Αναμφισβήτητα, μια από τις καλύτερες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου είναι το σημείο όπου χωρίζεται η Ερυθρά Θάλασσα από τον Μωυσή, ρόλο που ενσάρκωσε ο Charlton Heston, στην επική ταινία "Οι Δέκα Εντολές". Φτηνό κινηματογραφικό κόλπο; Ναι! Σε συμφωνία με την Βίβλο; Σε βασικά σημεία. Επιστημονικά εφικτό; Πιθανόν, όπως λέει μια ομάδα επιστημόνων.
Η ομάδα ερευνητών από το National Center for Atmospheric Research (NCAR, Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας) και το Πανεπιστήμιο του Colorado (UC) στο Boulder δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας έρευνας αεροδυναμικής και υδροδυναμικής στο διαδικτυακό, ανοιχτής αξιολόγησης περιοδικό, PLoS ONE. Στο μεγαλύτερο τμήμα της έρευνας, οι επιστήμονες περιέγραψαν πως ορισμένοι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να είχαν τραβήξει πίσω τα νερά σε κάποιο σημείο όπου ο Νείλος συναντά μια λιμνοθάλασσα, δημιουργώντας έτσι ένα χερσαίο ασφαλές πέρασμα σε έδαφος το οποίο καλυπτόταν μέχρι πρότινος με νερό.
Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι ένας άνεμος με ταχύτητα 63 μίλια την ώρα και ο οποίος θα φυσούσε συνεχόμενα επί 12 ώρες θα μπορούσε να τραβήξει προς τα πίσω το νερό σε βάθος σχεδόν δύο μέτρων. Το χερσαίο πέρασμα που θα δημιουργούταν θα είχε μήκος 2 με 2,5 μίλια κατά προσέγγιση και πλάτος 1 μέτρο. Θα είχε παραμείνει ανοιχτό για 4 ώρες αρκετό διάστημα για να γλυτώσουν οι Ισραηλίτες από την καταδίωξη του στρατού του Φαραώ. Σε συμφωνία με την βιβλική καταγραφή, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι όταν ο άνεμος θα σταματούσε να φυσάει, τα νερά θα επέστρεφαν στην αρχική τους θέση, πνίγοντας όποιον βρισκόταν στο πέρασμα (στην προκειμένη περίπτωση τους Αιγύπτιους στρατιώτες).
Στην προσπάθεια τους να κατασκευάσουν υπολογιστικά μοντέλα και να κάνουν τις απαραίτητες μαθηματικές πράξεις, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του NCAR και του UC βρήκαν κάποιες πιθανές τοποθεσίες του μεγάλου θαλάσσιου περάσματος. Το ακριβές σημείο του χωρίσματος των υδάτων όμως δεν είναι γνωστό μέσα από την Βίβλο και η τοπογραφία, οι τοποθεσίες και τα βάθη της Μεσογείου έχουν αλλάξει δραματικά στα 3000 χρόνια που μεσολάβησαν από την έξοδο.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τα μυστήρια και τα θαύματα που περιγράφονται στη Βίβλο. Κάποιες από αυτές παρουσιάζουν στοιχεία για την ηλικία της Γης που συμφωνούν με τα στοιχεία που βρίσκονται στην Βίβλο ενώ κάποιες άλλες ισχυρίζονται ότι το ανθρώπινο DNA περιέχει αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη του Αδάμ και της Εύας. Κάποιες άλλες επίσης υποστηρίζουν κοσμολογικές θεωρίες που στηρίζονται στα βιβλικά κείμενα ενώ μια έρευνα παρεμφερής με την ανάλυση του NCAR-UC παρέχει γεωλογικές αποδείξεις για την πλημμύρα του Νώε.
Εντούτοις, καμία από αυτές τις μελέτες δεν φέρνει κάποιον πιο κοντά σε αληθινές απαντήσεις. Οι άνθρωποι που πιστεύουν δεν χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις για τις πράξεις του Θεού όπως αυτές περιγράφονται στη Βίβλο. Τα θαύματα είναι από μόνα τους η απόδειξη της ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης, ακόμη και όταν αυτά έρχονται σε ρήξη με την εμπειρική πραγματικότητα. Εξ ορισμού η απαιτούμενη πίστη για την πεποίθηση ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη δεν χρειάζεται υλικές αποδείξεις.
Ενώ η επιστήμη και η θρησκεία φαίνεται πως αντιμάχονται η μία την άλλη ορισμένες φορές, χρειάζεται να παραμένουν αμοιβαία συνδεδεμένες. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στην ιστορία ήταν άνθρωποι με έντονη θρησκευτική πίστη. Ο Albert Einstein έγραψε ότι Η επιστήμη χωρίς την θρησκεία είναι κουτσή και η θρησκεία χωρίς την επιστήμη είναι τυφλή. Οι πιστοί απλώς πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που η επιστήμη δε μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να εξηγήσει. Το χάσμα μεταξύ του σημείου όπου η επιστήμη σταματάει και η ανώτερη δύναμη αρχίζει είναι μια γκρίζα ζώνη γεμάτη από αναπάντητα ερωτήματα, η πίστη όμως είναι αυτή που επιτρέπει στους θρησκευόμενους να παρηγορούνται που δεν κατέχουν όλες τις απαντήσεις.
Αρκετές επιστημονικές εξηγήσεις για τα βιβλικά θαύματα όπως αυτή του χωρισμού των υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας αφήνουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Θεός δεν παρενέβη με τον άνεμο και τα νερά την ημέρα όπου οι Ισραηλίτες χρειάζονταν μια γρήγορη διαφυγή. Για τους ανθρώπους όμως που χρειάζονται μικρή ώθηση προς την θρησκεία, οι μελέτες ίσως παρέχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις για να πραγματοποιήσουν ένα άλμα πίστης. Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρέχει σαφή στοιχεία για τα βιβλικά γεγονότα, εντούτοις δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτά.
Η επιστήμη και η θρησκεία δεν είναι δύο αντίθετες μεταξύ τους δυνάμεις όπου ο άνθρωπος θα πρέπει να κάνει μια επιλογή. Αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης δεν χρειάζεται να σταματήσουν να αποδέχονται την επιστήμη αλλά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ενέργειες που πιθανόν να μην υποστηρίζονται από τους νόμους της Φύσης. Η παρούσα μελέτη δίνει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για ένα αξιοθαύμαστο φαινόμενο το οποίο γεμίζει με δέος τους πιστούς και μη για σχεδόν 3000 χρόνια.
Είναι μια ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη, οι άνθρωποι όμως που χρειάζονται αποδείξεις για την ύπαρξη ενός θεϊκού όντος καθώς και αυτοί που θέλουν να την αντικρούσουν δεν θα τις βρουν σε αυτήν. Ούτως ή άλλως, αυτοί που ήδη πιστεύουν δεν χρειάζονται επιστημονικές αποδείξεις.
Μετάφραση - Απόδοση: Γιώργος Καπετανάκης, για το ESOTERICA.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου