Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

To «υποβρύχιο» ιγκουάνα

Βουτάει σε βάθη 15 μέτρων και παραμένει 30 λεπτά μέσα στο νερό
To «υποβρύχιο» ιγκουάνα
Εντυπωσιακή φωτογραφία ενός θαλάσσιου ιγκουάνα περικυκλωμένου από ένα κοπάδι ψαριών

Ο αμερικανός φωτογράφος Χάουαρντ Χολ που ασχολείται κυρίως με την καταγραφή εικόνων του υδάτινου κόσμου τράβηξε καταπληκτικές φωτογραφίες του θαλάσσιου ιγκουάνα. Πρόκειται για ένα είδος (Amblyrhynchus cristatus) που ζει αποκλειστικά στα νησιά Γκαλαπάγκος και έχει την ικανότητα να βουτάει σε βάθη μέχρι και 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για περίπου 30 λεπτά. Το θαλάσσιο ιγκουάνα τρέφεται με φύκη και είναι το μόνο είδος σαύρας που έχει αυτές τις ικανότητες.

Τα σκοτεινά διαβολάκια

Τα θαλάσσια ιγκουάνα όταν δεν βρίσκονται στο νερό συγκεντρώνονται στις μεγάλες μαύρες ηφαιστειακές πέτρες που υπάρχουν στα νησιά Γκαλαπάγκος. Εχουν μήκος περίπου ένα μέτρο και έντονο σκούρο χρώμα. Στην ξηρά κινούνται κάπως ατσούμπαλα ενώ αντίθετα στο νερό κινούνται με ιδιαίτερη άνεση. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Δαρβίνου όταν συνάντησε για πρώτη φορά τα θαλάσσια ιγκουάνα.
«Στις μαύρες ηφαιστειακές πέτρες στην παραλία συχνάζουν μεγάλες αηδιαστικές και άχαρες σαύρες. Είναι τόσο μαύρες όσο οι πορώδεις πέτρες πάνω στις οποίες σέρνονται και ψάχνουν την λεία τους στη θάλασσα. Τις ονομάζω ‘διαβολάκια της σκοτεινιάς»

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου