Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δημοπρατείται η «Επιστολή του Θεού» του Αϊνστάιν

Στο «σφυρί» βγαίνει ένα χειρόγραφο γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο οποίο ο μεγάλος φυσικός καταγράφει τους συλλογισμούς του για τον Θεό και τη θρησκεία. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Επιστολή του Θεού», ένα γράμμα που έστειλε ο Γερμανός φυσικός στον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκινντ το 1954, για το έργο του «Η Επιλεγμένη Ζωή: Το Βιβλικό Κάλεσμα στην Επανάσταση».


«Η λέξη "Θεός" είναι για εμένα τίποτα παραπάνω από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος μία συλλογή αξιότιμων αλλά και πάλι πρωτόγονων θρύλων, που είναι ωστόσο αρκετά παιδιάστικοι. Καμία ερμηνεία, όσο λεπτή, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Για εμένα, η Εβραϊκή θρησκεία, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, είναι η ενσάρκωση των πιο παιδικών δεισιδαιμονιών. Και ο εβραϊκός λαός, στον οποίο ανήκω με και με τη νοοτροπία του οποίου έχω μία βαθιά συγγένεια, δεν έχει καμία διαφορετική ποιότητα για εμένα από όλους τους υπόλοιπους λαούς», γράφει ο Αϊνστάιν στο γράμμα, που θα πουληθεί στις 8 Οκτωβρίου σε δημοπρασία στο Ebay, το οποίο έχει ορίσει ως εναρκτήρια τιμή πώλησης τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

«Η επιστολή αυτή έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία μιας και περιλαμβάνει τις προσωπικές σκέψεις του πιο έξυπνου ανθρώπου του 20ου αιώνα. Γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, ύστερα από πολλά χρόνια σκέψης και μάθησης», αναφέρει ο Έρικ Γκάζιν, πρόεδρος της εταιρείας δημοπρασιών Auction Cause, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την διαδικτυακή δημοπρασία.

Ο ανώνυμος πωλητής της επιστολής φέρεται να την είχε αγοράσει από την εταιρεία Bloomsbury Auctions στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια για 404.000 δολάρια.

Το γράμμα, το οποίο θα δημοπρατηθεί με τον αρχικό του φάκελο και τη σφραγίδα του ταχυδρομείου, φυλάσσεται σε επαγγελματικό ακαδημαϊκό ινστιτούτο σε περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία, υγρασία και φως.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου