Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Πώς τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε εισβολείς

H ερευνητική ομάδα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Biology παρουσιάζει ένα κύτταρο φονεύς ετοιμάζεται για επίθεση:Μόλις έρθει σε επαφή με το παθολογικό κύτταρο (στα αριστερά της οθόνης), το κύτταρο NK αναδιοργανώνει τον κυτταρικό σκελετό του (πράσινο), που αποτελείται από μόρια της πρωτεΐνης ακτίνης.
Όταν ο σκελετός πάρει το νέο του σχήμα, ανοίγοντας ουσιαστικά μια τρύπα στην εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου, το NK αρχίζει να παράγει σφαιρίδια (κόκκινο) γεμάτα με ένα τοξικό ένζυμο.
Μέσω της τρύπας στην κυτταρική μεμβράνη, το NK διοχετεύει τελικά το ένζυμο μέσα στο εχθρικό κύτταρο και το σκοτώνει.
Η βιντεοσκόπηση αυτής της διαδικασίας κατέστη εφικτή χάρη σε δύο σχετικά νέες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι οι «οπτικές λαβίδες», δηλαδή εργαλεία που χρησιμοποιούν δέσμες λέιζερ για να μετακινούν μικρά αντικείμενα όπως μεμονωμένα κύτταρα. Χάρη στις λαβίδες, τα κύτταρα μπορούν να ακινητοποιηθούν κάτω από το φακό του μικροσκοπίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η δεύτερη τεχνολογία είναι το ίδιο το μικροσκόπιο, το οποίο ονομάζεται συνεστιακό μικροσκόπιο λέιζερ: χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές δέσμες φωτός, το μικροσκόπιο αυτό μπορεί να εστιάζει σε δείγματα μεγάλου πάχους, όπως για παράδειγμα ζωντανά κύτταρα.
Τα συμβατικά μικροσκόπια είναι ακατάλληλα για τέτοιου είδους μελέτες, καθώς απαιτούν «νεκρά» δείγματα που έχουν υποστεί χημικές κατεργασίες και έχουν κοπεί σε λεπτές φέτες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου