Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Teraστια τεχνική μετάδοσης δεδομένων

Επιτρέπει τη μετάδοση 2.5 terabits/δευτ.
Teraστια τεχνική μετάδοσης δεδομένων
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα από ορισμένες από τις δίνες φωτός που δημιούργησαν οι οποίες περιείχαν τεράστιες ποσότητες δεδομένων
 
Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέπτυξε μια τεχνική με την οποία κατάφερε να μεταδώσει ασύρματα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Τα συμβατικά συστήματα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, όπως οι οικιακοί δρομολογητές (wi-fi routers), μπορούν να μεταφέρουν περίπου 50 megabits/δευτ. Με τη νέα τεχνική οι ερευνητές πέτυχαν τη μεταφορά 2.5 terabits/δευτ. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας κάποιος αυτή την τεχνική θα μπορεί να μεταδώσει σε ένα δευτερόλεπτο το περιεχόμενο περίπου 65 DVD. 
 
Οι δίνες του φωτός
Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ αλλά και του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA πειραματίστηκαν με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν δεδομένα. Διαπίστωσαν ότι αν συγχωνεύσουν τέτοια κύματα σε περιστρεφόμενες δέσμες φωτός ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να μεταφερθεί αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτές οι «δίνες» φωτός χρησιμοποιούν τη λεγόμενη τροχιακή στροφορμή (ΟΑΜ) η οποία αυξάνει σημαντικά τη χωρητικότητα της κάθε δέσμης.
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει οκτώ διαφορετικούς τύπους φωτοδίνης που μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική τους μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή μόνο στα ασύρματα δίκτυα αλλά με τις απαραίτητες βελτιώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα δίκτυα των οπτικών ινών. Οπως αναφέρουν η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων στη μετάδοση δεδομένων ανάμεσα σε διαστημικούς δορυφόρους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Photonics».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου