Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Βλαστικά κύτταρα επιζούν στο σώμα ακόμα και 17 μέρες μετά θάνατον

Κρυφό απόθεμα

Βλαστικά κύτταρα επιζούν στους μυς πολύ μετά το θάνατο των υπόλοιπων ιστών -εικόνα αρχείου   
Βλαστικά κύτταρα επιζούν στους μυς πολύ μετά το θάνατο των υπόλοιπων ιστών

Ορισμένα από τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να επιζήσουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το θάνατο, αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Pasteur στη Γαλλία, η οποία ίσως βοηθήσει στην τελειοποίηση των μεθόδων για συντήρηση των πολύτιμων κυττάρων.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα βλαστικά κύτταρα των σκελετικών μυών επιζούν μετά θάνατον για 17 ημέρες στους ανθρώπους και για 16 ημέρες στα ποντίκια, πολύ πέρα από το όριο της μίας ή δύο ημερών που πιστεύαμε ως σήμερα» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Communications, η απότομη πτώση των επιπέδων οξυγόνου μετά το θάνατο στέλνει μήνυμα στα βλαστικά κύτταρα να περάσουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από πτώματα που διατηρούνταν σε ψυγείο και διαπίστωσαν ότι τα «κοιμισμένα» κύτταρα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να δώσουν βιώσιμο, λειτουργικό ιστό -στη συγκεκριμένη περίπτωση, σκελετικούς μυς.

«Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αξιοποίηση μιας νέας πηγής [βλαστοκυττάρων] και, το σημαντικότερο, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διατήρησης» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Βιώσιμα βλαστικά κύτταρα απομονώθηκαν μετά θάνατον και από το μυελό των οστών, όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Η διαφορά όμως ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση τα βλαστοκύτταρα επιζούν για τέσσερις μόνο μέρες.

Δεδομένου ότι τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση βλαστοκυττάρων από και από πτωματικούς δότες.

Επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ασθενείς.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου