Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Αλλάζει ο χάρτης του Παγκόσμιου Ιστού με 1.409 νέες καταλήξεις διευθύνσεων

Δημοφιλή τα .auto, .tech, .art, .buy

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICANN, Rod Beckstrom, αποκαλύπτει την λίστα των προτεινόμενων καταλήξεων στο Λονδίνο στις 13 Ιουνίου 2012. (Φωτογραφία: Associated Press) 
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICANN, Rod Beckstrom, αποκαλύπτει την λίστα των προτεινόμενων καταλήξεων στο Λονδίνο στις 13 Ιουνίου 2012.

Τις δύο χιλιάδες πλησίασαν οι αιτήσεις για 1.409 διαφορετικές καταλήξεις διαδικτυακών διευθύνσεων που υποβλήθηκαν στην Διεθνή Επιτροπή Ονομάτων και Αριθμών. Ανάμεσά τους οι καταλήξεις .apple, .bing, .art, .sex, .bank, .game, .help, .tech, .antivirus, .app, .auto, .baby που σε περίοδο ενός ή δύο ετών θα πλημμυρίσουν τον Παγκόσμιο Ιστό.

Συγκεκριμένα, προτάθηκαν 1.930 καταλήξεις, από τις οποίες 1.409 ήταν μοναδικές. Πολλαπλές αιτήσεις υποβλήθηκαν για 230 μοναδικές καταλήξεις. Η Επιτροπή θα προτείνει στους αιτούμενους να συνάψουν κάποια σχετική συμφωνία, διαφορετικά θα υποβάλλει τις επίμαχες καταλήξεις σε πλειστηριασμό.

Επιχειρήσεις και ομάδες έχουν ήδη καταβάλλει 185.000 δολάρια ανά προτεινόμενη κατάληξη, αφού εάν την εξασφαλίσουν μπορεί να τους αποφέρει εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ονομάτων με αυτήν (π.χ. alpha.bank ή renault.auto ή in.tech κ.λπ.).

Ο κανονισμός της ICANN προβλέπει ότι το κοινό μπορεί να εκφράσει τυχόν αντιρρήσεις εντός 60 ημερών από την δημοσίευση των αιτούμενων καταλήξεων, για οποιαδήποτε από αυτές, εφόσον τεκμηριώνεται παραβίαση εμπορικού σήματος ή θεωρείται προσβλητική.

Η Επιτροπή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα ή δύο χρόνια για να αρχίσει να εγκρίνει τις πρώτες νέες καταλήξεις, αφού απαιτούνται έλεγχοι για κάθε έναν από τους αιτούντες, που φτάνουν μέχρι το ποινικό τους μητρώο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου