Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες διαφωνούσαν για το λόγο που οι ζέβρες απέκτησαν στην πορεία της εξέλιξής τους τις χαρακτηριστικές άσπρες και μαύρες ρίγες τους. Τώρα, ερευνητές από την Ουγγαρία και τη Σουηδία υποστηρίζουν πως έλυσαν το μυστήριο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αιμοβόρες αλογόμυγες είναι η αιτία για την οποία η ζέβρα απέκτησε βαθμηδόν το εντυπωσιακό ασπρόμαυρο ριγέ τρίχωμά της, καθώς χάρη σε αυτό, τις απωθεί.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το μοτίβο με τις ρίγες λειτουργεί ως εντομοαπωθητικό, καθώς δεν είναι ελκυστικό για τις μύγες και το «κλειδί» είναι ο τρόπος με τον οποίο αντανακλούν το φως.
Μελετώντας άλογα με μαύρο, καφέ και λευκό τρίχωμα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το φως αντανακλάται από το σκουρόχρωμο τρίχωμα του αλόγου και ταξιδεύει υπό μορφή κυμάτων με κατεύθυνση τα τεράστια μάτια της πεινασμένης μύγας. Η αντανάκλαση αυτή «κινείται» κατά μήκος ενός οριζοντίου επιπέδου, με τρόπο αντίστοιχο με εκείνον ενός φιδιού που έρπει στο έδαφος.
Βάσει των αρχικών ευρημάτων τους, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την περίπτωση της ζέβρας, με σκοπό να δουν τον τύπο του φωτός που αντανακλάται από το ριγέ τρίχωμα της ζέβρας, αλλά και πώς αυτό επηρεάζει την «όρεξη» των αλογόμυγων.
Πάντως, ο εξελικτικός βιολόγος του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, καθηγητής Μάθιου Κομπ, αν και χαρακτήρισε το πείραμα «εξαιρετικά καλά σχεδιασμένο και παράλληλα συναρπαστικό», δεν απέκλεισε να ισχύουν κι άλλες υποθέσεις για τη προέλευση του ιδιαίτερου τριχώματος της ζέβρας, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την εξελικτική μεταμόρφωση του συγκεκριμένου είδους δεν κρύβεται μόνο μία εξήγηση αλλά πολλοί και σύνθετοι παράγοντες.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου