Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Βρέθηκε χάπι που "σβήνει" τις δυσάρεστες αναμνήσεις

 
Ερευνητές του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Κέντρου Μελετών του Ανθρώπινου Στρες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λουί-Λαφοντέν έκαναν το θαύμα τους. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", οι κακές αναμνήσεις μπορούν να….πάνε περίπατο!

Μετά από μελέτη που διεξήχθη με τη βοήθεια σε 33 εθελοντές και τις κλινικές δοκιμές από τις οποίες πέρασαν κατά τη διάρκεια των οποοίων τους χορηγήθηκαν εικονικά και μη σκευάσματα, βρέθηκε πως χάρη στην ουσία μετυραπόνη, είναι εφικτό να μην θυμάται κάποιος αρνητικά συμβάντα της πρόσφατης ζωής του και συναισθήματα πόνου που αυτά τους προκάλεσαν.

Η μετυραπόνη μπλοκάρει την ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, απαλύνει τα αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα που συνοδεύουν τις άσχημες αναμνήσεις ή "σβήνει" τις ίδιες τις επώδυνες αναμνήσεις. Έτσι, όταν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρειά της, μπορεί να διαγράφει τις πιο οδυνηρές εμπειρίες και ο εγκέφαλός του να μην ενεργοποιεί ξανά το τραυματικό συναισθηματικό φορτίο και τον ανάλογο ψυχικό πόνο.

Οι Καναδοί ερευνητές είναι βέβαιοι ότι χάρη στη μετυραπόνη, άτομα που κυρίως πάσχουν από μετα-τραυματικό στρες, ή άνθρωποι που συχνά βασανίζονται από άσχημες αναμνήσεις μπορούν να βοηθηθούν.

Μεγάλο πρόβλημα, πάντως προκαλεί η μη παρασκευή της μετυραπόνης τώρα πια στο εμπόριο. Επιπλέον, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές η ακριβής λειτουργία της ουσίας στον εγκέφαλο.

Άλλοι επιστήμονες παραμένουν σε απόσταση από τα ευρήματα της μελέτης των Καναδών συναδέλφων τους. Υποπτεύονται ότι επειδή η μετυραπόνη αλλάζει το επίπεδο της κορτιζόλης με την τελευταία να εμπλέκεται άμεσα στην ανάκληση των αναμνήσεων, μπορεί τελικά το φάρμακο να έχει ως παρενέργεια την διαστρέβλωση της μνήμης και την μερική απώλειά της σε όσους λαμβάνουν την μετυραπόνη.

Οι μελέτες αναμένεται να συνεχιστούν πριν την ευρεία χρήση της ουσίας στους πάσχοντες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου