Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Γάντια που τραγουδούν

Δυο έξυπνα γάντια που μιμούνται τις διακυμάνσεις της ανθρώπινης φωνής με αποτέλεσμα να… «τραγουδούν» ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου British Columbia, στον Καναδά.
Το δεξί γάντι είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες κίνησης που ανιχνεύουν το άνοιγμα και το κλείσιμο του χεριού του χρήστη. Κατά το άνοιγμα το γάντι μιμείται το άνοιγμα της φωνητικής οδού και της παραγωγής φωνηέντων και κατά το κλείσιμο μιμείται την παραγωγή συμφώνων όπως το σίγμα και το ζήτα.
Από την άλλη πλευρά, κουμπιά τα οποία υπάρχουν στο αριστερό γάντι ενεργοποιούν την παραγωγή φθόγγων όπως το «π» ή το «μπ». Με τη βοήθεια τρισδιάστατων αισθητήρων που προσδιορίζουν τη θέση του χεριού, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει την τονικότητα της φωνής, ενώ με ένα πεντάλ μπορεί ελέγξει την ένταση του ήχου.
Οι ερευνητές είχαν αρχικά σχεδιάσει τα γάντια φωνής για άτομα με προβλήματα ομιλίας, ωστόσο στη συνέχεια προσέθεσαν και τη δυνατότητα του τραγουδιού. Ετσι μπορεί κανείς τώρα να τραγουδήσει ντουέτο με τα... χέρια του!
Τα έξυπνα γάντια παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στις 16-20 Φεβρουαρίου στο Βανκούβερ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου