Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η πιο καυτή ύλη σε εργαστήριο

Επιταχυντής σωματιδίων που λειτουργεί στις ΗΠΑ δημιούργησε μορφή ύλης στους... 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου! Η θερμοκρασία αυτή είναι 250 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη που επικρατεί στον πυρήνα του Ηλιου! Μια παράξενη μορφή ύλης στους 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Σύμπαν -μετά το Μπιγκ Μπανγκ- κατάφερε να δημιουργήσει επιταχυντής σωματιδίων που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπέρθερμη «σούπα» κουάρκ -γλουονίων
 είναι μια φάση της ύλης που υπήρξε περίπου 1 μικροδευτερόλεπτο μετά τη 
Μεγάλη Εκρηξη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπέρθερμη «σούπα» κουάρκ -γλουονίων είναι μια φάση της ύλης που υπήρξε περίπου 1 μικροδευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη
Το εντυπωσιακό πείραμα θα βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να επιλύσει ορισμένα από τα πιο θεμελιώδη αινίγματα του Σύμπαντος (όπως, για παράδειγμα, πώς η ύλη επικράτησε της αντι-ύλης).
Αυτό που ενθουσίασε τους ερευνητές δεν ήταν μόνο το ρεκόρ θερμοκρασίας αλλά και τα στοιχεία που προσέφερε το πείραμα για τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος.
Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να προσφέρει εντός του έτους και ο «Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων» του CERN, ο οποίος θα αποπειραθεί να δημιουργήσει συνθήκες που πλησιάζουν ακόμα περισσότερο τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης.
Το πείραμα των Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον πυρηνικό φυσικό Στίβεν Βίγκντορ, πραγματοποιήθηκε στο Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων του Μπρουκχέιβεν της Νέας Υόρκης, γνωστού ως «RHIC». Ο επιταχυντής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001, αποτελείται από 1.740 υπεραγώγιμους μαγνήτες στη σειρά και παράγει συγκρούσεις υψηλής ενέργειας ιόντων χρυσού που ταξιδεύουν με τρομερή ταχύτητα.
Μέσα στην υπόγεια κυκλική σήραγγα, μήκους 3,9 χιλιομέτρων, ιόντα χρυσού αναγκάστηκαν να συγκρουστούν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια, από τα οποία αποτελούνται οι πυρήνες των ατόμων, διαλύθηκαν στα σωματίδια που ονομάζονται κουάρκ και γλουόνια.
Για τους Αμερικανούς επιστήμονες αυτή η υπέρθερμη «σούπα» κουάρκ - γλουονίων είναι μια υγρή φάση της ύλης που υπήρξε περίπου ένα μικροδευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, όταν η ύλη, όπως τη γνωρίζουμε, ακόμα δεν υπήρχε.
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου Μπρουκχέιβεν, στις συνθήκες που δημιούργησε ο επιταχυντής, τα θετικά και τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια κουάρκ κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, συμπεριφορά που «παραβιάζει» την ονομαζόμενη «κατοπτρική συμμετρία» του Σύμπαντος.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου