Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Βιοκαύσιμα από... whisky

Η φράση «ένα για το δρόμο» λαμβάνει νέο νόημα. Το whisky, το (οινο)πνεύμα δηλαδή της οικονομίας της Σκοτίας, χρησιμοποιείται πλέον προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο βιοκαύσιμο που θα μπορούσε σε λίγο χρόνια να διατίθεται στις αντλίες βενζίνης.


Χρησιμοποιώντας δείγματα από την ποτοποιία Glenkinchie, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για την παραγωγή βιοκαυσίμων από τα δύο κύρια υποπροϊόντα της απόσταξης του whisky. Άφθονες ποσότητες των υποπροϊόντων αυτών παράγονται από τη βιομηχανία whisky κάθε χρόνο και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα για παραγωγή βιοκαυσίμων τα οποία θα μπορούν να διατίθενται στα τοπικά πρατήρια μαζί με τα παραδοσιακά καύσιμα.
Το βιοκαύσιμο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα συμβατικά αυτοκίνητα χωρίς προσαρμογή των κινητήρων τους. Η ερευνητική ομάδα επιπλέον υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα σε αεροπλάνα και ως βάση για χημικές ουσίες όπως η ακετόνη που αποτελεί έναν σημαντικό διαλύτη. Η ομάδα έχει υιοθετήσει τη χρήση των υποπροϊόντων ως σημείο εκκίνησης ενώ έχει αιτηθεί διπλώματος ευρεσιτεχνίας αναφορικά με τη νέα αυτή μέθοδο.
Ο καθηγητής και διευθυντής της έρευνας Martin Tangney, δήλωσε ότι η χρήση των υποπροϊόντων είναι περισσότερο βιώσιμη σε σχέση με τη δημιουργία καλλιεργειών ειδικά για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Πρόσθεσε δε, ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στους στόχους που έθεσε η ΕΕ για τα βιοκαύσιμα, να αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 10% των συνολικών πωλήσεων καυσίμων έως το 2020.
Την ικανοποίηση του για την έρευνα εξέφρασε και ο διευθυντής της WWF Σκοτίας, Richard Dixon. «Η παραγωγή κάποιων βιοκαυσίμων μπορεί να προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές στα δάση και την άγρια ζωή. Αν το whisky μπορεί να κινεί τα αυτοκίνητα, η Σκοτία θα μπορούσε να αποφύγει τη χρήση βιοκαυσίμων που θα καταστρέψουν τα δάση».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου