Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το Atomium των Βρυξελλών



Το Atomium βρίσκεται στις Βρυξέλλες και χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση Βρυξελλών το 1958. Όπως αποκαλύπτει η ονομασία του, πρόκειται για ένα μεταλλικό μόριο κρυστάλλου μεγεθυμένο κατά 165 δισεκατομμύρια φορές!
Παρά το γεγονός ότι το μνημείο χτίστηκε ως έκθεμα για έξι μήνες, σηματοδοτώντας την ατομική εποχή, αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, συμβολίζοντας τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τις Βρυξέλλες.
Το Atomium αποτελείται από εννέα σφαίρες χάλυβα, οι οποίες συνδέονται με σωλήνες και σχεδιάστηκε από το μηχανικό André Waterkeyn.


Οι σφαίρες με διάμετρο 18 μέτρων είναι προσβάσιμες (εκτός από τρεις) μέσω των σωλήνων, οι οποίες διαθέτουν κυλιόμενες σκάλες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν τους χώρους της έκθεσης, το εστιατόριο και τον ξενώνα που στεγάζονται εντός των σφαίρών. Εκτός από τις κυλιόμενες σκάλες, υπάρχει επίσης ένα ασανσέρ που μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφαία σφαίρα. Το ασανσέρ ήταν το ταχύτερο στο είδος του εκείνη την εποχή, αφού χρειαζόταν 23 δευτερόλεπτα για να φτάσει στην κορυφή. Η υψηλότερη σφαίρα διαθέτει εστιατόριο χωρητικότητας 140 ατόμων, προσφέροντας εκπληκτική θέα στις Βρυξέλλες.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου