H εκρηκτική λάμψη κατά τον οργασμό

Πρώτη μαγνητική απεικόνιση γυναικείου εγκεφάλου σε κορύφωση

Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα

Κι όμως, εκεί που νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα! Η διαφορά μεταξύ του εξυπνάκια και του επιστήμονα είναι μία και απλή: ο εξυπνάκιας νομίζει ότι τα ξέρει όλα, την ίδια στιγμή που ο επιστημονικός νους παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

«Ανάσταση» νεκρού σπουργιτιού μέσω ρομποτικής

Το όλο πείραμα παραπέμπει σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας: επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με φοιτητές μηχανολογίας και έναν ταριχευτή για να «αναστήσουν» μέσω της ρομποτικής ένα σπουργίτι και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του.

Εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Ερευνητές βρήκαν το γονίδιο που επαναφέρει έναν γηρασμένο εγκέφαλο στην εφηβική κατάσταση

Είναι προφανές ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην εφηβεία, υπό την έννοια ότι μαθαίνει πιο εύκολα και επουλώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που νοιώθουμε όλοι μας όσο περνούν τα χρόνια. Επομένως, δε θα μας πείραζε να μπορούσαμε να επαναφέρουμε το μυαλό μας στην κατάσταση που ήταν τότε.

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Γιατί ρε παιδάκι μου; Γιατί ρε Dan Brown; (Το χαμένο σύμβολο)

Τα βιβλία που έχω διαβάσει είναι ελάχιστα. Ειδικά τα μυθιστορήματα ίσως μετρούνται και στα δάχτυλα των χεριών. Βάση αυτού, καταλαβαίνετε ότι η εμπειρία μου σε τέτοια βιβλία δεν είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να κάνω μια κριτική σε ένα βιβλίο. Πριν λίγες μέρες αποφάσισα να διαβάσω το Χαμένο Σύμβολο του Dan Brown. Δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα πριν από αυτό. Είχα δει μόνο τις ταινίες (Da Vinci Code και Angels and Demons), τα οποία, για όποιον δεν ξέρει, είναι μεταφορές δυο βιβλίων του στην μεγάλη οθόνη. Θα προσπαθήσω λοιπόν να κάνω μια κριτική, προσπαθώντας να μην δώσω στοιχεία για κάποιον που θέλει να το διαβάσει.


Το βιβλίο είναι 669 σελίδες. Με λίγα λόγια είναι μια ομάδα ατόμων που κυνηγούνε ένα αρχαίο σύμβολο και την αποκρυπτογράφηση του που οδηγεί στην αποκάλυψη μιας «υπέρτατης γνώσης». Μέχρι λίγο παραπάνω από την μέση, μου είχε πέσει το σαγόνι στο πάτωμα. Πολύ ωραία πλοκή, με αγωνία για την συνέχεια, ευκολοδιάβαστο. Δεν ήθελα να σταματήσω να το διαβάζω. Ήθελα να μάθω τι θα γίνει μετά και προσπαθούσα να βρω χρόνο για να το συνεχίσω. Όλα αυτά, μέχρι λίγο μετά από την μέση. Γιατί μετά….
Μετά άρχισε το γνωστό ατελείωτο κυνηγητό για να γεμίσουμε τις άλλες 300 σελίδες. Όποιος το διαβάζει, μαθαίνει άνετα όλους τους δρόμους της Ουάσιγκτον. Βιβλίο γραφείς φίλε, όχι τουριστικό οδηγό… Και αυτό είναι το λιγότερο…
Μετά άρχισαν οι συνομωσίες, οι μυστικές οργανώσεις και όλα τα σχετικά. Περιττές  αναλύσεις επι περιττών αναλύσεων και θεωρίες ότι να’ναι, πήγαιναν κι έρχονταν. Όποιος έχει δει ή έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο του, θα καταλάβει τι εννοώ. Εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά, ο κύριος Dan Brown αρχίζει να γράφει ότι μεγάλοι φυσικοί όπως ο Einstein και ο Νεύτωνας, και σωρεία άλλων μεγάλων  επιστημόνων και μεγάλων πολιτικών προσώπων αποτελούσαν μια  μυστική ομάδα κρατώντας καλά κρυμμένα μυστικά για τον άνθρωπο. Συνεχίζει και αποκαλύπτει υποτίθεται μυστικά των θρησκειών και της Βίβλου και πολλά άλλα. Δεν με ενδιαφέρει η πραγματική ισχύς ή όχι αυτών των θεωριών. Αλλά ρε Dan,  σε κάθε βιβλίο σου πρέπει να γράφεις τις ίδιες «παπαριές»; Κερδίζεις κάτι με το να γεμίσεις άλλες 20 σελίδες γράφοντας ότι παπατζιλίκι σου κατεβάζει ο εγκέφαλος; Θα απολάμβανα πολύ περισσότερο το συγκεκριμένο βιβλίο αν ήταν κάποιες σελίδες λιγότερες, απαλλαγμένο από αυτά τα στοιχεία. Εκτός από αυτά, η ιστορία και όλα αυτά καταλήγουν σε ένα πολύ μέτριο τέλος για το βιβλίο. Διαβάζοντας το και περνώντας τις σελίδες περίμενα ένα πιο καλό και ευφάνταστο τελείωμα της ιστορίας.
Δεν μετανιώνω που το διάβασα. Το αντίθετο. Απλά κάπου αρχίζει και κουράζει η όλη ιστορία με συνομωσίες « με το ζόρι», των μυστικιστικών επιστημόνων και πάει λέγοντας. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο αλλά επέλεξε να μην είναι τόσο καλό. Κρίμα... Ο υποτίθεται φοβερός συγγραφέας, μάλλον, δεν είναι και τόσο φοβερός….

Πέθανε η γηραιότερη χρήστης του Twitter και του Facebook στα 104

Πριν από μερικούς μήνες έγινε παγκοσμίως γνωστή στη διαδικτυακή κοινότητα, όταν την είδαμε σε ηλικία 104 ετών να χρησιμοποιεί τη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» και να έχει μάλιστα και περισσότερους από 56.300 φίλους σε αυτήν.


Το όνομα αυτής Ivy Bean και πριν μάλιστα ξεκινήσει να ασχολείται με το Twitter είχε λογαριασμό στο Facebook, όπου εκεί είχε φτάσει πολύ γρήγορα το όριο των 5.000 φίλων.

Καθώς ανακάλυψε το Twitter σταμάτησε να ασχολείται με το Facebook για λόγους ευκολίας, αλλά παρόλα αυτά συνέδεσε τους δύο λογαριασμούς και και όλα της τα tweets δημοσιεύονταν αυτόματα και στο Facebook.

Η Ivy Bean άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι φροντίδας ηλικιωμένων όπου ζούσε στο Μπράντφορντ της Μ. Βρετανίας, κατά τη διάρκεια του ύπνου της.

Πηγή

Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος

Η μάζα του είναι 265 φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου και η λαμπρότητά του δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη

Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος εντόπισε ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ΕSΟ) που βρίσκεται στο όρος Παρανάι της Χιλής. Το μεγαλύτερο άστρο που είχε εντοπιστεί ως σήμερα ήταν 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο και οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα άστρο είναι 150 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μητρικού μας άστρου. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πολ Κράουθερ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, ανακάλυψε ένα άστρο με μάζα περίπου 265 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου! Η λαμπρότητα του άστρου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου.

Αριστερά, ένας κόκκινος νάνος ακολουθεί άστρο με μέγεθος σαν του Ηλίου, ένας γαλάζιος γίγαντας με μάζα οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου και, τέλος, ένας μπλε γίγαντας με μάζα όση του άστρου που ανακαλύφθηκε τώρα (ΕSΟ)

Οι ερευνητές μελετούσαν το νεφέλωμα RΜC 137a που βρίσκεται σε απόσταση 165.000 ετών φωτός από εμάς στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένας από τους πιο κοντινούς στον δικό μας γαλαξίες. Το νεφέλωμα αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων και οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο πιο λαμπρό εξ αυτών, το οποίο ονόμασαν RΜC 137a1. Εκπληκτοι διαπίστωσαν το γιγαντιαίο μέγεθός του και μάλιστα αναφέρουν πως όταν το άστρο βρισκόταν σε βρεφική ηλικία, το μέγεθός του ήταν ακόμη μεγαλύτερο, υπολογίζοντας ότι πρέπει να είχε μάζα 320 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα γενιά τηλεσκοπίων και ειδικά τα επόμενα διαστημικά τηλεσκόπια που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη θα εντοπίσουν και άλλα άστρα παρόμοιου ή και ακόμη μεγαλύτερου μεγέθους.

Αριστερά, το νεφέλωμα στο οποίο βρίσκεται το γιγαντιαίο άστρο με σημειωμένη την περιοχή στην οποία εντοπίστηκε, στο μέσον απεικονίζεται σε κοντινό πλάνο η περιοχή και δεξιά, σε μεγέθυνση το αστρικό σμήνος στο οποίο ανήκει το άστρο
 

Γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι στο πλάι;

Τα σκυλιά συνηθίζουν να γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι όταν η προσοχή τους είναι τεταμένη. Γιατί;
Οι σκύλοι προέρχονται από τους λύκους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στα πιο κοινωνικά θηλαστικά του κόσμου. Για να λειτουργήσει αρμονικά μια αγέλη λύκων, τα ζώα αυτά έχουν επινοήσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο σινιάλων επικοινωνίας, ώστε το ένα να μπορεί να «διαβάσει» τις διαθέσεις του άλλου. Το πώς λοιπόν ένας λύκος κουνάει την ουρά του, το κεφάλι, τα αυτιά ή τα χείλια του έχει μεγάλη σημασία. Οι σκύλοι έχουν κληρονομήσει πολλά από τα σινιάλα των λύκων. Όταν ένας σκύλος γέρνει το κεφάλι του, συνήθως έχει εντοπίσει κάτι ενδιαφέρον. Σε μια αγέλη αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί τα ζώα μπορούν να καταλάβουν ότι ένα από τα μέλη της αγέλης έχει παρατηρήσει κάτι, για παράδειγμα κάποιον κίνδυνο. Στους σκύλους, ωστόσο, το γερμένο κεφάλι μπορεί να δηλώνει και διάθεση για παιχνίδι, όπως όταν κουνάνε την ουρά τους. Ο σκύλος μπορεί, επίσης, να γείρει το κεφάλι του με χαριτωμένο τρόπο επειδή ξέρει ότι έτσι θα του δώσουν μια λιχουδιά. Υπάρχουν παραδείγματα σκύλων που ανεβάζουν τα ακρόχειλά τους, σαν να χαμογελούν, επειδή γνωρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης τους θα τα ανταμείψει.

Πηγή

Τα προφυλακτικά στη ...μόδα!!!


Τα προφυλακτικά μπορούν να έχουν και άλλες χρήσεις πέρα από την προστασία από μεταδοτικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Μία από αυτές είναι και στη μόδα και συγκεκριμένα στη γυναικεία! Ιδού...


Πηγή

Αρκούδα “έκλεψε” αυτοκίνητο για ένα σάντουιτς

Έκπληκτος έμεινε ένας νεαρός από το Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, που έψαχνε το αυτοκίνητό του και το βρήκε. Με τη διαφορά ότι το “οδηγούσε”.. μία αρκούδα!

Ο Ben Story ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητό του, μάρκας Toyota, που είχε σταθμεύσει έξω από το σπίτι του, έλειπε.

Κάποια στιγμή άκουσε την κόρνα του αυτοκινήτου και ακολούθησε τον ήχο της.

Αυτό που ανακάλυψε μάλλον δεν το περίμενε και τόσο, αφού αντίκρισε το αυτοκίνητο σε μία πλαγιά, ελαφρώς κατεστραμμένο και με μία αρκούδα, να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα.

Το ζώο παρέμεινε παγιδευμένο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου για δύο ώρες, προτού φτάσουν στο σημείο οι άνδρες της Αστυνομίας, που το ελευθέρωσαν.

Ο Ben πιστεύει πως η αρκούδα μάλλον μύρισε το σνακ του, που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα και με κάποιο τρόπο, αφού “διέρρηξε” το αυτοκίνητο, έλυσε το χειρόφρενο.

“Είχα ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο στο πίσω κάθισμα. Φαντάζομαι ότι αυτό μύρισε και θέλησε να το δοκιμάσει”, είπε.Πηγή

Σαν Σήμερα: 31/07/2010

336 π.Χ: Δολοφονείται ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών, αφήνοντας στον γιο του Αλέξανδρο Γ’ ένα κραταιό και σεβαστό βασίλειο.

1784: Πεθαίνει ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1839: Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο «Άμισταντ» που τους μετέφερε στην Αμερική.

1920: Δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

1947: Γεννιέται ο αμερικανο-αυστριακός ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

1962: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1993: Η ελληνική κυβέρνηση αναθέτει σε όμιλο γερμανικών εταιριών την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων.

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Γιατί τα βρεγμένα πράγματα φαίνονται πιο σκούρα;

Τα υφάσματα σκουραίνουν όταν βρέχονται. Γιατί, αφού το νερό δε χρωματίζει;
Κανονικά το νερό είναι άχρωμο, αλλά μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φωτός που ανακλάται από ένα αντικείμενο προς το μάτι του παρατηρητή, το οποίο, για το λόγο αυτό, φαίνεται πιο σκούρο.

Εάν, για παράδειγμα, ένα κομμάτι υφάσματος βραχεί, ένα μέρος του φωτός διαθλάται αμέσως μόλις πέφτει στο ανώτερο στρώμα του νερού, και έτσι δεν καταγράφεται από το μάτι. Ταυτόχρονα, ένα μέρος του φωτός που φτάνει στο ύφασμα απορροφάται από αυτό, επειδή το νερό αναγκάζει το φως να κινείται μέσα στο υλικό, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο χρόνο για να το απορροφήσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σχετικά πορώδη υλικά, όπως τα υφάσματα.

Τέλος, ένα ακόμη μέρος του φωτός, το οποίο τελικά ανακλάται, θα πέσει στο στρώμα του νερού και θα εκτραπεί ξανά προς το ύφασμα.
Το φαινόμενο κατά το οποίο τα υγρά αντικείμενα δείχνουν να σκουραίνουν δεν αφορά μόνο τα υφάσματα. Για παράδειγμα, το ίδιο παρατηρείται σε ένα χωματόδρομο ή στη γούνα ενός ζώου.

Πηγή

Το Χάρβαρντ θα μελετήσει τους Έλληνες καπνιστές

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ θα βρεθούν προσεχώς οι Έλληνες  ως «πρωταθλητές» του τσιγάρου στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες καπνίζουν σε ποσοστό 42% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 29%.

Το ποσοστό των καπνιστών παραμένει σταθερά σε ανησυχητικά επίπεδα με τους φανατικούς «θεριακλήδες» να εντοπίζονται στον γυναικείο πληθυσμό καθώς και στους εφήβους και τους νέους -στις ηλικίες 16 έως 25 χρόνων οι καπνιστές αγγίζουν το 70%, εκ των οποίων οι μισοί καπνίζουν συστηματικά.

Η διενέργεια μελετών προκειμένου να διερευνηθεί και να ερμηνευθεί η φανατική καπνιστική συμπεριφορά των Ελλήνων αλλά και η αποτυχία της εφαρμογής αντικαπνιστικών μέτρων είναι από τα πρότζεκτ που θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα μας υπό την επίβλεψη των ειδικών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, τον Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δρ Julio Frenk και τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, καθηγητή κ. Σταύρο Μπεσμπέα.

Τι θα μελετήσουν οι αμερικανοί επιστήμονες

Βάσει του Μνημονίου η συνεργασία θα αφορά :

-Στην εφαρμογή των πολιτικών ενάντια στο κάπνισμα, στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής, στη διενέργεια ερευνών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στατιστικών στοιχείων.

-Στην εκπαίδευση των ιατρών, των εκπαιδευτικών, των εποπτών υγείας και όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του νόμου.

-Στην προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και στη διαμόρφωση αντικαπνιστικής συνείδησης που πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία. Σημειωτέον ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών.

Με αφορμή την υπογραφή της συνεργασίας η Υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, «δεν αποτελεί απλά μια πολιτική απόφαση. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η αξιοποίησή της επιστημονικής γνώσης και της διεθνούς εμπειρίας ».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Gregory Connoly, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κάπνισμα σε όλο τον κόσμο και ιδίως στις γυναίκες και δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της επιστημονικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ολική απαγόρευση του καπνίσματος από 1ης Σεπτεμβρίου

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσβλέπει πολύ σε αυτή τη συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και αναμένει ότι θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει για δεύτερη φορά η Ελλάδα να «κόψει» το τσιγάρο από 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο παραβάτης επιχειρηματίας κινδυνεύει να χάσει την άδεια της επιχείρησής του, ενώ ο παραβάτης πολίτης -καπνιστής που δε θα σεβαστεί την ολική απαγόρευση θα πληρώσει πρόστιμο το οποίο θα επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία και θα αποστέλλεται στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο πολίτης.

Πηγή

Το 2182 η Γη θα συγκρουστεί με γιγαντιαίο αστεροειδή!

Ο 1999RQ36 ενδέχεται να πέσει στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων.

Μια ομάδα ειδικών από τη NASA πιστεύει ότι ο μεγέθους 600 μέτρων αστεροειδής έχει μια στις 1.000 πιθανότητες να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας σε 172 χρόνια από τώρα.

Ο αριθμός είναι μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς πως ένας άλλος αστεροειδής ο Apophis συγκεντρώνει μόλις 1 στις 250.000 πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη το 2036.

Η έκθεση της ομάδας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Icarus υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες θα αυξηθούν από το 2080 και μετά, όταν η τροχιά του το γυρίσει πίσω προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας.

Ο 1999RQ36 πρωτοανακαλύφθηκε το 1999 και σύμφωνα με τους επιστήμονες αν μας χτυπήσει θα προκαλέσει ίσως και μαζική εξαφάνιση της ζωής.

Το καλύτερο show με νερό στον κόσμο

Στο παρακάτω βιντεάκι θα δείτε ένα show με συντριβάνια απο το Dubai. Στο βιντεάκι φαίνεται πολύ καλά αλλα σας προτείνω να το δείτε στο youtube σε ποιοτητα 720p και fullscreen...

Νεαρός άνδρας κλέφτηκε με την…. 90χρονη συμπεθέρα του!

Συνέβη και αυτό! Κι αν σας πούμε πως φταίει η οικονομική κρίση δε θα μας πιστέψετε όμως αυτή είναι η αλήθεια!
Ένας νέος άνδρας από την Κορινθία πάνε τώρα δέκα μέρες αφότου εγκατέλειψε τη γυναίκα του και το ανήλικο παιδί του προκειμένου να ζήσει τον… «έρωτα» του με τη... συμπεθέρα!
Η… πέτρα του σκανδάλου – αδερφή της πεθεράς του – αγγίζει τα 90 χρόνια  ενώ δεν είναι λίγοι οι καλοθελητές του χωριού αλλά και της οικογένειας που σπεύδουν να ερμηνεύσουν την προτίμηση του έμπορου στην… τσέπη της κι όχι φυσικά τα όμορφά της μάτια.
Τοπικές εφημερίδες προσπαθούν εδώ και μέρες να επικοινωνήσουν με την εγκαταλελειμμένη σύζυγο η οποία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, κλεισμένη μέσα στο σπίτι…
Δεν είναι και λίγοι να σε απαρνιέται ο σύζυγός σου για μία… χούφτα δολάρια!


Σαν Σήμερα: 30/07/2010

336 π.Χ: Δολοφονείται ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών, αφήνοντας στον γιο του Αλέξανδρο Γ’ ένα κραταιό και σεβαστό βασίλειο.

1784: Πεθαίνει ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1839: Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο «Άμισταντ» που τους μετέφερε στην Αμερική.

1920: Δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

1947: Γεννιέται ο αμερικανο-αυστριακός ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

1962: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1993: Η ελληνική κυβέρνηση αναθέτει σε όμιλο γερμανικών εταιριών την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων.

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Υπάρχει μέγιστη θερμοκρασία;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που έχει ταλαιπωρήσει ακόμη και τους μεγαλύτερους φυσικούς. Η θερμοκρασία εκφράζει το βαθμό ατομικής ή μοριακής διέγερσης της ύλης. Με τη βοήθεια αυτού του ορισμού, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα κατώτερο όριο, μια ελάχιστη τιμή, που αντιστοιχεί στην πλήρη αδράνεια όλων των μορίων. Είναι το περίφημο «απόλυτο μηδέν», ή 0 βαθμοί Κέλβιν, που αντιστοιχεί σε –273,15 βαθμούς Κελσίου. Το «απόλυτο μηδέν» προσδιορίστηκε από το λόρδο Κέλβιν στα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται σε ό,τι αφορά το ανώτερο όριο: Μπορούμε, θεωρητικά, να αυξάνουμε τη θερμοκρασία επ’ αόριστον;
Ας δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση του νερού. Στους –273 βαθμούς Κελσίου είναι παγωμένο, με τη μορφή στερεού πάγου. Αν του προσθέτουμε σιγά σιγά ενέργεια, δηλαδή θερμότητα, τα μόριά του θα αρχίσουν να πάλλονται, όλο και πιο έντονα, μένοντας όμως περιορισμένα στη θέση τους, μέχρι μια πολύ συγκεκριμένη τιμή: τους 273,15 βαθμούς Κέλβιν, δηλαδή 0 βαθμούς Κελσίου, σημείο από το οποίο και μετά το νερό περνά στην υγρή κατάσταση. Εάν το θερμάνουμε ακόμη περισσότερο, τα μόρια του νερού θα διεγείρονται όλο και πιο πολύ. Η θερμοκρασία του θα φτάσει σε ένα δεύτερο κρίσιμο όριο, τους 373,15 βαθμούς Κέλβιν –ή 100 βαθμούς Κελσίου–, όπου θα αρχίσει να περνά στην αέρια κατάσταση. Δίνοντας ακόμη περισσότερη ενέργεια στο σύστημα, προκύπτει ένα καινούργιο φαινόμενο: ο σταδιακός ιονισμός του αερίου. Η ύλη διασπάται μέχρι να φτάσει στην κατάσταση του πλάσματος, κάτι σαν ένα «χαοτικό» αέριο, που αποτελείται από πυρήνες και ελεύθερα ηλεκτρόνια. Αυτή η κατάσταση της ύλης υπάρχει, μεταξύ άλλων, στον Ήλιο –όπου η θερμοκρασία, υπό πολύ υψηλές πιέσεις, φτάνει μέχρι και τα 15 εκατομμύρια βαθμούς– και στους αντιδραστήρες θερμοπυρηνικής σύντηξης. Μπορούμε όμως, έστω και θεωρητικά, να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο;
Τη δεκαετία του ’60, ο Γερμανός φυσικός Rolf Hagedorn είχε υπολογίσει ένα όριο, τους 1,8 x 1012 βαθμούς Κέλβιν, δηλαδή 1,8 τρισεκατομμύρια βαθμούς. Αυτή η «θερμοκρασία Hagedorn», όπως είναι γνωστή, καθορίζει το όριο μεταξύ της κατάστασης πλάσματος των αδρονίων και της κατάστασης της ύλης που αποκαλείται «πλάσμα κουάρκ-γλοιονίων». Ωστόσο, με το σημερινό επίπεδο γνώσεων, είναι αδύνατοn να γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία αυτού του πλάσματος κουάρκ-γλοιονίων. Πολλοί θεωρητικοί υποθέτουν ότι η ύλη μπορεί να μην αποτελείται από σφαιρικά σωματίδια, αλλά από μικροσκοπικά παλλόμενα νήματα, τις χορδές, γεγονός που θα μετέβαλε κατά πολύ τις ιδιότητές της σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτές τις θεωρίες των Χορδών, οι οποίες είναι ακόμη ανολοκλήρωτες, δεν έχει αποσαφηνιστεί η έννοια μιας οριακής θερμοκρασίας που να αντιστοιχεί σε μια μετάβαση της ύλης πέρα από την κατάσταση των χορδών. Για την κβαντική θεωρία, τέλος, δε θα μπορέσουμε ποτέ να μετρήσουμε μια θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη λεγόμενη θερμοκρασία Πλανκ, ίση με 1032 βαθμούς Κέλβιν. Είναι, στην ουσία, η θερμοκρασία σύντηξης του χώρου και του χρόνου, που επικρατούσε 10-43 δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση του σύμπαντος, την πιο απομακρυσμένη χρονικά φάση την οποία θα μπορέσουμε ποτέ να ανασυνθέσουμε… Αλλά αυτή η θερμοκρασία Πλανκ είναι τόσο «αστρονομική», που είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε σε αυτή ένα πραγματικό όριο. Πρόκειται περισσότερο για ένα όριο πέρα από το οποίο χάνουμε απλώς τη φυσική έννοια των πραγμάτων.

Πηγή

Διάφανα Κρίνα - Έγινε η απώλεια συνήθειά μας

Στιχοί

Γλείφω το οξύ απ' τις ρογμές των χειλιών σου
και προσπαθώ να σου απαλύνω τον πόνο
τα χρόνια που περάσανε μ' αφήσανε μόνο
να ψάχνω την πνοή μου στον νεκρό εαυτό σου

Δεν ζητάω βοήθεια από ανήμπορα χέρια
που οδηγούν στην αγάπη και τον τρόμο
πήρες λάθος τον δικό μου δρόμο
και ψάχνεις το φως μου σε σβησμένα αστέρια

Η απουσία σου μ' εξουθενώνει
και δεν μπορώ να συνηθίσω
νιώθω να προχωράω μπροστά
μα πάντα φτάνω πίσω
κι αυτή η αλήθεια με σκοτώνει με σκοτωνει

Σβήνω τα ίχνη από τα ψέμματά μας
παραπατάω στη σιωπή
έγινε η απώλεια συνήθειά μας
κι ο έρωτας μια άρρωστη κραυγή

Γιατί οι παγετώνες δεν κρατούν για πάντα;

Το ερώτημα μοιάζει απλό αλλά δεν είναι, όπως δεν είναι εύκολο να εξηγήσει η επιστήμη γιατί οι εποχές των παγετώνων επανέρχονται κάθε 100.000 χρόνια. Νέα ευρήματα από σπήλαια της Κίνας έρχονται τώρα να ρίξουν φως στη σκοτεινή υπόθεση

Tο 1993 ένα αγόρι που έπαιζε μπάλα κάπου κοντά στη Νανκίνγκ στην Κίνα ξαφνικά έπεσε μέσα στη γη. Είχε ανακαλύψει τυχαία ένα σπήλαιο που αργότερα ονομάστηκε Χούλου και αποδείχθηκε πραγματική σπηλιά των θησαυρών για την επιστήμη. Εκτός από δύο σκελετούς Ηomo erectus, έκρυβε σταλαγμίτες που φαίνεται να συμβάλλουν στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της κλιματολογίας: του γιατί οι εποχές των παγετώνων άρχισαν και τελείωσαν στις συγκεκριμένες περιόδους.
 
Οι πάγοι λιώνουν... Οδεύουμε άραγε προς μια νέα μειόκαινο εποχή με θερμοκρασία κατά 6 βαθμούς μεγαλύτερη και στάθμη της θάλασσας κατά 40 μέτρα υψηλότερη;


Επί περισσότερα από δύο εκατομμύρια χρόνια το κλίμα της Γης γνώρισε τεράστιες ταλαντεύσεις. Πελώριοι παγετώνες απλώνονταν σιγά σιγά στα βόρεια μέρη της και στη συνέχεια έλιωναν αφήνοντάς την να απολαύσει μια σχετικά βραχεία θερμή περίοδο προτού οι πάγοι επανέλθουν. Οι κλιματολόγοι από παλιά υποπτεύονταν ότι αυτοί οι κύκλοι των παγετώνων πυροδοτούνται από τις αλλαγές στην τροχιά του πλανήτη μας. Αν και αυτή η θεωρία είχε πολλές επιτυχίες, αδυνατεί να εξηγήσει ένα καθοριστικό γεγονός: το γιατί οι δριμύτερες εποχές των παγετώνων τελειώνουν κάθε περίπου 100.000 χρόνια. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» λέει ο Λάρι Εντουαρντς του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Εντουαρντς ανήκει σε μια ομάδα ειδικών που ίσως έχουν τελικά μια απάντηση, χάρη στο Χούλου και μερικά άλλα γειτονικά σπήλαια. Αν τα συμπεράσματά τους είναι σωστά, τότε οι μεγαλύτεροι παγετώνες του παρελθόντος ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι, καταλήγοντας κάποια στιγμή να λιώνουν με την παραμικρή παραπανίσια λιακάδα. Τι σχέση έχουν όμως οι σταλαγμίτες της Κίνας με τα τεράστια στρώματα πάγου που κάλυπταν κάποτε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής; Η θεωρία της τροχιάς
Ως τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι κάποτε είχε υπάρξει μια «Μεγάλη Εποχή των Παγετώνων». Οι σχετικές ενδείξεις ήταν πάρα πολλές και μάλιστα ορισμένοι γεωλόγοι υποστήριζαν ότι η εποχή των πάγων δεν ήταν μία αλλά τέσσερις. Το ερώτημα ήταν: γιατί;

Πολλές θεωρίες είχαν προταθεί. Το 1864 ο Σκωτσέζος Τζέιμς Κρολ, αυτοδίδακτος φυσικός, πρότεινε ότι οι περιοδικές αλλαγές της τροχιάς της Γης αλλάζουν την ποσότητα ηλιακού φωτός που φθάνει στον πλανήτη επηρεάζοντας τους πάγους. Στο φαινόμενο, υποστήριζε, συνέβαλλαν και άλλες θετικές αναδράσεις, όπως οι μεταβολές στα ωκεάνια ρεύματα.

Ο Κρολ έκανε λάθος στον χρονικό προσδιορισμό των εποχών των παγετώνων, η «τροχιακή» θεωρία του όμως ήρθε ξανά στην επιφάνεια στις αρχές του 20ού αιώνα από τον σέρβο μηχανικό Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς, ο οποίος αυτή τη φορά εστίασε το ενδιαφέρον του στην επιρροή που έχουν οι αλλαγές της τροχιάς της Γης στην ηλιοφάνεια του βορείου ημισφαιρίου κατά τους θερινούς μήνες. Οι ψυχρότεροι χειμώνες δεν επιφέρουν μεταβολές στην ανάπτυξη των παγετώνων, όμως τα ψυχρότερα καλοκαίρια μπορούν να την επηρεάσουν. Αν το χιόνι που πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν λιώσει εντελώς το καλοκαίρι, οι παγετώνες μεγαλώνουν· όταν το θερινό λιώσιμο των χιονιών παίρνει το επάνω χέρι, τότε συρρικνώνονται.

Οι κύκλοι του Μιλάνκοβιτς
Ο Μιλάνκοβιτς έκανε επί δεκαετίες λεπτομερείς υπολογισμούς για να εξαγάγει τις επιπτώσεις των τριών βασικών τροχιακών κύκλων. Για παράδειγμα, η κλίση του άξονα της Γης αυξομειώνεται κάθε 41.000 χρόνια, κάνοντας τα καλοκαίρια θερμότερα και τους χειμώνες ψυχρότερους.

Το έργο του Μιλάνκοβιτς έμεινε στην αφάνεια ως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν οι ερευνητές άρχισαν να συντάσσουν ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των εποχών των παγετώνων με βάση τα ισότοπα στα θαλάσσια ιζήματα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι εποχές των πάγων δεν ήταν μόνο τέσσερις αλλά δεκάδες. Επιπλέον η αυξομείωση των παγετώνων συνήθως συνέπιπτε με τις αλλαγές της τροχιάς, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Μιλάνκοβιτς.

Η ιστορία ωστόσο δεν τελείωσε εδώ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πολικοί μόνιμοι παγετώνες άρχισαν να σχηματίζονται πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια, με την πτώση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα. Πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο, ξεκίνησε ένας κύκλος κατά τον οποίο μεγαλύτεροι παγετώνες απλώνονταν επαναλαμβανόμενα στο βόρειο ημισφαίριο και στη συνέχεια υποχωρούσαν. Αρχικά αυτές οι εποχές παγετώνων ήταν σχετικά μικρές και παρουσιάζονταν περίπου κάθε 41 εκατομμύρια χρόνια- ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς με βάση τις μεταβολές της κλίσης του άξονα της Γης.

Το μυστήριο των 100.000 χρόνων
Υστερα όμως, πριν από κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια, το πρότυπο άλλαξε. Αρχισε μια σειρά από πολύ δριμύτερες εποχές παγετώνων που διήρκεσαν 100.000 χρόνια. Αυτό αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Το σχήμα της τροχιάς της Γης αλλάζει ανά περιόδους των 95.000 και των 125.000 ετών, αλλά η επίδραση που έχει αυτή η αλλαγή στις εποχές είναι πολύ ασθενέστερη από αυτή των άλλων τροχιακών κύκλων. Γιατί οι δριμύτερες εποχές των παγετώνων να προκαλούνται από τις μικρότερες μεταβολές της θερινής ηλιοφάνειας;

Προσπαθώντας να βρουν μιαν απάντηση, ορισμένοι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν εναλλακτικές προσεγγίσεις. Μια ιδέα ήταν ότι η Γη μερικές φορές περνάει μέσα από διαπλανητικά νέφη σκόνης τα οποία μειώνουν τη θερμότητα του ήλιου. Ή ότι ίσως το άστρο μας περιοδικά γίνεται περισσότερο ή λιγότερο λαμπρό.

Δείγματα από πυρήνες των πάγων της Ανταρκτικής άρχισαν ωστόσο να οδηγούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι υπήρχε μια στενή σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό έδινε σε έναν βαθμό μιαν απάντηση στο πρόβλημα των 100.000

χρόνων: οι μικρές αλλαγές στην ηλιοφάνεια θα μπορούσαν να ενισχυθούν πολύ από μια παράλληλη άνοδο των επιπέδων του CΟ2 . Η μεγάλη αβεβαιότητα στη χρονολόγηση των γεγονότων δεν επέτρεπε όμως μια σαφή εξήγηση.

Για να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τι πραγματικά συνέβη οι ερευνητές χρειάζονται ακριβείς χρονολογίες, ειδικά για το τέλος των εποχών των παγετώνων. Τα θαλάσσια ιζήματα και οι πυρήνες των πάγων καταγράφουν μεν την αλληλουχία των γεγονότων, όμως η τοποθέτησή τους στον χρόνο είναι πολύ δύσκολη. «Προσπαθούσα να επιτύχω τη χρονολόγηση αυτών των λήξεων εδώ και 25 χρόνια» λέει ο κ. Εντουαρντς.

Ο ερευνητής και η ομάδα του ξεκίνησαν εξετάζοντας τα ποσοστά ουρανίου- θορίου στα κοράλλια, δεν μπόρεσαν όμως να βρουν αρκετά παλαιά δείγματα ώστε να μετρήσουν πιο «πίσω» από τις δύο τελευταίες λήξεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στράφηκαν προς τους σταλαγμίτες, οι οποίοι, όπως και τα κοράλλια, μπορούν να χρονολογηθούν από το ουράνιο και το θόριο που περιέχουν.

Το επόμενο πρόβλημα ήταν να βρουν σπήλαια με αρκετά παλαιούς σταλαγμίτες. Μετά την ανακάλυψη των δύο σκελετών Ηomo erectus στο Χούλου ο Γιονγκτζίν Γουάνγκ του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Νανκίνγκ πήγε εκεί για να χρονολογήσει τα απολιθώματα και ανακάλυψε σταλαγμίτες δεκάδων χιλιάδων ετών. Ηλθε σε επαφή με τον Χάι Τσενγκ, συνεργάτη του κ. Εντουαρντς, και μαζί βρήκαν παράξενα μηνύματα στα πετρώματα.

Ισότοπα και μουσώνες

Μια νέα θεωρία κερδίζει έδαφος: οι παγετώνες λιώνουν κάτω από το βάρος τους, καθώς ο φλοιός της Γης από κάτω τους «βουλιάζει» και τους οδηγεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
Οι σταλαγμίτες παρέχουν ενδείξεις για το κλίμα με τη μορφή ισοτόπων οξυγόνου, που καταγράφουν την ισχύ των θερινών μουσώνων. Καθώς η τελευταία εποχή των παγετώνων όδευε προς τη λήξη της πριν από 11.000-

17.000 χρόνια, η περιεκτικότητα των σταλαγμιτών σε οξυγόνο-18 αυξήθηκε, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι οι βροχές των θερινών μουσώνων ήταν πολύ ασθενέστερες από το συνηθισμένο. Οι ερευνητές στάθηκαν πολύ τυχεροί, εντοπίζοντας ακόμη αρχαιότερους σταλαγμίτες σε δύο γειτονικά σπήλαια, το Λιντσού και το Σανμπάο.

Τα στοιχεία από τα κινεζικά σπήλαια δείχνουν ότι οι μουσώνες εξασθένησαν κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων τελευταίων λήξεων των εποχών των παγετώνων. «Είναι εκπληκτικό το πόσο στενά συνδέονται» λέει ο κ. Εντουαρντς. Η αιτία θα πρέπει να είναι, όπως υποπτεύονταν από καιρό οι ειδικοί, ότι το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την ωκεάνια κυκλοφορία προκαλώντας δραστικές αλλαγές στο κλίμα. Η σύνδεση αυτή σήμαινε επίσης ότι τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων λήξεων μπορούσαν να χρονολογηθούν, επιτρέποντας στον κ. Εντουαρντς και στην ομάδα του να παραλληλίσουν το ιστορικό από τα θαλάσσια ιζήματα, τους πυρήνες των πάγων και τα σπήλαια και να συγκρίνουν τους παροξυσμούς στο κλίμα της Γης με τις αλλαγές στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες.

Λίγο πριν από κάθε λήξη μιας εποχής παγετώνων το διάγραμμα της θερινής ηλιοφάνειας ανεβοκατεβαίνει μερικές φορές εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης όλων των τροχιακών μεταβολών. Το ανεβοκατέβασμα εξασθενεί και ύστερα, λίγο αφότου η καμπύλη της ηλιοφάνειας αρχίσει να ανεβαίνει, μετά την τέταρτη ή πέμπτη πτώση, η εποχή των παγετώνων τελειώνει. «Βλέπουμε ακριβώς το ίδιο και στους τέσσερις τερματισμούς» λέει ο κ. Εντουαρντς. «Αυτό υποδηλώνει ότι τα στρώματα των πάγων είναι πολύ ευαίσθητα στις ηλιακές ακτίνες».

Αν όμως λίγη περισσότερη καλοκαιρινή λιακάδα αρκεί για να λιώσει τους πάγους, τότε γιατί αυτοί δεν λιώνουν κάθε φορά που υπάρχει πιο έντονη ηλιακή ακτινοβολία αλλά περιμένουν το τέταρτο ή το πέμπτο ανεβοκατέβασμα;

Μια ένδειξη έρχεται από το «πριονωτό» πρότυπο που ακολουθούν οι εποχές των παγετώνων. Εκτός από μερικές παύσεις και επανεκκινήσεις, τα στρώματα των πάγων μεγαλώνουν συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγετώνων, φθάνοντας στο μεγαλύτερο μέγεθός τους ακριβώς πριν από τη λήξη. Το πρότυπο αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο μέγεθος ενέχει κινδύνους για την ύπαρξη ενός στρώματος πάγου.

Λειώνουν κάτω από το... βάρος τους!
Ενα αδύνατο σημείο ίσως είναι το βάρος. Οσο μεγαλύτερο γίνεται ένα στρώμα πάγου, τόσο πιο πολύ «βουλιάζει» ο φλοιός της Γης που υπάρχει από κάτω του. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη, ενισχύοντας το λιώσιμο. Καθώς μάλιστα ο φλοιός βουλιάζει, μεγάλο μέρος των στρώματος πάγου θα καταλήξει να βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Οι παγετώνες που βρίσκονται στον βυθόόπως σήμερα αυτός της Δυτικής Ανταρκτικής- είναι πολύ πιο ευάλωτοι στη θέρμανση του κλίματος.

Αυτά οι ειδικοί τα υποπτεύονταν ήδη, η τελευταία έρευνα όμως φέρνει στο φως ένα ακόμη ευαίσθητο σημείο των μεγάλων στρωμάτων πάγου. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αρχίζουν να αυξάνονται χιλιάδες χρόνια προτού οι πάγοι αρχίσουν να λιώνουν, σύμφωνα με την ομάδα του κ. Εντουαρντς τα δύο αυτά φαινόμενα αρχίζουν ταυτόχρονα. Η διαφορά είναι καθοριστική, γιατί σημαίνει ότι το λιώσιμο των παγετώνων θα μπορούσε να προκαλεί την άνοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Ο μηχανισμός ίσως να βρίσκεται στη μεταβολή της ωκεάνιας κυκλοφορίας.

Στη λαϊκή φαντασία- χάρη στο Χόλιγουντ- η παύση της κυκλοφορίας του Ατλαντικού οδηγεί σε μια παγκόσμια εποχή παγετώνων, στην πραγματικότητα όμως η κύρια επίδρασή της είναι η ανακατανομή της θερμότητας. Αν λιγότερη θερμότητα διοχετεύεται προς τον Βορρά, οι νότιοι ωκεανοί θερμαίνονται. Καθώς το CΟ2 διαλύεται δυσκολότερα στο θερμό νερό, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη έκλυσή του στην ατμόσφαιρα.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CΟ2
Τα νέα στοιχεία παρουσιάζουν μια εκδοχή που έχει νόημα.Τα στρώματα των πάγων αναπτύσσονται ώσπου να φθάσουν στο όριο της σταθερότητας,σημείο στο οποίο μια μικρή άνοδος στη θερινή ηλιοφάνεια είναι αρκετή για να τους αποσταθεροποιήσει.Καθώς οι πάγοι λιώνουν,γλυκό νερό απελευθερώνεται στον Ατλαντικό σταματώντας την ωκεάνια κυκλοφορία και διοχετεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.Οσο η συνδυασμένη επίδραση της έξτρα θερινής ηλιοφάνειας και της ανόδου του CΟ2 είναι μεγαλύτερη από την τοπική ψύχρανση από το σταμάτημα της ωκεάνιας κυκλοφορίας οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν,στέλνοντας περισσότερο νερό στον Ατλαντικό.Το λιώσιμο ενός πραγματικά μεγάλου στρώματος πάγου σταματάει την ωκεάνια κυκλοφορία για πολύ μεγάλο διάστημα,στέλνοντας τελικά στην ατμόσφαιρα τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα ώστε οι πάγοι λιώνουν μέσα σε μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια.

Αλλοι κλιματολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τα αποτελέσματα της ομάδας του κ.Εντουαρντς.«Η δουλειά τους στη χρονολόγηση του ιστορικού των σπηλαίων είναι μνημειώδης»λέει ο Πίτερ Χόιμπερς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.«Είναι θαυμάσιο που δίνει αυτά τα όρια και επιβεβαιώνει ότι η χρονολόγηση των κλιματικών γεγονότων συμπίπτει με τις τροχιακές μεταβολές».

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά προβληματικά σημεία.Το πιο ισχυρό είναι κάποια δείγματα κοραλλιών από την Ταϊτή που,αν η χρονολόγησή τους είναι σωστή,τοποθετούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ΄ ό,τι τα στοιχεία των κινεζικών σπηλαίων τα οποία την τοποθετούν περίπου στη λήξη της εποχής των παγετώνων,πριν από 130.000 χρόνια.

Τέτοιου είδους ασυνέπειες κάνουν ορισμένους ερευνητές να υποπτεύονται ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα και ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλύψουμε ακόμη.

OΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΙΟΚΑΙΝΟ;
Παρά το γεγονός ότι οι τροχιακές μεταβολές θα εξακολουθήσουν να έχουν μια μικρή επίδραση στο κλίμα,το βέβαιο είναι πάντως ότι η εποχή των πάγων έχει σχεδόν τελειώσει.Με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα να φθάνουν τα 380 μέρη ανά εκατομμύριο και να ανεβαίνουν συνεχώς,το κλίμα οδεύει στο να γίνει όπως αυτό της Μειοκαίνου πριν από 10-15 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από την έναρξη του κύκλου των πάγων,όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 6 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη και η στάθμη της θάλασσας κατά 40 μέτρα υψηλότερη.Αν ο πλανήτης περάσει σε ένα άλλο κλιματικό καθεστώς αντί να επιστρέψει στην προβιομηχανική κατάστασή του, ίσως οι πάγοι να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Έξυπνο σωληνάκι επιτρέπει σε παράλυτους να σερφάρουν στο Διαδίκτυο με την αναπνοή

Ελπίδες εφαρμογής σε παραπληγικούς

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων ή ακόμη και ηλεκτρονικού υπολογιστή μόνο με την αναπνοή ανέπτυξαν Ισραηλινοί ερευνητές, αξιοποιώντας τα νεύρα που βρίσκονται στον ουρανίσκο.

Η συσκευή, που μοιάζει με σωληνάκι, ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες κινήσεις του αέρα που κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα κατά την αναπνοή, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και με την εφαρμογή λογισμικού σε άτομα με αναπηρία να ελέγξουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Η συκευή επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και υπολογιστών, λένε οι ερευνητές 
Η συκευή επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων αλλά και υπολογιστών, λένε οι ερευνητές

Το σωληνάκι παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Weizmann και την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπό τον καθηγητή νευροβιολογίας Νόαμ Σομπέλ, στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συσκευή αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, που σχεδόν πάντα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα τις κινήσεις του αέρα στη ρινική και στοματική κοιλότητα.

Η συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα σαν εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την αναπνοή.

Έπειτα, οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε άτομα με κινητική αναπηρία αλλά ανέπαφες νοητικές ικανότητές. Σε μια περίπτωση, αναφέρουν οι ερευνητές, μια 51χρονη γυναίκα «αποκλεισμένη» από τον έξω κόσμο μετά από ένα εγκεφαλικό, μπόρεσε, μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης της συσκευής, να γράψει μέσω της μύτης της, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να επικοινωνήσει γραπτώς με την οικογένειά της.

Ένας άνδρας που επί 18 χρόνια επικοινωνούσε με το περιβάλλον του ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα μάτι του, κατάφερε να γράψει το όνομα του σε υπολογιστή μέσω της μύτης του, μετά από χρήση μόλις 20 λεπτών της συσκευής, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, ενώ μία 63χρονη τετραπληγική γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπόρεσε να γράψει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια χάρη στη συσκευή, μαθαίνοντας να μετακινεί τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που της επιτρέπει πια να «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να στέλνει e-mail.

Οι ισραηλινοί επιστήμονες επίσης δημιούργησαν ειδικό λογισμικό που επέτρεψε σε ένα 30χρονο, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω εδώ και έξι χρόνια, μόλις με τη δεύτερη προσπάθειά του, να κινεί το ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι του μέσω της μύτης του, που είναι συνδεμένη με τη συσκευή. Ανάλογα με τον τρόπο που ο ασθενής εισπνέει ή εκπνέει τον αέρα από την μύτη του, δίνεται εντολή στο καροτσάκι να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Weizmann έχει πάρει την πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της συσκευής μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Yeda Research and Development Company Ltd.

Πηγή

Επικίνδυνες για την υγεία οι δημόσιες πισίνες, σύμφωνα με μελέτη

Οι δημόσιες πισίνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Νέα μελέτη επισημαίνει πως η ανάμιξη οργανικών ουσιών με απολυμαντικές χημικές ουσίες στο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Πλέβα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology (Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science, επισημαίνει ότι όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σάπια φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής. Ωστόσο, στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα (ένας στους πέντε ανθρώπους έχει παραδεχτεί ότι ουρεί μέσα στην πισίνα) καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντιηλιακές κρέμες.

Τα προϊόντα αυτά είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες.

Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη γονιδίων, σε προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού, σε επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σε αναπνευστικές δυσκολίες (άσθμα), ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τις πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους, οι ερευνητές συνιστούν να γίνει πλέον μια τέτοια έρευνα.

Οι αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν δείγματα νερού από δημόσιες πισίνες και από τη βρύση και τα ανέλυσαν για να δουν κατά πόσο τα υποπροϊόντα των χημικών απολυμαντικών ουσιών μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη γονιδιο-τοξική ανάλυση, που εφαρμόζεται στα κύτταρα, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις βλάβες του DNA στο επίπεδο του πυρήνα κάθε κυττάρου. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλα τα δείγματα νερού από πισίνες που περιείχαν απολυμαντικές-καθαριστικές ουσίες, περιείχαν περισσότερες βλάβες DNA σε σχέση με το απλό νερό βρύσης από το δίκτυο ύδρευσης.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στις πισίνες, αλλά συστήνουν σε κάθε διαχειριστή και καθαριστή πισίνας να κάνει καλύτερη επιλογή απολυμαντικών ουσιών και να περιορίσει τις χημικές ουσίες (ειδικά τις βρωμιωμένες) που χρησιμοποιεί για καθαρισμό. Όπως αναφέρουν, η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό της πισίνας φαίνεται να είναι η συνδυασμένη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και χλωρίνης.

Παράλληλα, η οργανική ύλη πρέπει να απομακρύνεται με τη συχνή ανακύκλωση του νερού της πισίνας, ενώ οι κολυμβητές πρέπει απαραιτήτως να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ώστε να μειώσουν την ποσότητα οργανικής ύλης που θα μεταφέρουν στα νερά της. Και φυσικά, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, απαγορεύεται αυστηρά η ούρηση μέσα στην πισίνα.

Πηγή

Κατάδικος επιχειρεί να μειώσει την ποινή του μέσω... Photoshop

Το 2007, ο Daryl Simon κρίθηκε από αμερικανικό δικαστήριο ένοχος για μια σειρά οικονομικών εγκλημάτων. Ο Simon κατέβαλε χρηματική εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο δεν ήθελε να κουβαλάει την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο και προσκόμισε ελαφρυντικά στοιχεία για να εξασφαλίσει μια πιο ευνοϊκή απόφαση. Δυστυχώς γι' αυτόν, όμως, οι επιδόσεις του στο Photoshop ήταν απογοητευτικές.

Ο Simon προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφίες που τον εμφάνιζαν να προσφέρει εθελοντική κοινωνική εργασία σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, καθώς και σε σχολεία βοηθώντας μαθητές στις εργασίες τους. Ο δικαστής και οι κατήγοροι παρατήρησαν κάτι περίεργο στις φωτογραφίες και τελικά διαπίστωσαν ότι σε κάποιες από αυτές ο Simon είχε την ίδια ακριβώς έκφραση. Με λίγα λόγια, ο Simon πήρε το πρόσωπό του από μία φωτογραφία και το έκανε ένθεση σε άλλα αρχεία.

Φυσικά, ο δικαστής δεν ενθουσιάστηκε από την πρωτοβουλία του Simon και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 24 ετών για προσπάθεια εξαπάτησης του δικαστηρίου.

Πηγή

Σαν Σήμερα: 29/07/2010

1014: Η μάχη στο Κλειδί: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος όχι μόνο συντρίβει τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνει έναν προς έναν του 15.000 αιχμαλώτους του.

1871: Γεννιέται ο ρώσος καλόγερος Γκρέγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β΄.

1883: Γεννιέται ο ιταλός δικτάτωρ (1922-43) Μπενίτο Μουσολίνι.

1890: Πεθαίνει ο ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, δύο μέρες μετά τον αυτοπυροβολισμό του.

1925: Γεννιέται στη Χίο ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1949: Βγαίνει στον αέρα το ραδιόφωνο του BBC.

1973: Το ψευδοδημοψήφισμα που οργάνωσε η χούντα καταργεί την Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο τον  δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1981: Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας παντρεύεται τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου.

1900: Ο Βασιλιάς Ουμπέρτο της Ιταλίας δολοφονείται

1907: Ο Ρόμπερτ Μπάντεν Πάουελ ξεκινά το κίνημα των Προσκόπων

1913: Πρωτόκολλο Λονδίνου : δημιουργία αυτονόμου Αλβανίας

1921: Ο Χίτλερ γίνεται Πρόεδρος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

1922: Οι Σύμμαχοι απαγορεύουν στους Ελληνες να καταλάβουν την τουρκική Κωνσταντινούπολη

1971: Ο Τίτο εκλέγεται και παλι Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

1983: Ηνωμ. Βασίλειο: Θάνατος του ηθοποιού Ντέιβιντ Νίβεν

1900: Ο Βασιλιάς Ουμπέρτο της Ιταλίας δολοφονείται

1907: Ο Ρόμπερτ Μπάντεν Πάουελ ξεκινά το κίνημα των Προσκόπων

1913: Πρωτόκολλο Λονδίνου : δημιουργία αυτονόμου Αλβανίας

1921: Ο Χίτλερ γίνεται Πρόεδρος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

1922: Οι Σύμμαχοι απαγορεύουν στους Ελληνες να καταλάβουν την τουρκική Κωνσταντινούπολη

1971: Ο Τίτο εκλέγεται και παλι Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Ποιος είναι ο λιγότερο οδυνηρός θάνατος;

Υπάρχει ενδεχομένως κάποια μορφή θανάτου που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η λιγότερο ανυπόφορη;
Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι φιλόσοφοι έχουν ασχοληθεί με το ερώτημα αυτό επί μακρόν, αλλά –για ευνόητους λόγους– δεν έχουν καταλήξει σε κάποια σαφή απάντηση.
Συχνά, η αντιμετώπιση του θέματος έχει να κάνει με το είδος της κοινωνίας μέσα στην οποία έχει μεγαλώσει κανείς. Για παράδειγμα, σε μια πολεμοχαρή κοινωνία πολλοί θα προτιμούσαν να πέσουν πολεμώντας τον εχθρό, ενώ σε πιο ειρηνικές κοινωνίες ο καλύτερος θάνατος θεωρείται να πεθάνει κανείς ενώ κοιμάται.
Από καθαρά ιατρική άποψη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας αργός θάνατος είναι απαραίτητα και ο χειρότερος. Πολλοί Αμερικανοί γιατροί έχουν μελετήσει τι συμβαίνει με ανθρώπους που διατηρούνται στη ζωή με τεχνητά μέσα – όπως στην πρόσφατη περίπτωση της Αμερικανίδας Terri Schiavo, που είχε περιέλθει σε μόνιμη φυτική κατάσταση, περίπτωση για την οποία ξέσπασε μεγάλη δικαστική διαμάχη. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το αν θα έπρεπε να της αφαιρεθεί το σωληνάκι μέσω του οποίου τρεφόταν, προκειμένου να βρει γαλήνη. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, το άτομο οδηγείται σε θάνατο από ασιτία. Παρ’ όλο που η διαδικασία μπορεί να ακούγεται βάναυση, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αρκετά ήρεμο θάνατο.
Οι ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε ή να πιουν, περιέρχονται ως επί το πλείστον σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, κατά την οποία το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί μυς και λίπη ως καύσιμα. Σταδιακά, οι αντιδράσεις του νευρικού συστήματος εξασθενούν πολύ, γι’ αυτό και ο ασθενής δεν αισθάνεται σχεδόν καθόλου πόνο, δίψα ή πείνα. Όταν τελικά πάψει η λειτουργία των νεφρών, ο ασθενής πεθαίνει ήρεμα και γαλήνια.

Πηγή

Οι ταινίες με happy end μας επηρεάζουν συναισθηματικά

Δεν είναι τυχαίο που, μετά από μία ρομαντική ταινία με happy end, έχουμε συνήθως ένα χαμόγελο στα χείλη ή κάποιο προβληματισμό. Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, το καλό τέλος στις ταινίες με αισθηματικό περιεχόμενο επηρεάζει πράγματι τη συναισθηματική μας ζωή.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 1.000 Αυστραλούς αποφάνθηκε ότι σχεδόν οι μισοί απάντησαν ότι οι ρομαντικές κομεντί με αίσιο τέλος έχουν κλονίσει την άποψή τους για την ιδανική σχέση. Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς απάντησε ότι ο/η σύντροφός του αναμένει να ξέρει εκείνος τι σκέφτεται, ενώ ένας στους πέντε απάντησε ότι το έτερον ήμισυ περιμένει να δεχθεί δώρα και λουλούδια. «Φαίνεται ότι οι ρομαντικές ταινίες μάς έχουν μετατρέψει σε ένα έθνος εθισμένο στο ''και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα''. Όμως η αίσθηση που αφήνουν μπορεί να επηρεάσει την άποψή μας για τις αληθινές σχέσεις» σχολιάζει η Αυστραλή σύμβουλος σχέσεων, Γκαμπριέλ Μόρισι.

Πηγή

Tελειώνουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις

Τέσσερα δισεκατομμύρια κι όμως...

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο Ίντερνετ απαιτεί μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση. Το IPv4, το σημερινό σύστημα απόδοσης αριθμών χρησιμοποιείται από το 1977 και είναι ικανό να δημιουργήσει 4 δισεκατομμύρια διαφορετικές διευθύνσεις. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητά τους έχει ήδη αποδοθεί, σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται πλέον πιθανό να δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά για τη διάθεση των λιγοστών ακόμα διαθέσιμων.

Από την άλλη, η επόμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, το IPv6, μπορεί να παράξει απίστευτα μεγαλύτερο αριθμό διευθύνσεων (340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια ;-), τόσων που αν οι 4 δισ. διευθύνσεις του IPv4 χωρούσαν σε... ένα Blackberry, οι διευθύνσεις του IPv6 θα χρειάζονται ολόκληρη τη Γη.

Εντούτοις, το σημερινό σύστημα δεν είναι συμβατό με το νέο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος συνύπαρξης του IPv4 και του IPv6. Η ασυμβατότητα αυτή είναι που θα εμπόδιζε έναν υπολογιστή που έχει αριθμητική διεύθυνση IP σύμφωνα με το IPv6 να δει ένα σάιτ που εξυπηρετείται από έναν server που έχει αριθμητική διεύθυνση με το IPv4, αν προηγουμένως δεν μεσολαβούσε ένας «μεταφραστής» της διεύθυνσής του.

Επίσης, η μετάβαση έχει κόστος για τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών (τους ISP και όχι μόνο), καθώς θα πρέπει να επενδύσουν σε χρήμα και χρόνο και να διατηρήσουν σε λειτουργία και το παλιό σύστημα παράλληλα με το νέο. Επίσης, σημαντικές επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν για την μετάβαση στο νέο σύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών. Ωστόσο, το μόνο «κίνητρο» για να εγκριθούν αυτές οι επενδύσεις είναι η αναγκαιότητα της μετάβασης, γι'αυτό είναι παραδεκτό ότι η υιοθέτηση του IPv6 δεν προχωράει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο η ανεπάρκεια διευθύνσεων να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σύνδεσης ολοένα περισσότερων συσκευών στο Ίντερνετ.

Από την άλλη, κακώς το υπαρκτό αυτό πρόβλημα συγκρίνεται με τον λεγόμενο «ιό του 2000» -η ημέρα που θα στερέψουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις δεν είναι σαφώς ορισμένη αν και πολύς λόγος γίνεται για το 2011, ενώ διάφορες μέθοδοι έχουν ήδη επινοηθεί για να το επιλύσουν προσωρινά -να επαναχρησιμοποιηθούν διευθύνσεις του IPv4 που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται είτε να μοιράζονται την ίδια IP διαφορετικές συσκευές. Επιπλέον, η αλλαγή του συστήματος αριθμοδότησης δεν είναι η πρώτη την οποία υφίσταται το Ίντερνετ: από το dial-up περάσαμε στο DSL, από τα αρχεία σε host στο μητρώο διευθύνσεων. Αν και πιο περίπλοκο θέμα, η μετάβαση στο IPv6 θα γίνει.

Πηγή

Μια αστεία έκθεση...

ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Σκέφτομαι και γράφω : Η Οικογένειά μου.
Με λένε Χρηστάκη και το σπίτι μου είναι ένα μπουρδέλο. Εγώ δε ξέρω τι είναι μπουρδέλο, ρώτησα τη δασκάλα και…
δε μου έλεγε, αλλά ο μπαμπάς έτσι λέει όταν φτάνει το βράδυ σπίτι: «Πάλι μπουρδέλο είναι το σπίτι», και μετά βρίζεται με τη μαμά. Εγώ αγαπώ το σπίτι μου, άρα νομίζω ότι το μπουρδέλο είναι κάτι καλό.
Μάλλον πρέπει να λένε μπουρδέλα τα παλιά σπίτια με πολλά άτομα μέσα και παιχνίδια πεταμένα στο σαλόνι και πολλά παιδάκια να τρέχουν εδώ κι εκεί.
Λέω στη μαμά να με πάει σε μπουρδέλο για να δω, για να δω της το λέω, αλλά αυτή με δέρνει.
Εγώ με τα αδέρφια μου μένουμε στα τρία υπνοδωμάτια του σπιτιού. Οι γονείς μας μένουν στο σαλόνι.
Εγώ είμαι δέκα χρονών, κι έχω 4 αδερφές πιο μικρές και 7 αδέρφια πιο μεγάλα, τέσσερους αδερφούς και τρεις αδερφές. Δεν θυμάμαι ολωνών τα ονόματα, ελπίζω να μη με μαλώσετε. Κοιμάμαι στο δωμάτιο με τους τέσσερους αδερφούς μου, στο άλλο κοιμούνται οι αδερφές μου και στο άλλο πάλι οι αδερφές μου.
Όσοι ξένοι έρχονται σπίτι και μας βλέπουν όλα μαζί γελάνε και λένε μπράβο και άλλα τέτοια, και άλλοι αστειεύονται και λένε να κάνουμε ομάδα ποδοσφαίρου. Ο αδερφός μου ο Πέτρος τότε τσατίζεται και τους βρίζει, «Αυτή τη μαλακία την έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές», και ο ξένος ξινίζει τα μούτρα του.
Ο Πέτρος είναι 20 χρονών. Έχει τελειώσει το σχολείο και πάει πανεπιστήμιο. Ρώτησα τη μαμά τι είναι πανεπιστήμιο, μου είπε ότι είναι σαν το σχολείο, αλλά μεγαλύτερο. Εγώ όμως δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι θα μοιάζει πιο πολύ με το σπίτι μας. Το λέω αυτό γιατί μια φορά ήρθε ο Πέτρος σπίτι και πέταξε την τσάντα του στο πάτωμα και φώναξε: «Το κλείσαν το μπουρδέλο!» Αρα το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα μέρος με πολλά παιδιά και πολλή φασαρία και να είναι παλιό και να μην έχει λάμπα στο διάδρομο.
Εγώ με τα αδέρφια μου μας αρέσει να παίζουμε στο σαλόνι. Εκεί είναι και το κασετόφωνο και ακούμε μουσική. Συνήθως μαλώνει ο Γιώργος με την αδερφή μου που δε θυμάμαι πώς τη λένε κι ελπίζω να μη με μαλώσετε, για το τι μουσική θα ακούσουνε.
Καμιά φορά ακούει μουσική η αδερφή μου που δε θυμάμαι πώς τη λένε κι ελπίζω να μη με μαλώσετε και τραγουδά εκεί μια και λέει ότι υποφέρει πολύ, και τότε μπαίνει στο σαλόνι ο Γιώργος και λέει «τι παπάρες ακούς ρε πάλι» και αλλάζει την κασέτα και τότε ακούγονται κάτι ντάπα ντούπα και τα άλλα παιδιά φεύγουν από το δωμάτιο, αλλά εγώ μένω γιατί μετά αρχίζουν να βρίζονται κι εγώ γελάω πολύ.
Η αδερφή μου -μη με μαλώσετε- λέει το Γιώργο κάφρο κι ο Γιώργος τη λέει σκυλί. Αρα έχουμε και κατοικίδια στο σπίτι μας, που είναι μπουρδέλο. Το βράδυ ο μπαμπάς και η μαμά αρρωσταίνουν. Γι αυτό και δεν μας αφήνουν να πηγαίνουμε στο σαλόνι το βράδυ, για να μην κολλήσουμε κι εμείς. Και η μαμά και ο μπαμπάς φωνάζουν σα να πονάνε, πιο πολύ η μαμά. Εγώ θέλω να πάω να δω τι πάθανε, αλλά τα αδέρφια μου δεν με αφήνουν. Θα φοβούνται κι αυτοί μήπως κολλήσω κι εγώ.
Πάντως μια φορά που πήγα κρυφά στο σαλόνι είδα τη μαμά και τον μπαμπά να έχουν κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλο, και φώναζαν, επειδή δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν. Έτρεξα τότες κι εγώ να βοηθήσω να ξεκολλήσουν, αλλά ο μπαμπάς όταν με είδε τσατίστηκε και με είπε μαλακισμένο και μου είπε φύγε και μου πέταξε και την παντόφλα. Θα φοβήθηκε κι αυτός μήπως κολλήσω κι εγώ.
Την επομένη ο Πέτρος μου είπε ότι είμαστε δώδεκα αδέρφια επειδή δεν έχουμε τηλεόραση, αλλά εγώ δεν τον κατάλαβα.
Φτάνει τόση η έκθεση;

Πηγή

Δίδυμες με διαφορά ηλικίας 4 χρόνια!

Είναι δίδυμες αλλά δεν έχουν την ίδια ηλικία.
Η Bailey και η Μegan από τη Μεγάλη Βρετανία, έσπασαν κάθε ρεκόρ και αν και δίδυμες έχουν γεννηθεί με διαφορά 4 χρόνων.
Η τελευταία ποσότητα ωαρίων της βιολογικής τους μητέρας, Jein, που έχει κάνει υστερεκτομή, γονιμοποιήθηκε και τα έμβρυα καταψύχθηκαν. Παρένθετη μητέρα έφερε στον κόσμο πριν από τέσσερα χρόνια, την  Bailey  και απέμειναν άλλα τρία έμβρυα που σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να κρατηθούν για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η ίδια παρένθετη μητέρα, έφερε τον Μάιο στον κόσμο τη δίδυμη αδελφή της τετράχρονης Bailey, τη Μegan.
Όπως δήλωσαν οι γονείς τους και στις 2 γεννήσεις, δεν κατάφεραν να παραστούν καθώς τα κορίτσια τους γεννήθηκαν χωρίς να δυσκολέψουν την παρένθετη μητέρα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα που πήγε στο νοσοκομείο. Ετσι και στις δύο κόρες έμαθαν ότι θα γίνουν γονείς, στο δρόμο για το νοσοκομείο.
Η μόνη εξωτερική διαφορά μεταξύ των χαριτωμένων κοριτσιών, είναι ότι το χρώμα των μαλλιών τους, με την Μegan είναι πιο ανοιχτόχρωμη και απλώς... τέσσερα χρόνια μικρότερη από την αδελφή της.
«Αν δείτε τις φωτογραφίες στην ίδια ηλικία μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό» λένε οι βιολογικοί γονείς τους, που καμαρώνουν και ευγνωμονούν την επιστήμη που έκανε το θαύμα της, αλλά και την παρένθετη μητέρα που τώρα, όπως λένε, είναι η καλύτερη τους φίλη.

Πηγή

Σαν Σήμερα: 28/07/2010

1655: Πεθαίνει ο γάλλος δραματουργός και συγγραφέας Σιρανό ντε Μπερζεράκ.

1741: Πεθαίνει ο ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι.

1750: Πεθαίνει, μετά από μία ανεπιτυχή επέμβαση στο μάτι, ο γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

1794: Καρατομείται ο Μαξιμιλιέν Ρομπεσπιέρ (Ροβεσπιέρος), από τους πρωτεργάτες της γαλλικής επανάστασης.

1827: Ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το «φοίνικα».

1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.

1929: Γεννιέται η Ζακλίν Λι Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, σύζυγος -μεταξύ άλλων- του αμερικανού προέδρου Τζ.Φ.Κένεντι και του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

1972: Ινδία και Πακιστάν υπογράφουν την Ειρηνευτική Συνθήκη Σίμλα, με την οποία διευθετείται το ζήτημα των συνόρων στο Κασμίρ. 

1904: Ο Ρώσος Υπουργός των Εσωτερικών φον Πλέβε δολοφονήθηκε

1911: Ο Γάλλος Αρχηγός του Επιτελείου παραιτείται λόγω Ντέιφους

1913: Συνθήκη Βουκουρεστίου. Τερματισμός Β' Βαλκανικού πολέμου. Θρίαμβος των Ελληνικών Οπλων

1914: Η ΑυστροΟυγγαρία κηρύσσει πόλεμο στη Σερβία

1920: Η Υπογραφή Συνθήκης Σεβρών που δημιουργούσε την M. Ελλάδα, δεν εφαρμόσθηκε. Η Τουρκια μεταβιβάζει την "ενάσκησιν των κυριαρχικών αυτής δικαιωμάτων" στην Ελλάδα

1931: Ο Μακ Ντόναλντ παύεται από αρχηγός του Εργατικού Κόμματος

1937: Ιαπωνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Πεκίνο

1942: Ο Ντούτσε ήλθε στην Αθήνα

1942: Κατάληψη του Ροστώφ, ΕΣΣΔ

1944: Πολωνία: Σοβιετικοί καταλαμβάνουν Μπρεστ-Λιτόβσκ

1972: Ηνωμ. Βασίλειο: Απεργία στα λιμάνια της χώρας

1984: Εναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Αντζελες

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Ανακαλύφθηκε κρυμμένο παιχνίδι στο YouTube

Ένας χρήστης του YouTube παρατήρησε πρόσφατα κάτι που ήταν άγνωστο μέχρι τώρα. Ο χρήστης δεν ανακάλυψε ένα νέο χαρακτηριστικό που να σχετίζεται με την ουσία του YouTube και τα όσα είναι σχεδιασμένο να προσφέρει, αλλά ένα easter egg, δηλαδή ένα στοιχείο που είναι κρυφό στη σελίδα και αποκαλύπτεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, υπάρχει ένα κρυμμένο παιχνίδι στο YouTube.

Πρόκειται για το γνωστό ηλεκτρονικό φιδάκι, το οποίο κάνει βόλτες σε μια πίστα και καταπίνει μπίλιες. Με κάθε μπίλια που καταπίνει, μεγαλώνει το μήκος του και άρα γίνεται πιο δύσκολη η πλοήγηση. Όταν το κεφάλι έρθει σε επαφή με το σώμα, το παιχνίδι τελειώνει.

Το φιδάκι αποκαλύπτεται σε όλα σχεδόν τα videos του YouTube, αλλά μόνο στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και όχι στον player που ενσωματώνεται σε κάποια άλλη σελίδα (π.χ. videos του YouTube που εμφανίζονται στη σελίδα του Facebook). Το παιχνίδι εμφανίζεται μόνο στον νέο player του YouTube, οπότε δε γίνεται να παίξετε σε video που έχει ακόμα τον παλιό player.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης, είναι να κρατήσει πατημένο το αριστερό βελάκι (left arrow key) στο πληκτρολόγιο και το φιδάκι θα εμφανιστεί. Σημειωτέον, πάντως, ότι το παιχνίδι ενδείκνυται για τα σκοτεινά videos, καθώς στο πολύ ανοικτό φόντο είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το φίδι ή τη μπίλια.

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή πόσο καιρό βρίσκεται το φιδάκι στο YouTube.

Καρλ Σαγκάν - Ο ανατρεπτικός αστρονόμος

O Carl Sagan γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε ένας αξιοσημείωτος αστρονόμος ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του ψάχνοντας για ανεπτυγμένη τεχνολογικά ζωή στο σύμπαν.

"Η σημασία της ανακάλυψης ότι κάποια όντα μοιράζονται το σύμπαν μαζί μας, θα ήταν κάτι το εκπληκτικό, κάτι το κοσμοϊστορικό στην ανθρώπινη ιστορία", είχε πει ο ίδιος. Ο Sagan άρχισε να αναζητά την προέλευση της ζωής από την δεκαετία του 1950 και κατέληξε να παίζει το ρόλο ενός από τους βασικότερους ανθρώπους, στις αποστολές διαστημοπλοίων σε άλλους πλανήτες. "Έχουμε εξερευνήσει δεκάδες νέους κόσμους που ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί. Κάποια μέρα ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να μετοικήσει σε αυτούς τους νέους κόσμους (αν δεν είναι τόσο χαζός ώστε να αυτοκαταστραφεί. Εύχομαι να έχω συμβάλλει στην αναγνωριστική πτήση αυτών των νέων κόσμων." 
 
Ο Sagan ξεχώρισε από νωρίς με την ερευνά του που απέδειξε ότι η Αφροδίτη εκσφενδονίζει θερμότητα και ότι ο Άρης είναι μια κρύα έρημος. Μέσα από τις πολλές ικανότητες του ήταν και να μπορεί να μεταδίδει τη γνώση του για το σύμπαν στους άλλους. Ωστόσο το πρόγραμμα με τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για την σύλληψη κάποιου σήματος από νοήμωνα όντα δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε το ενθαρρυντικό. "Αυτό το αποτέλεσμα, δείχνει κάτι για τη σπανιότητα και το πολύτιμο που έχει η ζωή" έλεγε ο Sagan.

Eκτός από την ερευνητική εργασία παρουσίασε και τη γνωστή σειρά "Cosmos" που παίχτηκε και στην ελληνική τηλεόραση. Έγραψε σε εκατοντάδες επιστημονικά φύλλα και έγραψε 8 βιβλία μεταξύ των οποίων και το "Dragons of Eden" που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Στη Νέα Υόρκη κάθισε μέχρι το 1968 όπου μέχρι τότε είχε αναλάβει την διεύθυνση του εργαστηρίου πλανητικών σπουδών στο Cornwell. Πήρε πολλά βραβεία από διάφορα πανεπιστήμια για το έργο του, καθώς και από την NASA. Τα βιβλία του γινόντουσαν best sellers. Η επιστημονική κοινότητα δεν αντιμετώπιζε συνέχεια με ενθουσιασμό τις ασταμάτητες προσπάθειες του Sagan να εκλαϊκεύσει την επιστήμη, ωστόσο προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος από κάθε άλλον στην εποχή του.

Ο Sagan έφτασε κοντά στο θάνατο 2 φορές μετά από την διάγνωση αρρώστιας στο αίμα του το 1994. Η μεταμόσχευση μυελού τον οστών από την αδερφή του, σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες ανέβαλλαν την εξέλιξη της νόσου. Ο ίδιος πίστευε ότι την είχε υπερνικήσει. Ωστόσο δεν άντεξε. Στα 62 του χρόνια έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό. Ίσως το ταξίδι στα αστέρια που πάντα να ονειρευόταν να το πραγματοποιεί το πνεύμα του, συνεχίζοντας ένα αέναο ταξίδι στους νέους κόσμους του.

Επίσκεψη στον Αρη με ένα κλικ

Η ΝΑSΑ ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία Μicrosoft προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει για πρώτη φορά τον Αρη από τον υπολογιστή του, με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια.

Διαδραστικός χάρτης δίνει τη δυνατότητα να δούμε τρισδιάστατα την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη (ΝΑSΑ/ΜΙCRΟSΟFΤ)

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας διαδραστικός χάρτης τον οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του, έχοντας τη δυνατότητα να δει τρισδιάστατα τα όρη και τις κοιλάδες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Ειδικοί της Μicrosoft δούλεψαν τρία ολόκληρα χρόνια συλλέγοντας στοιχεία από εικόνες υψηλής ανάλυσης του πλανήτη, που είχαν παραχθεί από τα διαστημικά όργανα της ΝΑSΑ.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, η σκληρή δουλειά απέδωσε καρπούς και τώρα οι χρήστες του WorldWide Τelescope μπορούν πλέον να ζουμάρουν και με ένα κλικ να βρίσκονται ξαφνικά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οσοι θελήσουν να «ταξιδέψουν» εικονικά στον Αρη, μπορούν να θαυμάσουν τους κρατήρες του και το βάθος των φαραγγιών του. Μπορούν, για παράδειγμα, να κάνουν μια... βόλτα στον Κρατήρα Βικτόρια ή στον Ολυμπο, που αποτελεί το πιο ψηλό όρος στο ηλιακό μας σύστημα.

Θα εμπιστευόσαστε το κεφάλι σας σε έναν κουρέα γυρισμένο... ανάποδα;

Θέλοντας να αυξήσει την πελατεία του και να διαφημίσει το μαγαζί του, ένας κουρέας από την πόλη Changsha της Κίνας αποφάσισε να κουρεύει τους πελάτες του με τον... ασυνήθιστο τρόπο που βλέπετε στις φωτογραφίες!

 Ο 36χρονος Wang Xiaoyu, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στην τέχνη του kung-fu, προσέλκυσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας πέρυσι τον Μάιο, όταν κατάφερε να στερεωθεί στο κεφάλι του και να κούρεψει μία γυναίκα γυρισμένος ανάποδα!

 Από εκείνη την ημέρα, καθιέρωσε τον "προχωρημένο" αυτό τρόπο προσελκύοντας αρκετούς τολμηρούς που του εμπιστεύονται όχι μόνο τα μαλλιά τους αλλά και την σωματική τους ακεραιότητα! Ο ίδιος πάντως καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αφού η 18χρονη εμπειρία του από το kung-fu τον βοηθάει να κάνει πράξη το καθόλου εύκολο εγχείρημα του!Πηγή

Άντρας ζει παρέα με 40 δηλητηριώδη φίδια!

Ένας ξυλουργός από το Sussex προσπαθεί να σπάσει ένα ... ανατριχιαστικό παγκόσμιο ρεκόρ: αυτό της μακρότερης συμβίωσης με δηλητηριώδη φίδια!

Ο τολμηρός ονομάζεται David Jones (στη φωτογραφία) και έχει δημιουργήσει για αυτό τον σκοπό ένα δωμάτιο στη Νότια Αφρική με όλα τα απαραίτητα, δηλαδή κουζίνα, μπάνιο, κρεβάτι και και 4 δεκάδες φίδια!

Ο στόχος του είναι να περάσει τέσσερις μήνες στο δωμάτιο σε μια προσπάθεια του να σπάσει το ρεκόρ συμβίωσης με φίδια, που μέχρι στιγμής είναι οι 113 μέρες . Ο άνθρωπος που είχε προσπαθήσει πριν από τον David να καταρρίψει το ρεκόρ πέρυσι, εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από απανωτά δαγκώματα από μια κόμπρα και μια οχιά!

Ο David αυτή τη στιγμή ζεί παρέα με 24 θανατηφόρα φίδια από την Αφρική και 16 από διάφορα σημεία του κόσμου, ενώ μιλώντας για τους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτή του η απόπειρα, παραδέχτηκε ότι « Μια κόμπρα προσπάθησε να με δαγκώσει τις προάλλες ενώ έφτιαχνα ένα φλιτζάνι τσάι »!Πηγή

Σαν Σήμερα: 27/07/2010

1576: Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στη Βρετανία από την Βιρτζίνια της Αμερικής.

1612: Γεννιέται ο σουλτάνος και κατακτητής της Βαγδάτης Μουράτ Δ’.

1667: Γεννιέται ο γάλλος μαθηματικός Ζαν Μπερνουλί.

1824: Γεννιέται ο γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς υιός.

1970: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λοπέζ.

1970: Πεθαίνει ο δικτάτωρ της Πορτογαλίας Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή την χώρα των λουζιτανών από το 1932 ως το 1968.

1992: Πεθαίνει, σε ηλικία 56 ετών, η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός Τζένη Καρέζη, κατά κόσμο Ευγενία Καρπούζη.

2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 76 ετών, ο αμερικανός ηθοποιός Τζακ Λέμον.

2003: Πεθαίνει, σε ηλικία 100 ετών, ο βρετανός ηθοποιός Μπομπ Χόουπ. 

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Θέλω 3D που να… αγγίζω, γίνεται;

Εαν έχετε δει κάποια 3D ταινία θα έχετε παραητρήσει πως κάποιες φορές αισθάνεστε πως θέλετε να κάνετε… μια με το χέρι και να πιάσετε κάτι που πετάγεται από την οθόνη….
Χάρη σε μια νέα ερευνητική εργασία τώρα θα μπορείτε να το κάνετε.
Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego γίνεται δουλειά σε ένα σχέδιο που ονμάζεται Heads-Up Virtual Reality (HUVR). Στην ουσία το σχέδιο εξομοιώνει την αίσθηση του να “κάνω πως πιάνω με τα χέρια μου” μια 3D προβολή.


Το βασικό κλειδί στην τεχνολογία είναι ένας ειδικός αισθητήρας αφής που εκπέμπει ανάδραση στα χέρια του χρήστη και είναι ικανός να μετατρέψει σε αίσθηση αυτό που απεικονίζεται στην οθόνη. Οι 3D εικόνες από μόνες τους μπορούν να απεικονιστούν σαν μια κανονική images 3D προβολή σε μια Sony 3D tv.
Πρωτότυπα αυτής της τεχνολογίας έχουμε δει ήδη εδώ και μια δεκαετία αλλά με πανάκριβο εξοπλισμό. Οι ερευνητές του UCSD από την άλλη προσπαθούν να το πετύχουν με το σχέδιο HUVR που όμως εστιάζει αρχικά σε επαγγελματικές εφαρμογές.
Έτσι για παράδειγμα γιατροί που θέλουν να χειριστούν “φυσικά” μια μαγνητική τομογραφία (MRI scan), ή ιστορικοί που θέλουν να εξετάσουν πολύτιμα έγγραφα χωρίς να μολύνουν το χαρτί.
Φυσικά όπως καταλαίνετε βιομηχανίες όπως των βιντεοπαιχνιδιών και του… αισθησιακού κινηματογράφου θα παρακουθούν αυτές τις εξελίξεις με προσοχή…
Συναρπαστικά πράγματα…

Πηγή

Μασάμε 115 εκατ. ευρώ!!

Η χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης τσίχλας παγκοσμίως

Στο μάσημα τσίχλας φαίνεται ότι επιδίδονται πολλοί Ελληνες, αφού η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών κατανάλωσης τσίχλας παγκοσμίως, με τον συνολικό τζίρο του συγκεκριμένου αγχολυτικού προϊόντος να ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ. Μόνο το 2006 διακινήθηκαν 3.000 τόνοι τσίχλας στην Ελλάδα, ενώ έχει υπολογιστεί ότι οι Ελληνες μασούν κατά μέσον όρο 286 τσίχλες τον χρόνο. Τα νούμερα αυτά έχουν προσελκύσει όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής τσίχλας, οι οποίες έχουν παρουσία στη χώρα μας και διεκδικούν μερίδια αγοράς. Επιπλέον η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κυκλοφορεί την ελληνική τσίχλα με μαστίχα ΕΛΜΑ, οι ιδιότητες και η ποιότητα της οποίας είναι φημισμένες.


Μπορεί η αξία του προϊόντος να είναι μικρή, τα έσοδα και τα κέρδη όμως των εταιρειών είναι υψηλά και ο ανταγωνισμός έντονος, αφού στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται όλες οι ξένες εταιρείες παραγωγής τσίχλας. Ο λόγος είναι απλός. Οι Ελληνες έχουν παράδοση σε αυτό το προϊόν, λόγω της μαστίχας, ενώ θεωρούνται γνώστες λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της έκθεσης που έχουν στις τσίχλες. Πρόκειται για μια αγορά αυθόρμητης κατανάλωσης, καθώς οι αγοραστές δεν ψάχνουν για συγκεκριμένες μάρκες και δεν έχουν κάποιο συναισθηματικό δέσιμο, αφού το προϊόν είναι απλό και η προμήθειά του δεν είναι προγραμματισμένη.

Οι κυριότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της τσίχλας στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, είναι η Cadbury με μερίδιο 59% και με τις μάρκες Trident (39%), Dentyne (11,5%), V6 (8%) και Stimorol, η Perfetti με μερίδιο 14% και τις μάρκες Vivident (13%) και Mentos, η Wrigley με 17% μερίδιο και τις μάρκες Orbit (16%) και Wrigley, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών με την ΕΛΜΑ και μερίδιο 7% και η Σαράντης με τη Lifedrops και 2%, καθώς και διάφορες άλλες εταιρείες με συνολικό μερίδιο 1%. Η αγορά της τσίχλας δείχνει αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 6% το 2007 λόγω της προσθήκης νέων, καινοτόμων, προϊόντων που ενισχύουν και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία της.

Δύο νέα προϊόντα τσίχλας, που χαροποιούν τα παιδιά και όχι μόνο αλλά και τα ταμεία των εταιρειών, αποτελούν τα γεμιστά κουφέτα (είδος τσίχλας) και τα μπουκάλια (πρωτότυπη συσκευασία), τα οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες επιχειρήσεις, αφού είδαν ότι αποφέρουν έσοδα. Τα τελευταία χρόνια το γεμιστό κουφέτο συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση κερδών των εταιρειών τσίχλας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν λανσαρίστηκε πρώτα στην Ελλάδα από όλον τον κόσμο γιατί θεωρείται μια ώριμη αγορά. Αλλη τάση της αγοράς είναι τα μπουκάλια, οι πωλήσεις των οποίων έφτασαν τα 4,5 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 4% της συνολικής αγοράς, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί.

Οι εξελίξεις της τσίχλας στην εμφάνιση, στη γεύση και στη συσκευασία της μπορεί να είναι εντυπωσιακές αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα προϊόν η ιστορία του οποίου χάνεται μέσα στους αιώνες. Οι πρώτες μαρτυρίες για τη χρήση αυτού του διαδεδομένου πλέον προϊόντος προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας μασούσαν τσίχλα ή μαστίχα για να γλυκάνουν την αναπνοή τους και να καθαρίσουν τα δόντια τους. Ο Διοσκουρίδης, ένας Ελληνας που ησχολείτο με την Ιατρική, χρησιμοποίησε πασπαλισμένη μαστίχα σαν φάρμακο περίπου το 50 μ.Χ. και από τότε χρησιμοποιείτο για αυτόν τον σκοπό στη Χίο. Στην Κεντρική Αμερική οι αρχαίοι Μάγιας μασούσαν το ρετσίνι από ένα δέντρο. Αυτό το ρετσίνι ονομαζόταν τσίχλα και αποτελεί τη βάση της ιστορίας για τη μοντέρνα τσίχλα.

Πάντως οι άποικοι της Αμερικής ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν στο εμπόριο της τσίχλας πουλώντας σβόλους από τη ρητίνη του ελάτου ως και τον 19ο αιώνα. Σημειώνεται ότι η πρώτη οργανωμένη επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας τσίχλας ιδρύθηκε το 1848 από τους αδελφούς Curtius.

Η μοναδική ελληνική μαστίχα

Μπορεί η μαστίχα να ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές για τη χρήση αυτού του προϊόντος σε συγγράμματα αρχαίων ιστορικών, όπως του Ηροδότου, αλλά η τσίχλα με μαστίχα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ύστερα από μακρές δοκιμές το 1957. Την ίδια χρονιά παρήχθησαν 11.387 κιλά τσίχλας. Την επόμενη χρονιά διατέθηκαν στο εσωτερικό 40.800 κιλά τσίχλας με μαστίχα ενώ στο εξωτερικό 38.900 κιλά. Το 1959 δίνεται στην τσίχλα με μαστίχα το όνομα ΕΛΜΑ (Ελληνική Μαστίχα).

Το 1985 η αυξημένη ζήτηση οδηγεί στην ίδρυση του εργοστασίου της τσίχλας ΕΛΜΑ που λειτουργεί στην περιοχή της Καρδαμάδας στη Χίο, ενώ έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Σήμερα η ΕΛΓΕΚΑ είναι ο αποκλειστικός διανομέας της τσίχλας ΕΛΜΑ, οι πωλήσεις της οποίας ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ το 2007 και στα 5,3 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ τα τεμάχια άγγιξαν τους 200 τόνους το 2006. Εκτός από την Ελλάδα, η τσίχλα διανείμενεται και στο εξωτερικό, όπως σε Κύπρο, Λίβανο, Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αμερική.

Πηγή

Ζούμε μέσα σε μια μαύρη τρύπα;

Αμερικανός ερευνητής υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν να κρύβει στο εσωτερικό της ένα Σύμπαν

Μια όχι απλώς προωθημένη αλλά άκρως επαναστατική θεωρία, η οποία όμως παράλληλα εξάπτει τη φαντασία, διατυπώθηκε από επιστήμονα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Νίκοντεμ Ποπλάβσκι του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα οι μαύρες τρύπες είναι πιθανόν να κρύβουν στο εσωτερικό τους ένα Σύμπαν.

«Μπορεί οι κολοσσιαίες μαύρες τρύπες όπως αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας να είναι γέφυρες που οδηγούν σε άλλο Σύμπαν» αναφέρει αμερικανός επιστήμονας


Ο επιστήμονας ανέπτυξε τη θεωρία του, μελετώντας την κίνηση των σωματιδίων της ύλης που εισέρχονται μέσα σε μια μαύρη τρύπα. «Μπορεί οι κολοσσιαίες μαύρες τρύπες όπως αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας να είναι γέφυρες που οδηγούν σε άλλο Σύμπαν» αναφέρει στη μελέτη του ο επιστήμονας, αφήνοντας έτσι ανοικτό παράθυρο για την πιθανότητα και ο δικός μας κόσμος να βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Οπως αναφέρει ο Ποπλάβσκι, έμμεση απόδειξη της θεωρίας του είναι η πρόσφατη ανακάλυψη ότι τα σχεδόν αόρατα σωματίδια νετρίνο έχουν την ικανότητα να «μεταλλάσσονται» και έτσι ένα νετρίνο συγκεκριμένου τύπου να μπορεί να μεταβληθεί μόνο του σε κάποιον άλλον τύπο.

Σύμφωνα με τον Ποπλάβσκι αυτή η ικανότητα μπορεί να εξηγηθεί από διακυμάνσεις στον χωροχρόνο τις οποίες μπορεί να προκαλέσει μόνο η δραστηριότητα μιας γρήγορα περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας. Με τη σειρά τους αυτές οι διακυμάνσεις αποτελούν την επιβεβαίωση της ύπαρξής μας στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Από την άλλη πλευρά, άμεση απόδειξη της θεωρίας και της ύπαρξης συμπάντων μέσα σε μαύρες τρύπες δεν μπορεί να δοθεί. Θα ήταν μάταιο κάποιος να προσπαθήσει να δει αν στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας υπάρχει σε εξέλιξη η δημιουργία ενός Σύμπαντος. Αυτό, γιατί όσο πλησιάζει σε μια μαύρη τρύπα η απίστευτη βαρυτική έλξη που αναπτύσσεται γύρω της κάνει τον χρόνο να κυλάει ολοένα πιο αργά, με αποτέλεσμα ο παρατηρητής να περιμένει κυριολεκτικά αιώνια να υπάρξει κοσμική δράση και θα παραμένει θεατής τού τίποτε για πάντα.

Πηγή

18χρονος ερωτεύτηκε μια αγελάδα!

Ένας 18χρονος στην Ινδονησία, ερωτεύτηκε μια αγελάδα και είπε να..ολοκληρώσουν τη σχέση τους. Ο νεαρός πιάστηκε πάνω στην..ερωτική πράξη από έναν γείτονα του, ο οποίος και τον ανέφερε στις τοπικές αρχές.

Ο 18χρονος Gusti Ngurah Alit είπε πως εκείνη τη στιγμή δεν έβλεπε μια αγελάδα, αλλά μια πολύ όμορφη γυναίκα: « Με φώναξε με το όνομα μου και με γοήτευσε και έτσι αποφάσισα να κάνω έρωτα μαζί της».

Ο Gusti όμως μάλλον πλήρωσε ακριβά τον έρωτα του αφού του επεβλήθη πρόστιμο 2000 παλιών νομισμάτων, ενώ ο αρχηγός του χωριού αποζημίωσε τον ιδιοκτήτη της αγελάδας με 545 δολάρια.

Η άτυχη της υπόθεσης ήταν μάλλον η αγελάδα, αφού χρειάστηκε να την πνίξουν στη θάλασσα ώστε να γλυτώσει το χωριό την κακοτυχία. Αντίθετα, ο επίδοξος εραστής την γλύτωσε με ένα.. «μπανάκι» εξαγνισμού. 

Σαν Σήμερα: 26/07/2010

1822: Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θ. Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).

1856: Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο.

1928: Γεννιέται ο αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

1943: Γεννιέται ο Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones.

1952: Βαρύ πένθος στην Αργεντινή για το θάνατο της Εβίτα Περόν, που πέθανε σε ηλικία 33 ετών από λευχαιμία.

1953: Πεθαίνει ο πρωθυπουργός (1945-1950, 1951-1952) Νικόλαος Πλαστήρας.

1953: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο.

1964: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ.

1984: Πεθαίνει ο Τζορτζ Γκάλοπ, ο εμπνευστής την επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του. 

1907: Ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέν παίρνει Τιμητικό Ντοκτορά

1942: Εκτέλεση πατριωτών στη Λαμία

1943: Παραίτηση και σύλληψη του Μουσολίνι

1952: Αίγυπτος: Παραίτηση του βασιλιά Φαρούκ από το θρόνο

1956: Η Αίγυπτος καταλαμβάνει τη Διώρυγα του Σουέζ

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Το χρήμα «κάνει τη ζωή πιο ικανοποιητική, όχι όμως και απολαυστική»

Tι αγοράζουν τα λεφτά

Μπορεί το χρήμα να αγοράσει την ευτυχία; Εξαρτάται τι εννοεί κανείς ευτυχία, δείχνει έρευνα που κάλυψε σχεδόν όλο τον κόσμο: Η αύξηση του εισοδήματος αυξάνει μεν την ικανοποίηση από τη ζωή γενικά, συνήθως όμως δεν αυξάνει τα θετικά συναισθήματα ούτε κάνει την καθημερινότητα πιο απολαυστική.

Η ευτυχία μπορεί να έχει δύο έννοιες, θεωρούν οι ερευνητές 
Η ευτυχία μπορεί να έχει δύο έννοιες, θεωρούν οι ερευνητές

Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από έρευνα του Οργανισμού Gallup σε 136.000 ανθρώπους από 136 χώρες σε όλο τον κόσμο, και θεωρητικά τουλάχιστον καλύπτει τους περισσότερους λαούς και πολιτισμούς. Οι ερευνητές θεωρούν μάλιστα ότι πρόκειται «για το πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πλανήτη Γη».

«Το κοινό πάντα αναρωτιέται: Μας κάνει το χρήμα πιο ευτυχισμένους;» αναφέρει ο Εντ Ντάινερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ και επικεφαλής της παγκόσμιας μελέτης.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς την ευτυχία» επισημαίνει. «Αν εξετάσουμε την ικανοποίηση από τη ζωή, το πώς αξιολογεί κανείς τη ζωή του ως σύνολο, βλέπουμε μια αρκετά ισχυρή σχέση σε όλο τον κόσμο ανάμεσα στο εισόδημα και την ευτυχία».

«Από την άλλη πλευρά, είναι πραγματικά σοκαριστικό πόσο μικρή είναι η συσχέτιση όσον αφορά τα θετικά συναισθήματα και το πόσο διασκεδάζει κανείς» εξηγεί ο ερευνητής.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα θετικά συναισθήματα αυξάνονται μεν λίγο με την αύξηση του εισοδήματος, εξαρτώνται όμως πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες όπως ο σεβασμός, η αυτονομία, η κοινωνική στήριξη και η ικανοποιητική εργασία.

Ο Δρ Ντάινερ επισημαίνει ότι η μελέτη του είναι η πρώτη που κάνει αυτό το διαχωρισμό ανάμεσα στην ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα.

Η μελέτη εξέτασε μια πληθώρα παραμέτρων, όπως το εισόδημα, το βιοτικό επίπεδο, την κάλυψη των αναγκών για τροφή και στέγαση, τα υπάρχοντα και την ικανοποίηση των ψυχολογικών αναγκών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη ζωή τους γενικά από το 0 (η χειρότερη δυνατή ζωή) έως το 10 (η καλύτερη δυνατή) και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο, την ελευθερία και την ικανοποίηση από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Το συμπέρασμα ότι η ικανοποίηση από τη ζωή τείνει να αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος βρίσκεται σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες για το θέμα, τονίζει ο Δρ Ντάινερ. Το καινούργιο με τη νέα έρευνα είναι η διάκριση ανάμεσα στην ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα όπως την όρισαν εκ των προτέρων οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύοντα στο Journal of Personality and Social Psychology.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες, πάντως, είχαν δείξει ότι το χρήμα παύει να αυξάνει την ευτυχία από τη στιγμή που κανείς ξεπερνά το όριο της φτώχιας.

Πηγή

Το σπίτι με τα έπιπλα που πέφτουν!Στη πόλη του San Francisco, στη γωνία της 6th st. και της Howard st., από το 1997 βρίσκεται ένα κτίριο του οποίου οι τοίχοι αποτελούν έργο τέχνης. Διάφορα έπιπλα όπως τραπέζια, καρέκλες, καναπέδες, φωτιστικά, ακόμη και ένα ρολόι, κρέμονται επικίνδυνα από τα παράθυρα του κτιρίου και νομίζεις ότι είναι έτοιμα να πέσουν στο κενό και να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους.
Πηγή