Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σπάνιο βίντεο έκλειψης που έγινε ορατή μόνο από το Διάστημα

Η Σελήνη ανάμεσα στον Ήλιο και το SDO



Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο μιας μερικής έκλειψης Ηλίου που έγινε ορατή μόνο από έναν δορυφόρο της.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO), ένας δορυφόρος που βιντεοσκοπεί διαρκώς τον Ήλιο σε διάφορα μήκη κύματος, βρίσκεται σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.

Περιστασιακά, η θέα του SDO μπλοκάρεται από περαστικά ουράνια σώματα. Μάλιστα η ίδια η Γη μπαίνει στo πλάνο δύο φορές το χρόνο, κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία.

Το απόγευμα της Τρίτης ώρα Ελλάδας, ήταν η σειρά της Σελήνης να περάσει ανάμεσα στο SDO και τον Ήλιο, προκαλώντας ένα είδος έκλειψης στις εικόνες που μεταδίδει ο δορυφόρος.

Η διέλευση της Σελήνης μπροστά από το σκάφος δεν προσέφερε μόνο θέαμα, αλλά είχε και επιστημονικό ενδιαφέρον: ο δίσκος του φεγγαριού έκρυψε την ηλιακή κηλίδα AR1422, μια περιοχή που εκπέμπει ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εκπομπή ενέργειας από την κηλίδα.

Η επόμενη μερική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τη Γη θα συμβεί στις 20 Μαΐου, η Ελλάδα όμως δεν θα μπορέσει να την απολαύσει.

Στις 13 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη, θα είναι όμως ορατή μόνο από την Αυστραλία, το Νότιο Ειρηνικό και το νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου