Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Γιατί το ασβέστιο στο γάλα δεν κάνει το στήθος κόκαλο;

Οχι μόνο δεν είναι χαζή η ερώτηση, αλλά είναι και από αυτές που απασχόλησαν τους επιστήμονες για δεκαετίες. Βλέπετε, πρόκειται για ένα από τα βιολογικά παράδοξα: ενώ οι σκληροί ιστοί ασβεστοποιούνται, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μαλακούς, όπως ο μαστικός αδένας. Την εξήγηση του φαινομένου έδωσαν προσφάτως αυστραλοί και σκωτσέζοι ερευνητές: διεπίστωσαν ότι οι καζεΐνες (πρωτεΐνες του γάλακτος) «συλλαμβάνουν» το φωσφορικό ασβέστιο και το συγκρατούν σε υπερμοριακές δομές που ονομάζονται μυκήλια. Ετσι αυτό παύει να είναι ελεύθερο για αντιδράσεις.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου