Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ακόμα και τα ψάρια δείχνουν να προτιμούν τα ρομπότ από τη μοναξιά

Από μηχανής παρέα

Τα ψάρια-ζέβρα που διακρίνονται στο φόντο κάνουν παρέα με το ρομπότ παρόλο που είναι έξι φορές μεγαλύτερο (Polytechnic Institute of New York University)  
Τα ψάρια-ζέβρα που διακρίνονται στο φόντο κάνουν παρέα με το ρομπότ παρόλο που είναι έξι φορές μεγαλύτερο

Το ψάρι-ζέβρα Danio rerio, ένα από τα πλέον δημοφιλή πειραματόζωα των ζωολόγων, είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να αποφύγει τη μοναξιά: από τα κολυμπά μόνο του, προτιμά να κάνει παρέα ακόμα και με κακοφτιαγμένους ρομποτικούς φίλους.

Το ψάρι-ζέβρα, τροπικό είδος του γλυκού νερού που συγγενεύει με τους κυπρίνους και τα χρυσόψαρα, ζει κανονικά σε κοπάδια που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι η μοναχική ζωή.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά ψάρια-ζέβρες έλκονται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: το στρουμπουλό σχήμα των θηλυκών που εγκυμονούν αβγά, την ουρά που κινείται πέρα-δώθε και τις χρυσές οριζόντιες λωρίδες που χαρακτηρίζουν το είδος τους.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης θέλησαν να μελετήσουν πώς αντιδρά το ψάρι σε ρομπότ που μιμούνται αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα πειράματα σε μια μικρή δεξαμενή έδειξαν ότι, τόσο τα μεμονωμένα ψάρια ζέβρες όσο και τα μικρά κοπάδια προτιμούν να βρίσκονται κοντά στο ψεύτικο ψάρι-ζέβρα παρόλο που το μήκος του έφτανε τα 6 εκατοστά, ήταν δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερο από το κανονικό.

Τα ψάρια απέφευγαν το ρομπότ μόνο αν ήταν σκοτάδι και δεν έβλεπαν τα χαρακτηριστικά του. Αυτό, εικάζουν οι ερευνητές, συμβαίνει πιθανώς επειδή τα πειραματόζωα ενοχλούνται από τον ήχο του ρομπότ, επιλέγουν όμως να τον αγνοούν αν βλέπουν τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του.

Η μελέτη δεν έχει μόνο ενδιαφέρον όσον αφορά τους μηχανισμούς της κοινωνικότητας των ζώων, αλλά θα μπορούσε να έχει και πρακτικές εφαρμογές.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Bioinspiration and Biomimetics, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ρομποτικά ψάρια που μιμούνται συγκεκριμένα είδη θα μπορούσαν να βοηθούν στην απομάκρυνση των ψαριών στην περίπτωση διαρροής πετρελαίου ή άλλων περιβαλλοντικών καταστροφών.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου