Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Η Google βοηθά στη διάσωση των υπό εξαφάνιση γλωσσών


Την λειτουργία του “Endangered Languages Project”, ενός εγχειρήματος που φιλοδοξεί να βοηθήσει να διασωθούν οι πάνω από 3.000 γλώσσες που βρίσκονται σήμερα υπό εξαφάνιση, ανακοίνωσε η Google. Το Endagered Languages Project είναι ένας ιστοχώρος που σκοπό έχει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να βρουν και να μοιραστούν τις πιο πρόσφατες και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με γλώσσες που κινδυνεύουν να χαθούν.

Όπως εξηγεί η Google, η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος σε μια τέτοια προσπάθεια, τόσο με τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ηχογραφήσεων των γηραιότερων και συχνά τελευταίων ομιλητών μιας γλώσσας, όσο και συνδέοντας τις κοινότητες της διασποράς μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.
Έτσι, το Endangered Languages Project δίνει στους ενδιαφερόμενους έναν χώρο όπου μπορούν να ανεβάσουν το υλικό τους αλλά και μια κοινότητα μέσω της οποίας μπορούν να μοιραστούν τα ευρήματά τους, να ανταλλάξουν συμβουλές και να χτίσουν συνεργασίες. Ήδη ο ιστοχώρος περιλαμβάνει περιεχόμενο που εκτείνεται από χειρόγραφα του 18ου αιώνα έως οπτικοακουστικά δείγματα και άρθρα, ενώ αν πλοηγηθείτε μέσω του χάρτη στην Ελλάδα θα δείτε ότι έχουν καταχωρηθεί τα Τσακώνικα και τα Αρβανίτικα (χωρίς πάντως να έχουν ακόμη περιεχόμενο).

Engangered Languages Project

Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα “Alliance for Linguistic Diversity”, μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την διατήρηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας και που εδώ φαίνεται πως αναλαμβάνει ένα είδος υποστηρικτικού ρόλου.
Αν και η Google συνέβαλλε στην ανάπτυξη του έργου, μέσα στους επόμενους μήνες θα το παραδώσει σε οργανισμούς και πανεπιστήμια που είναι πιο αρμόδια ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία του.Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου