Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αλλάζουν οι θεωρίες για την εξέλιξη των Άστρων;

Εν αμφιβόλω θέτει τις θεωρίες για την εξέλιξη των άστρων, η ανακάλυψη από τους επιστήμονες ενός άστρου νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που γεννήθηκε από την κατάρρευση ενός πολύ μεγάλου άστρου, το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές θεωρίες θα έπρεπε να δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα.


Όπως αναφέρει το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), το μάγναστρο, ένας ιδιαίτερος τύπος άστρου νετρονίων, παρατηρήθηκε μέσα στον αστερισμό Westerlund 1, σε απόσταση 16.000 ετών φωτός από τη Γη, χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) που είναι εγκατεστημένο στη Χιλή. Οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι το μάγναστρο προήλθε από ένα άστρο μεγάλο όσο 40 Ήλιοι.
Όμως, σύμφωνα με τις θεωρίες για την εξέλιξη των άστρων που ίσχυαν ως τώρα, τα άστρα των οποίων η αρχική μάζα είναι από 10πλάσια ως 25πλάσια του Ήλιου σχηματίζουν άστρα νετρονίων και αυτά των οποίων η μάζα είναι μεγαλύτερη από το 25πλάσιο αυτής του Ήλιου παράγουν μαύρες τρύπες.
«Τα άστρα αυτά πρέπει να απαλλαγούν τουλάχιστον από τα εννέα δέκατα της μάζας τους πριν εκραγούν σε σούπερνόβα, διαφορετικά σχηματίζουν μαύρη τρύπα», λέει ο Ιγνάσιο Νεγκερουέλα του Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, στην Ισπανία, που συμμετείχε στις εργασίες αυτές.
Το άστρο που έγινε μάγναστρο φέρεται ότι είχε έναν αστρικό σύντροφο ο οποίος απορρόφησε ένα μέρος της ύλης του αδυνατίζοντάς το, πράγμα που εξηγεί το ότι δεν έγινε μαύρη τρύπα.
Όμως αν ένα άστρο με μάζα 40πλάσια αυτής του Ήλιου καταφέρνει να μην εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα, οι αστρονόμοι αναρωτιούνται: «Ποια μάζα πρέπει πραγματικά να έχει ένα άστρο για να καταρρεύσει και να σχηματίσει μια μαύρη τρύπα;»

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου