Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Νέα αντίστροφη μέτρηση για το Red Bull Stratos


Ο Felix Baumgartner ένιωσε έκπληξη και απογοήτευση στο άκουσμα ότι το εγχείρημα του να γίνει ο πρώτος άνθρωπος να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση έπρεπε να αναβληθεί λόγω δυνατών ανέμων πολύ κοντά στην κορυφή του 850.000 κυβικών μέτρων αερόστατου του. Καιρού επιτρέποντος, την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου, όλα δείχνουν ότι ο Αυστριακός θα έχει άλλη μια ευκαιρία να γράψει ιστορία καταρρίπτοντας τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, με τη Δευτέρα να παραμένει ακόμα μία εναλλακτική.

ROSWELL, Νέο Μεξικό: Ο Felix Baumgartner είχε μόλις επιβιβαστεί στον διαστημικό θαλαμίσκο και βρίσκονταν μόνο λίγα λεπτά πριν την απογείωση, όταν ένας δυνατός άνεμος φύσηξε με 40χλμ ανά ώρα σε ύψος 230 μέτρων από το έδαφος, δηλαδή στην κορυφή του γεμισμένου με ήλιο αερόστατου 850.000 κυβικών μέτρων. Αυτόματα η ομάδα αποφάσισε να αναβάλλει το μεγαλεπήβολο εγχείρημα, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ελεύθερη πτώση από τα 36,600 μέτρα για λόγους ασφαλείας.

«Την ώρα που φουσκώσαμε το αερόστατο και μπήκε ο Felix μέσα στον θαλαμίσκο κατά τις 11:42 πμ., ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό άνεμο άνω των 40χλμ/ώρα στην κορυφή του αερόστατου» δήλωσε ο Art Thompson, Project Director του Red Bull Stratos, συμπληρώνοντας ότι ο άνεμος είχε στριφογυρίσει τόσο επικίνδυνα το αερόστατο που ήταν πιθανό να έχει υποστεί βλάβη το λεπτό πολυαιθυλένιο υλικό. «Η ακεραιότητα του αερόστατου σε εκείνη τη φάση ήταν πραγματικά αμφίβολη και δεν θα ήταν αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί για την επανδρωμένη πτήση καθώς δεν ήμασταν σίγουροι για το τι θα μπορούσε να συμβεί κατά την απογείωση». Η ταχύτητα των ανέμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5χλμ/ώρα διότι υπάρχει πιθανότητα το περίβλημα να σχιστεί όταν η ομάδα υποστήριξης προσπαθήσει να το ελευθερώσει. «Γνωρίζαμε ότι είχαμε μόνο μία ευκαιρία σήμερα η οποία δυστυχώς τελικά δεν επαληθεύτηκε» συμπλήρωσε ο Thompson.

Ο Baumgartner προετοιμάζεται εδώ και πέντε χρόνια για αυτή την αποστολή, η οποία θα βοηθήσει στην επιστημονική κατανόηση της στρατόσφαιρας και στο πώς αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην άκρη του διαστήματος. Ο 43χρονος αθλητής των extreme sports δηλώνει ότι εξεπλάγην με την απόφαση να ματαιωθεί η πτήση της Τρίτης, είναι όμως αισιόδοξος ότι θα έχει ακόμα την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ που κατέχει εδώ και 52 χρόνια ο Αμερικανός Συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας, Joe Kittinger που σήμερα συνεργάζεται ως σύμβουλος της αποστολής και θεωρείται ο μέντορας του Baumgartner κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Όταν ο Art μου είπε ότι αναβάλλεται η αποστολή νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα» δήλωσε ο Baumgartner. «Δε μπορούσα με τίποτα να πιστέψω, ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, ούτε μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε με το αερόστατο, διότι βρισκόμουν μέσα στον θαλαμίσκο. Θέλω η αποστολή να ολοκληρωθεί φέτος. Έχουμε φτάσει τόσο κοντά. Δεν υπάρχει επιστροφή. Είμαστε εδώ, έχουμε ήλιο και είμαστε έτοιμοι. Δεν με απασχολεί αν θα γίνει αύριο ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας.»

Στη συνέντευξη τύπου ο μετεωρολόγος της αποστολής Red Bull Stratos, Don Day παρουσίασε μια καινούργια πρόγνωση. Φαίνεται ότι το επόμενο «παράθυρο» για το εγχείρημα του Baumgartner ανοίγει την Κυριακή.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου