Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στο μικροσκόπιο η αξιοπιστία του οργανισμού ασφάλειας τροφίμων

Ο οργανισμός της ΕΕ που είναι αρμόδιος για την εξέταση της ασφάλειας των βιοτεχνολογικών καλλιεργειών, τροφίμων και λιπασμάτων έχει «συχνές συγκρούσεις συμφερόντων» με τις βιομηχανίες τις οποίες, υποτίθεται ότι θα αξιολογήσει, σύμφωνα με έκθεση που προσθέτει ανανεωμένες αμφιβολίες σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις της.

Η έκθεση από δύο ομάδες εκστρατείας, το Ευρωπαϊκό Εταιρικό Παρατηρητήριο και η Earth Open Source, αναφέρει περιπτώσεις κατά τις οποίες η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων χρησιμοποιεί επιστήμονες της βιομηχανίας και πληροφορίες στις αξιολογήσεις κινδύνου που χρησιμοποιούνται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων.

«Πολύ συχνά δεν είναι ανεξάρτητη επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της EFSA σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων μας, αλλά τα δεδομένα του κλάδου», λέει η έκθεση «Συγκρούσεις στο μενού».

«Πολλά μέλη της ομάδας της EFSA έχουν δεσμούς με βιοτεχνολογία, τρόφιμα, ή εταιρείες φυτοφαρμάκων. Κανόνες της EFSA επιτρέπουν την κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων να εξακολουθεί να υφίσταται», λέει η έκθεση, που κυκλοφόρησε χθες, 14 Φεβρουαρίου.

Η Claire Robinson, Διευθύντρια Ερευνών Earth Open Source με βάση το Λονδίνο και συγγραφέας της μελέτης, είπε στην EurActiv ότι η EFSA «πρέπει να αναμορφωθεί προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω».

Αλλά η Lucia de Luca, ανώτερη υπάλληλος για τις σχέσεις με τα media της EFSA, απέρριψε τη μελέτη ως «μεροληπτική και αβάσιμη». "Πρόκειται για μια ανακύκλωση των προηγούμενων παρερμηνειών της δουλειάς μας», είπε τηλεφωνικώς από τα κεντρικά γραφεία της EFSA στην Πάρμα της Ιταλίας. Η De Luca απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι εξωτερικοί οργανισμοί έχουν ιδιαίτερη επιρροή στο έργο της EFSA, λέγοντας: «Οι ειδικοί μας λαμβάνουν υπόψη όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες"

Πολιτική Ανεξαρτησίας
Τον Δεκέμβριο, η διαχείριση της EFSA αναγνώρισε διευρυμένες ανησυχίες για τη φήμη της και περιέγραψε τα βήματα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διαφάνειας στις εκτιμήσεις κινδύνου. Σχεδιάζει ένα εργαστήριο τον Μάρτιο για να παρουσιάσει νέες κατευθυντήριες γραμμές.

«Από την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση βασικών αξιών της και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο έργο της», λέει η δήλωση πολιτικής.

«Ωστόσο, οι ανησυχίες σε σχέση με την αντικειμενικότητα των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων είναι διαδεδομένες στην κοινή γνώμη κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για ό, τι αφορά τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της EFSA».

Η υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, έχει υποστεί βέλη κριτικής στο παρελθόν. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν επικρίνει την EFSA, ιδίως κατηγορώντας την ότι ενέκρινε γενετικά τροποποιημένα προϊόντα χωρίς την κατάλληλη έρευνα και βασίζεται πάρα πολύ στις πληροφορίες που παρέχονται από τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας.

Η Satu Hassi, η οποία ανήκει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέει πως υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της EFSA που εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές και το δικό της κόμμα των Πρασίνων.

«Κατά τη διάρκεια των ετών που είμαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξαν πολλές φορές που έλαβα γνώση της κριτικής ατόμων που εργάζονται για την EFSA οι οποίοι είναι πολύ κοντά στην βιομηχανία της βιοτεχνολογίας και άλλων βιομηχανιών που σχετίζονται με τροφίμων», δήλωσε η Φινλανδή Ευρωβουλευτής από Στρασβούργο.

Επανεξέταση από ομότιμους, περισσότερο προσωπικό
Μεταξύ των συστάσεών της, η έκθεση του Εταιρικού Παρατηρητηρίου Ευρώπης και η Earth Open Source προτρέπει την ΕΕ να:
  • Απαιτήσει να γίνουν εκτιμήσεις από ανεξάρτητα εργαστήρια πληρωμένα με δημόσιους πόρους και όχι πόρους της βιομηχανίας.
  • Απαιτήσει από ομότιμους την επανεξέταση των αξιολογήσεων της EFSA.
  • Αποθαρρύνει επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από τις συγκρούσεις με τις ομάδες εμπειρογνωμόνων της EFSA.

Ο Robinson δήλωσε πως ο οργανισμός τροφίμων στερείται προσωπικού και πόρων, αναγκάζοντας τον να βασίζεται σε έρευνα ή εμπειρογνώμονες χρηματοδοτούμενα από βιομηχανία, κάτι που αξιωματούχοι της EFSA έχουν κατά το παρελθόν αναγνωρίσει..

«Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να χρηματοδοτηθούν με τέτοιο τρόπο που να τους επιτρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τη βιομηχανία», είπε ο Robinson.

Ο Robinson, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την ομάδα εκστρατείας GMWatch στη Βρετανία, προτείνει οι εταιρείες να καταβάλλουν ένα τέλος για να έχουν τα προϊόντα τους ελεγμένα, αντί να παρέχουν επιχορηγήσεις ή εμπειρογνωμοσύνη για την έρευνα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου