Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

H σωστή μάσηση της τροφής και η σημασία της!


Η διαδικασία της μάσησης της τροφής διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της πέψης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φρούτα και ωμά λαχανικά, η μάσηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σωστότερη, αφού τα θρεπτικά συστατικά των συγκεκριμένων τροφών περικλείονται από άπεπτες μεμβράνες κυτταρίνης, οι οποίες θα πρέπει να σπάσουν, ώστε να είναι δυνατή η χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ακόμα, είναι γνωστό ότι τα πεπτικά ένζυμα ενεργούν κυρίως στις επιφάνειες των σωματιδίων της τροφής και η ταχύτητα της πέψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά εκκρίματα.

Συνεπώς, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η επιφάνεια της τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά ένζυμα και κατ’ επέκταση, τόσο πιο γρήγορα και πιο σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Επιπλέον, η διαδικασία αλέσματος της τροφής και μετατροπής της σε λεπτά σωματίδια εμποδίζει τον τραυματισμό του γαστρικού σωλήνα και διευκολύνει την προώθηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλα τα επόμενα διαδοχικά τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που δε μασούν καλά την τροφή τους και τρώνε γρήγορα δεν αισθάνονται εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού προκειμένου να χορτάσουν.

Αργά ή γρήγορα αυξάνουν το σωματικό τους βάρος και οδηγούνται σε παχυσαρκία, εμφανίζοντας πολλές από τις επακόλουθες επιπτώσεις: σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, αθηροσκλήρωση κ.λ.π.

Επίσης, η μη καλή μάσηση της τροφής προδιαθέτει για την εμφάνιση επεισοδίων αδηφαγίας, ακόμη και βουλιμίας.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μη καλή μάσηση της τροφής μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως γαστρικό έλκος, καούρες, οπισθοστερνικό καύσο, δυσπεψία και διάφορα άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι τροφικές αλλεργίες, ακόμα, μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα μακρομόρια τροφής (π.χ. πρωτεΐνες), ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής.

Συμπερασματικά, η καλή μάσηση της τροφής:
• κρίνεται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών)
• αποτρέπει τον τραυματισμό του γαστρεντερικού σωλήνα από τα άπεπτα υπολείμματα της τροφής
• προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος
• προάγει την έκκριση σάλιου
• εμποδίζει την ανάπτυξη βουλιμικών τάσεων
• καταπολεμά την εμφάνιση παχυσαρκίας, καθώς και των ανεπιθύμητων συνεπειών αυτής

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου