Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Διάβαση του πλανήτη Αφροδίτη την τετάρτη ξημέρωματα

Αφροδίτη 2004

Ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο θα συμβεί το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου και θα βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που θα ανατέλλει ο Ήλιος στον ελληνικό ουρανό. Όπως μας πληροφορεί το Αστεροσκοπείο Λάρισας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας, πρόκειται για το φαινόμενο της διάβασης του πλανήτη Αφροδίτη μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Είχε ξανασυμβεί στις 8 Ιουνίου 2004 και θα επαναληφθεί μετά από 105 χρόνια.
Η μέση απόσταση του πλανήτη Αφροδίτη από τον Ήλιο είναι περίπου 108 εκατομμύρια χιλιόμετρα και βρίσκεται πιο κοντά του απ’ ότι η Γη, της οποίας η αντίστοιχη απόσταση είναι περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η Αφροδίτη κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 225 γήινες ημέρες. Η διάβαση συμβαίνει όταν τα τρία σώματα Ήλιος, Αφροδίτη και Γη βρίσκονται ακριβώς σε μια ευθεία γραμμή. Όμως η Αφροδίτη δε φαίνεται να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο κάθε φορά που φαίνεται να περνά ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη, επειδή η Αφροδίτη και η Γη δεν περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο ακριβώς στο ίδιο επίπεδο. Έτσι, συνήθως ο πλανήτης Αφροδίτη μας φαίνεται ότι βρίσκεται λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω από τη θέση η οποία θα προκαλούσε τη διάβαση.
Η διάβαση της 6ης Ιουνίου θα είναι ορατή από τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας. Ολόκληρη η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι ορατή από τη Σιβηρία, την Αλάσκα, την ανατολική Ασία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό και από την Αυστραλία. Από την Ευρώπη, την Αφρική και μέχρι την Ινδία θα παρατηρηθεί μερικώς, προς τα τελευταία στάδια του φαινομένου, το πρωί με την ανατολή του Ηλίου. Αντίθετα από την Αμερική, που το ημερολόγιο τους θα γράφει Τρίτη 5 Ιουνίου, θα παρατηρηθεί μερικώς, μόνο τα αρχικά στάδια του φαινομένου, το απόγευμα και μέχρι τη δύση του Ηλίου.
Για τη Λάρισα η διάβαση της Αφροδίτης θα βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που θα ανατείλει ο Ήλιος, στις 06:03 θερινή ώρα Ελλάδας (θ.ω.Ε), και θα ολοκληρωθεί στις 07:55 θ.ω.Ε. Η Αφροδίτη θα φαίνεται σαν μια μαύρη κυκλική κηλίδα να διασχίζει το πάνω μέρος του ηλιακού δίσκου.
Επειδή η φαινόμενη διάμετρος της Αφροδίτης θα είναι περίπου 58 δευτερόλεπτα της μοίρας, δηλαδή περίπου 33 φορές μικρότερη από το φαινόμενο ηλιακό δίσκο, το φαινόμενο θα είναι μόλις ορατό με γυμνό οφθαλμό και μόνο με τη χρήση ειδικού προστατευτικού φίλτρου. Ένα τηλεσκόπιο εφοδιασμένο με ειδικό φίλτρο ολικής απορρόφησης μπροστά στον αντικειμενικό φακό θα κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση. ΠΡΟΣΟΧΗ, μην κοιτάτε τον ήλιο απευθείας χωρίς ειδικά προστατευτικά φίλτρα, θα προκληθεί βλάβη στα μάτια σας.
Η επόμενη διάβαση της Αφροδίτης θα συμβεί στις 11 Δεκεμβρίου 2117 και η μεθεπόμενη στις 8 Δεκεμβρίου 2125.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου