόμενα δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα στοιχείο που δεν έχει καμία λειτουργία σε ό,τι αφορά το ζευγάρωμα αυτό καθαυτό ή τις φυσικές διεργασίες που παρατηρούνται κατά την παραγωγή ωαρίων ή σπερματοζωαρίων, αλλά απλώς δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης τους ανήκει στο συγκεκριμένο φύλο.
Το φαινόμενο παρατηρείται ευρέως στο ζωικό βασίλειο και μπορεί να λάβει πολλές και διαφορετικές μορφές. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ποικιλόχρωμα δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά είναι η τεράστια ουρά του αρσενικού παγονιού. Από μόνη της δεν έχει καμία πρακτική λειτουργία, αλλά, όταν ανοίξει, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ιδιοκτήτης της είναι γένους αρσενικού.


Ένα δευτερεύον φυλετικό χαρακτηριστικό των αρσενικών προσφέρει επίσης την ευκαιρία στα θηλυκά να κρίνουν τη δύναμη ή την κοινωνική θέση του υποψήφιου ερωτικού συντρόφου τους. Όσο πιο ευδιάκριτο και ανεπτυγμένο είναι το χαρακτηριστικό, τόσο ισχυρότερο είναι το αρσενικό. Μια σεβαστή γενειάδα, λοιπόν, υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν άντρα «σημαντικό», ο οποίος αξίζει το ενδιαφέρον με απώτερο στόχο την αναπαραγωγή.
Η ανάπτυξη των δευτερευόντων φυλετικών χαρακτηριστικών ελέγχεται κατά κύριο λόγο από ορμόνες. Οι γυναίκες δεν έχουν γένια, επειδή δε διαθέτουν τις ορμόνες που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους. Έχουν, ωστόσο, πολλά άλλα δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα στους αρσενικούς ότι έχουν να κάνουν με θηλυκά.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου