Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Νέος καθρέυτης αυτοκινήτου πρσφέρει τριπλάσια ορατότητα!

Όπως μας μαθαίνουν στις σχολές οδηγών, οι πλαϊνοί και ο κεντρικός καθρέυτης, βοηθούν να βλέπουμε τι “παίζει” πίσω από το αυτοκίνητο μας, εκτός από μία πολυ μικρή γωνία, την λεγόμενη νεκρή γωνία.
Μέχρι τώρα, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο οδηγός να γυρνάει το κεφάλι του δεξία ή αριστερά, πρίν πραγματοποιήσει έναν ελιγμό. Και λέω μέχρι τώρα, διότι στο πανεπιστήμιο του Drexel, ένα καθηγητής ανακάλυψε έναν τρόπο να κατασκευάζει τον καθρέυτη έτσι, να προσφέρει 3 φορές καλύτερη θέαση προς τα πίσω!

new rear view mirror offers 3 time visibility

Ο τρόπος δημιουργίας βασίζεται σε έναν μαθηματικό αλγόριθμο και δεν είναι επί του παρόντος, όμως πρακτικά, ο καθρέυστης μοιάζει με μία disco-ball με την έννοια ότι αποτελείται από πολλά, πολλοί μικρά κάτοπτρα τοποθετημένα ελαφρώς καμπυλωτά. Η τοπολογία της κατασκευής είναι τέτοια, ώστε όλα τα έιδωλα να ενώνονται κατά κάποιο τρόπο και να σχηματίζουν στα μάτια του οδηγού, μία ολοκληρωμένη, και πιο ευρέια, εικόνα.
Αν και η ανακάλυψη αυτή, λύνει μία και καλή το πρόβλημα της νεκρής γωνίας, υπάχουν άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος κατασκευής, αλλά και νομοθετικά, καθώς σε πολλές χώρες, είναι υποχρεωτικό ο πλαϊνός καθρέυτης να έιναι επίπεδος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου