Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιατί το γυμνό έλκει τους άντρες περισσότερο;

Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο  επιρρεπείς στο να θέλουν να δουν γυμνό  το γυναικείο σώμα σε σύγκριση με την επιθυμία των γυναικών να βλέπουν γυμνούς άνδρες. Για αυτό άλλωστε υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία, η οποία βασίζεται σε αυτή ακριβώς την τάση των ανδρών, όπως είναι τα ανδρικά περιοδικά ή οι ταινίες πορνό, η οποία προβάλλει όμορφες γυναίκες, με καλλίγραμμα σώματα, χωρίς ρούχα… Οι γυναίκες από την άλλη δε δείχνουν τόσο έντονο ενδιαφέρον για τη θέα ενός γυμνού αντρικού σώματος και στην πλειοψηφία δεν αναζητούν αντίστοιχο υλικό. Έχετε αναρωτηθεί για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Και για τα δύο φύλα τo γυμνό έχει άμεση σχέση με την επιθυμία και τη διέγερση του σώματος. Η επιθυμία εκφράζεται με το ενδιαφέρον για το αντικείμενο του πόθου μας και με σεξουαλικές φαντασιώσεις. Η σεξουαλική διέγερση προκαλείται από εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα και ενεργοποιείται με τη βοήθεια του εγκεφάλου.

Η πολυπλοκότητα του μηχανισμού αυτού είναι μεγάλη, καθώς όλες οι αισθήσεις στέλνουν σήματα, τα οποία επεξεργάζεται ο εγκέφαλος. Σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση παίζουν τα ψυχικά ερεθίσματα. Η ψυχική διέγερση ενεργοποιείται από οπτικά, οσφρητικά, ακουστικά, γευστικά ή απτικά ερεθίσματα, από φαντασιώσεις ή αναμνήσεις. Τα ερεθίσματα αυτά ενεργοποιούν κυκλώματα του μεταιχμιακού συστήματος και κυρίως του υποθαλάμου στον εγκέφαλο.

Τα πιο ισχυρά ερεθίσματα για την πρόκληση διέγερσης είναι τα οπτικά και η όραση είναι η πρώτη αίσθηση που μπαίνει στο παιχνίδι. Η οπτική λειτουργία υπερέχει για την αντρική σεξουαλικότητα και παίρνει τη μορφή ενός πραγματικού ερωτικού εργαλείου για τον άνδρα. Είναι αλήθεια ότι τα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα είναι ικανά να διεγείρουν πολύ πιο εύκολα έναν άντρα και να του προκαλέσουν έντονη σεξουαλική διάθεση. Για τη γυναίκα δεν είναι τόσο απλό, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πράγματι οι άντρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά το γυμνό και υποκινούνται σεξουαλικά από αυτό με διαφορετικό τρόπο. Έχει βρεθεί ότι το ενδιαφέρον των ανδρών μπροστά σε φωτογραφίες γυμνών γυναικών ήταν πιο έντονο από αυτό των γυναικών στη θέα γυμνών ανδρών. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπήρξε στους άνδρες διαστολή της κόρης των ματιών, κάτι που δηλώνει ένδειξη ενδιαφέροντος, στη θέα μίας ερωτικής γυναικείας φωτογραφίας, ενώ στις γυναίκες η διαστολή έγινε όταν αντίκρισαν τη φωτογραφία μίας μητέρας με  μωρό στην αγκαλιά και κατά δεύτερο λόγο στη θέα του γυμνού άνδρα.
     
Οι ορμόνες φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με αυτό.  Η σεξουαλική έκφραση των αντρών επηρεάζεται αρκετά από την τεστοστερόνη, ενώ οι γυναίκες έχουν μικρότερη πίεση εκτόνωσης από βιολογικής πλευράς.
     
Επιπλέον, μία σημαντική παράμετρος είναι  ότι το κίνητρο των γυναικών σε σχέση με τη σεξουαλική έκφραση επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως η ανάγκη για συντροφικότητα και επικοινωνία. Η συναισθηματική προσέγγιση, η αγάπη, η αποδοχή, η τρυφερότητα είναι παράμετροι της γυναικείας σεξουαλικότητας, που μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν το σεξουαλικό ερεθισμό. Φαίνεται, δηλαδή ότι οι γυναίκες επιζητούν τη συναισθηματική εμπλοκή σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες, γεγονός που δεν τους προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον για το γυμνό.   


Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
 


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου