Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

«Καλοκαίρι» για την υγεία το καρπούζι

Μια φέτα την ημέρα προλαμβάνει καρδιαγγειακά και συσσώρευση περιττού βάρους

«Καλοκαίρι» για την υγεία το καρπούζι
Για άλλη μια φορά, οι επιστήμονες εντοπίζουν «θησαυρούς» για την υγεία στη διατροφή μας


«Ασπίδα» για την υγεία αποτελεί το καρπούζι καθώς σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες φρενάρει τη συσσώρευση της κακής χοληστερόλης (LDL), αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Βουρ στο… καρπούζι
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Πέρντιου πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία είχαν μοιράσει σε δύο ομάδες. Ενώ όλα τα πειραματόζωα ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, κάποια κατανάλωναν – μεταξύ άλλων – και ζουμερό καρπουζάκι.
Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός συσσώρευσης της κακής χοληστερόλης στα ποντίκια που έτρωγαν συχνά καρπούζι έκανε «βουτιά» κατά 50%, συγκριτικά με αυτό που συνέβαινε στα υπόλοιπα.
Είδαν ακόμα, ότι η συχνή κατανάλωση του γλυκού φρούτου βοηθούσε στον έλεγχο του σωματικού βάρους και είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της εναπόθεσης λίπους στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Κιτρουλίνη, η «θαυματουργή»
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του καρπουζιού οφείλεται στις «θαυματουργές» ιδιότητες της κιτρουλίνης – μιας χημική ουσίας που εντοπίζεται στον χυμό του.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης υπογραμμίσει τα προστατευτικά οφέλη της κιτρουλίνης ως προς την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
Παρά το γεγονός ότι τα νεότερα ευρήματα δεν αναφέρονται στην επίδραση της κιτρουλίνης στην αρτηριακή πίεση, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δείχνουν ξεκάθαρα πως η χημική ουσία χαρίζει προστασία από παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
«Στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε το ακριβές μοριακό επίπεδο στο οποίο δρα η κιτρουλίνη. Αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος μας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Σούμπιν Σάχα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου