Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

«Τροπική» λίμνη εντοπίστηκε στο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου

Μια εντυπωσιακή λίμνη από υγρό μεθάνιο εντόπισε το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, στον Ισημερινό του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς οι «τροπικές» περιοχές του Τιτάνα είναι άνυδρες και περιορισμένης ατμοσφαιρικής δραστηριότητας.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, η λίμνη έχει έκταση 2.400 τετραγωνικών χλμ και βάθος ένα μέτρο.


«Οποιαδήποτε ποσότητα υγρού κάνει την εμφάνιση της στην επιφάνεια των τροπικών περιοχών του Τιτάνα εξατμίζεται πολύ γρήγορα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Έτσι η ανακάλυψη της λίμνης εκεί ήταν εντελώς αναπάντεχη. Η παρουσία λιμνών στους πόλους μπορεί να εξηγηθεί εύκολα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις λίμνες στις τροπικές περιοχές», δηλώνει η Κέιτλιν Γκρίφιθ, ειδικός στα πλανητικά συστήματα του πανεπιστημίου της Αριζόνα που μαζί με συναδέλφους της μελετά το φαινόμενο.

Η Γκρίφιθ και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι η λίμνη τροφοδοτείται από υπόγεια κανάλια μεθανίου. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature.


Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου είναι το πιο συγγενές στη Γη σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Όταν το Cassini έστειλε τα πρώτα δεδομένα από τον Τιτάνα οι ειδικοί διατύπωσαν την άποψη ότι ο δορυφόρος βρίσκεται σε μια κατάσταση (κυρίως ατμοσφαιρικά) ανάλογη με αυτή που βρισκόταν η Γη στα πρώτα στάδια της ζωής της.

Για αυτό και αποφασίστηκε να γίνει ενδελεχής παρατήρηση και εξερεύνηση του Τιτάνα. Χρησιμοποιώντας τα ραντάρ του το Cassini κατάφερε να διαπεράσει την εξαιρετικά πυκνή ατμόσφαιρα του δορυφόρου και να δει τι βρίσκεται κάτω από αυτή.


Εκτός από τις λίμνες μεθανίου που είχαν εντοπιστεί από την πρώτη στιγμή το Cassini έχει εντοπίσει οροσειρές, περιοχές που μοιάζουν με ερήμους ενώ υπάρχουν και σχηματισμοί που μοιάζουν με ηφαίστεια χωρίς όμως οι επιστήμονες να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι πράγματι πρόκειται για ηφαίστεια.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου