Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Συστατικό του γάλακτος εναντίον παχυσαρκίας

Ποντίκια που έλαβαν νικοτιναμιδικό ριβοζίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος
Συστατικό του γάλακτος εναντίον παχυσαρκίας
Ενα φυσικό συστατικό του γάλακτος φάνηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια ότι μπορεί να αποτελέσει «όπλο» ενάντια στην παχυσαρκία
Ένα συστατικό του γάλακτος μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία, ακόμη και όταν ακολουθείται διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία διεξήγαγαν ειδικοί της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» εντόπισαν το συγκεκριμένο συστατικό που είναι γνωστό ως νικοτιναμιδικό ριβοζίδιο αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να δώσουν «ώθηση» στη λειτουργία του γονιδίου SIRT1. Το συγκεκριμένο γονίδιο έχει φανεί μέσα από μελέτες ότι συνδέεται τόσο με τον μεταβολισμό όσο και με τη μακροζωία.
Ενας τρόπος ενεργοποίησης του γονιδίου αφορά την άμεση στόχευσή του. Τέτοια δράση έχει το κύριο συστατικό του κόκκινου κρασιού, η ρεσβερατρόλη, τουλάχιστον όταν χορηγείται σε κάποιες συγκεκριμένες δόσεις.

Εμμεση στόχευση του γονιδίου
Οι ερευνητές από τη Λωζάννη με επικεφαλής τον Γιόχαν Οβέρξ σκέφτηκαν ότι μπορεί να υπάρχει και ένας πιο εύκολος, έμμεσος τρόπος ενεργοποίησης του SIRT1, μέσω της αύξησης των επιπέδων του μοριακού «συντρόφου» του γονιδίου, του συμπαράγοντα NAD+.
Και η σκέψη τους αποδείχθηκε σωστή. Το φυσικό συστατικό του γάλακτος φάνηκε ότι «παγιδεύεται» στα κύτταρα και έτσι επιτελεί το «μαγικό»… αδυνατιστικό καθήκον του.
Ποντίκια που έλαβαν νικοτιναμινικό ριβοζίδιο σε αρκετά υψηλές δόσεις σε συνδυασμό με τα γεύματά τους που ήταν πλούσια σε λιπαρά, έκαψαν περισσότερο λίπος και προστατεύθηκαν από την παχυσαρκία. Συγχρόνως εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στο τρέξιμο χάρη στους δυνατούς μυς τους που ήταν πιο ανθεκτικοί στην καταπόνηση που προκαλεί η άσκηση.

Προς συμπληρώματα που θα αδυνατίζουν
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως διευκρίνισε ο δρ Οβέρξ , τα οφέλη που εμφανίστηκαν στα ποντίκια τα οποία έλαβαν νικοτιναμιδικό ριβοζίδιο, δεν μπορούν να προκύψουν από την απλή κατανάλωση γάλακτος. Σύμφωνα με τον ερευνητή το πιθανότερο είναι ότι τα νέα ευρήματα θα μεταφραστούν κάποια ημέρα σε ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα δίνει ώθηση στον μεταβολισμό. Όλα αυτά όμως μένει να αποδειχθούν μέσα από δοκιμές σε ανθρώπους οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία του γάλακτος που εντόπισαν οι επιστήμονες φαίνεται ότι προσφέρει τα ίδια οφέλη με τη ρεσβερατρόλη αλλά με διαφορετικό τρόπο. Όπως όλα δείχνουν, ολοένα και περισσότερα συστατικά της διατροφής μας, μπορούν να δράσουν ευεργετικά σε ό,τι αφορά τη σιλουέτα μας, ίσως και σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής μας, φθάνει να τα ανακαλύψουμε.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου