Φροντίζοντας κανείς να κρατά σε καλή κατάσταση την καρδιά του, βοηθά και τον εγκέφαλό του, επιβραδύνοντας τη γήρανσή του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι, οι οποίοι όμως είχαν "αργές" καρδιές που αντλούσαν λιγότερο αίμα, είχαν παράλληλα πιο γερασμένους εγκεφάλους σε σχέση με άλλους ανθρώπους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης, υπό την δρα Άντζελα Τζέφερσον, σε εργασία που δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό "Circulation", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 1.500 άτομα και, όπως αναφέρουν, μια μέτρια απόδοση της καρδιάς "γερνάει" τον εγκέφαλο περίπου δύο χρόνια κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι από τα άτομα του δείγματος, περίπου ένας στους τρεις είχε
χαμηλή απόδοση καρδιάς και ταυτόχρονα -όπως ανακαλύφθηκε από τις σχετικές λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες- μικρότερο όγκο εγκεφάλου (ο εγκέφαλος συρρικνώνεται όσο γερνάει).
Τα άτομα με μικρότερο όγκο εγκεφάλου δεν έδειχναν εμφανή κλινικά ίχνη μειωμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους αποτελεί πρώιμη ένδειξη για μελλοντικό πρόβλημα (π.χ. άνοια).
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί η μειωμένη ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σε σχέση με το σωματικό βάρος του ατόμου, επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Μια εξήγηση είναι ότι η μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που μεταφέρονται στα εγκεφαλικά κύτταρα.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να δώσουμε ιατρικές συμβουλές με βάση την έρευνά μας, αυτή όμως δείχνει πως όντως η υγεία της καρδιάς και τους εγκεφάλου πάνε χέρι-χέρι», δήλωσε η Τζέφερσον.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο πάντως για ένα άτομο να μεταβάλει τον όγκο αίματος που αντλεί η καρδιά του, χωρίς να κάνει ιδιαίτερα εντατική σωματική άσκηση.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου