Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Butyrka: Φυλακή 5 αστέρων στη Ρωσία

Κρεβάτια για σολάριουμ, υπηρεσίες spa, λασπόλουτρα και δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας μέσω Skype. Όχι, όλες οι παραπάνω ανέσεις δεν προσφέρονται σε κάποιο παραθεριστικό κέντρο αλλά στην πιο εξαχρειωμένη φυλακή της Ρωσίας, στα ίδια κελιά όπου πριν δεκαετίες άφησαν την τελευταία τους πνοή τόσο ο ανεψιός του Αδόλφου Χίτλερ όσο και ο συγγραφέας Ισαάκ Μπάμπελ.

Γνωστή μέχρι πρότινος για τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων της (δεινά τα οποία έχει εξιστορήσει γλαφυρά και ο άλλοτε έγκλειστος εκεί, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν), η φυλακή Butyrka της Μόσχας έχει βαλθεί τον τελευταίο χρόνο να αλλάξει πρόσωπο.
Η επιχείρηση εξυγίανσης ξεκίνησε ουσιαστικά πέρυσι, με αφορμή τον θάνατο (το Νοέμβριο του 2009) ενός κρατουμένου, του 37χρονου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος, αν και ασθενής, δεν έτυχε της απαιτούμενης ιατρικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Έκτοτε, μετά την γενικότερη κατακραυγή που ακολούθησε, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εξανθρωπίσουν το σωφρονιστικό ίδρυμα. Πως; Όχι, βέβαια, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες των φυλακισμένων (σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι βαριά άρρωστοι) αλλά προσφέροντας περιττές πολυτέλειες.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της φυλακής Σεργκέι Τελιατνίκοφ σχεδιάζει να καταπολεμήσει τα προβλήματα των κρατουμένων παρέχοντάς τους… υπηρεσίες σολάριουμ. «Κακόγουστο αστείο» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν πολλοί την εν λόγω κίνηση, «κακόγουστο αστείο» το οποίο γίνεται ακόμη πιο κακό, όταν πληροφορείται κανείς ότι οι κρατούμενοι θα πρέπει μάλιστα να πληρώνουν για το σολάριουμ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου