Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

R2, ο μόνιμος κάτοικος του Διαστήματος

Με το χρυσαφί μεταλλικό κεφάλι του και τον λευκό κορμό του μοιάζει να έχει βγει από την ταινία «Ο Πόλεμος των Αστρων». Και όμως το ανθρωποειδές ρομπότ της φωτογραφίας, ο Robonaut 2 ή R2 όπως ονομάζεται, αναμένεται να ταξιδέψει για πρώτη (και τελευταία) φορά στο Διάστημα τον ερχόμενο Νοέμβριο, ως το έβδομο μέλος μιας κατά τα άλλα... ανθρώπινης αποστολής τού διαστημικού λεωφορείου «Discovery». Πρόκειται για το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο θα φθάσει ως το Διάστημα και θα γίνει μάλιστα... μόνιμος κάτοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.


Ο R2 είναι «τέκνο» της ΝΑSΑ και της εταιρείας General Μotors και ως καθήκον του έχει να αποτελέσει έναν χρήσιμο ρομποτικό βοηθό για τους αστροναύτες. Εχει βάρος 133,5 κιλά, ύψος περίπου ένα μέτρο και διαθέτει κεφάλι, κορμό και δύο άκρως μυώδη χέρια (όχι όμως και πόδια). Τα δυνατά χέρια του έχουν μήκος σχεδόν ένα μέτρο το καθένα και μπορούν να σηκώσουν βάρος της τάξεως των 10 κιλών έκαστο σε συνθήκες βαρύτητας της Γης. Παράλληλα όμως τα δάχτυλα του R2 είναι πολύ ευαίσθητα ώστε να του επιτρέπουν να χειρίζεται εργαλεία σχεδόν με την ίδια δεξιότητα με τους ανθρώπους.

Μόλις το ανδροειδές εγκατασταθεί στον Διαστημικό Σταθμό θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους... γήινους φίλους του μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Τwitter.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου