Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Winsor McCay: Η google τιμά την 107η επέτειο του Little Nemo

Με έναν έξυπνο τρόπο τιμά σήμερα η Google την 107 επέτειο γέννησης του Little Nemo, του εικονογραφημένου ήρωα του Αμερικάνου σκιστογράφου Winsor McCay


Ο Little Nemo, όπου nemo σημαίνει «κανένας» στα λατινικά, είναι ένα μικρό αγόρι, που ζει μέσα από τα βραδινά του όνειρα.

Σκοπός του είναι να φθάσει στην Slumberland, δηλαδή στη Χώρα του Ελαφρού Ύπνου, την οποία κυβερνά ο Βασιλιάς Μορφέας και ο οποίος τον χρειάζεται για να κάνει παρέα στην κόρη του, την Πριγκίπισσα. Η κάθε περιπέτεια ολοκληρώνεται με τον Μικρό Nemo να ξυπνά στο κρεββάτι του ή... κάτω από αυτό, συχνά με ένα εφιάλτη από τις περιπέτειες που βίωσε για να φθάσει στην Slumberaland και να τον παρηγορεί ένα από τα ενήλικα πρόσωπα της οικογένειάς του.

Το σημερινό doodle αναπλάθει την περιπέτεια του κύριου αυτού ήρωα των κόμικς, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου 1905 στο New York Herald. Το κόμικ , αρχικά, δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία αλλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και πολύ περισσότερο στις αρχές του 21ου αιώνα, συγκέντρωσε μεγαλύτερη αναγνώριση.

Ξεχωρίζει για την εικαστική του αρτιότητα, τα ζωντανά χρώματα, τις λεπτομέρειες του σχεδίου και την μεγάλη ποικιλία παράξενων χαρακτήρων και τοπίων.

Ο Winsor Zenic McCay ήταν ένας Αμερικανός σκιτσογράφος και εμψυχωτής, ο πιό γνωστός για τη σειρά κόμικς Little Nemo και το κινούμενο σκίτσο Gertie το Dinosaur (1914).

Ένας παραγωγικός καλλιτέχνης, πρωτοποριακό νωρίς ταινίες κινουμένων σχεδίων της McCay επισκίασε κατά πολύ το έργο των συγχρόνων του, και να ορίσετε ένα πρότυπο που ακολουθείται από την Walt Disney και άλλους αργότερα δεκαετίες. Ένας από τους πιο παραγωγικούς και καινοτόμους δημιουργούς καρτούν ήταν ο Γουίνσορ ΜακΚέι, ο οποίος θεωρείται και πατέρας των κινουμένων σχεδίων. Επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους, όπως τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, και η ταινία «Γκέρτι ο Δεινόσαυρος» που γύρισε το 1914 έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Ευρέως θεωρείται ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της μορφή κόμικς, τολμηρή και στυλιστικές καινοτομίες McCay του στις αρχές του 20ου αιώνα, επαναπροσδιόρισε το τι το μέσο θα μπορούσε να κάνει και να θέσει ένα πρότυπο που ακολουθείται από την Walt Disney σε δεκαετίες που ακολούθησαν.

Αν και παιδικό κόμικ έχει συχνά ύφος σκοτεινό, σουρεαλιστικό, απειλητικό, ακόμη και βίαιο.

Το 2005 έληξαν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των απογόνων του ΜακΚέι και η αποτελεί πλέον δημόσιο κτήμα. Κάποια από τα πρωτότυπα σχέδια του κόμικ εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (The Met).

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου