Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Έξι καφέδες την ημέρα «μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη»

Καφές: Μπορεί να πειράζει τα νεύρα, πειράζει όμως και τους όγκους  
Καφές: Μπορεί να πειράζει τα νεύρα, πειράζει όμως και τους όγκους  

Η κατανάλωση καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη, φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η οποία περιελάμβανε σχεδόν 50.000 άνδρες.

Όπως συγκεκριμένα έδειξε η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute οι άνδρες που έπιναν έξι ή και περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 60% κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού, μεταστατικού καρκίνου του προστάτη καθώς και μειωμένο κατά 20% κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής της νόσου. Ακόμη όμως και μια ως τρεις κούπες καφέ την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο «φονικού» καρκίνου του προστάτη κατά 30%.

Το γεγονός μάλιστα ότι τόσο ο καφές που περιείχε καφεΐνη όσο και ο καφές χωρίς καφεΐνη παρουσίαζαν τα ίδια οφέλη, μαρτυρεί ότι άλλες ουσίες του καφέ είναι εκείνες που αποτελούν «ασπίδα» για τον προστάτη.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές από το Χάρβαρντ ανέλυσαν αρχεία που αφορούσαν 47.911 επαγγελματίες υγείας οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο καφέ κατανάλωναν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1986 ως το 2008. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης κατεγράφησαν 5.035 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων οι 642 αφορούσαν επιθετικό καρκίνο που είχε δώσει μεταστάσεις εκτός του αδένα.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι οι άνδρες, με απλές αλλαγές του τρόπου ζωής, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη» ανέφερε η Λορελέι Μούτσι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ο καφές έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία: μείωση του κινδύνου για νόσο του Πάρκινσον, για διαβήτη τύπου 2, για καρκίνο του ήπατος και κίρρωση αλλά και για πέτρες στη χολή. Παράλληλα έχει φανεί ότι περιέχει ουσίες που μειώνουν τις φλεγμονές και ρυθμίζουν την ινσουλίνη.

Ωστόσο υπάρχουν και ερευνητικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία. Μέσα στον Μάιο Βέλγοι επιστήμονες ανέφεραν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανατηφόρων εγκεφαλικών αιμορραγικών επεισοδίων σε άτομα με ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε επίσης σύνδεση μεταξύ της καφεΐνης και των αποβολών στις εγκύους.

Επιφυλάξεις των επιστημόνων

Στο άκουσμα της νέας μελέτης άλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ίαν Τόμσον, καθηγητής Ουρολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο «θα ήταν λάθος το μήνυμα ότι μετά τα νέα ευρήματα όλοι οι άνδρες θα έπρεπε να πίνουν περισσότερο καφέ ώστε να μην εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη».

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη της Δρ Έλεν Ρίπον από το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη. Η Δρ Ρίπον τόνισε ότι τα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του καφέ στον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι ακόμη ασαφή. «Αν και αυτή η μελέτη μας παρέχει νέες χρήσιμες πληροφορίες, τα αποτελέσματά της δεν είναι οριστικά και έτσι δεν μπορούμε να συστήσουμε στους άνδρες που δεν πίνουν τακτικά καφέ να ξεκινήσουν την κατανάλωσή του ελπίζοντας ότι έτσι θα σωθούν από τον καρκίνο του προστάτη. Και αυτό διότι εκτός των άλλων η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας και οι άνδρες με καλοήθεις παθήσεις του προστάτη θα μπορούσαν μέσω της κατανάλωσης καφέ να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων από το ουροποιητικό τους σύστημα».

Σε κάθε περίπτωση οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουν ποιες ουσίες του καφέ είναι αυτές που τελικώς φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου