Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο αρχίζει το κυνήγι των φονικών αστεροειδών

Ένα νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη που θεωρείται ως η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου, έχει αρχίσει την αναζήτηση στον ουρανό για πιθανούς αστεροειδείς δολοφόνους, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον πλανήτη μας.  

largest-digital-camera-search-killer-asteroids 
Με κύριο κάτοπτρο πλάτους περίπου 1,8 μέτρα, το νέο τηλεσκόπιο στην κορυφή Haleakala του ηφαίστειου Maui είναι κάπως μικρό σε σύγκριση με τα μεγάλα τηλεσκόπια των 10 μέτρων στην κορυφή Keck του όρους Mauna Kea της Χαβάης.

Αλλά η κάμερα του τηλεσκοπίου με τα 1400 μέγα πίξελ είναι ένας ψηφιακός γίγαντας, με 1,4 δισεκατομμύρια πίξελ διασκορπισμένα σε 40 εκατοστά για να πάρει φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού αυτόματα, νύχτα προς νύχτα, για να βρούμε δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς. Μια τυπική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μπορεί να έχει 5 εκατομμύρια pixels σε ένα τσιπ λίγων χιλιοστών, λένε οι υπεύθυνοι του τηλεσκόπιου.
Αν και μικρό σε μέγεθος το τηλεσκόπιο αυτό βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, δήλωσε ο αστρονόμος Nick Kaiser, ο οποίος ηγείται του πρότζεκτ για το κυνήγι των αστεροειδών, γνωστό ως Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System (Pan-STARRS). "Μπορεί να τραβήξει την εικόνα ενός τμήματος του ουρανού περίπου 40 φορές την περιοχή της πανσελήνου, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιου μεγέθους τηλεσκόπιο στη Γη ή στο διάστημα.”
Το κυνήγι των αστεροειδών άρχισε πράγματι στις 13 Μαΐου 2010, όταν το νέο τηλεσκόπιο του Pan-STARRS PS1 ξεκίνησε την έρευνα των διαστημικών βράχων. Και τότε ο κόσμος έγινε ελαφρώς ένα ασφαλέστερο μέρος, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του έργου.
Το PS1 είναι το πειραματικό πρωτότυπο του τηλεσκοπίου PS4, το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη κορυφή του Μάουνα Κέα της Χαβάης και θα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο.
Το νέο τηλεσκόπιο δουλεύει για ένα διεθνές επιστημονικό κονσόρτσιουμ, μια διεθνής ομάδα από 10 ιδρύματα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ταϊβάν και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, το νέο τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει 100.000 αστεροειδείς και να καθορίσει ποιοί, ενδεχομένως, βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη και βεβαίως την βάζουν σε κίνδυνο. Το παρατηρητήριο θα πρέπει επίσης να κάνει τον κατάλογό περίπου πέντε δισεκατομμυρίων άστρων και 500 εκατομμυρίων γαλαξιών.
Το νέο τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο για να τραβά πάνω από 500 φωτογραφίες από τον ουρανό κάθε βράδυ και να στέλνει δεδομένα 4 terabytes ή το ισοδύναμο 1.000 DVD σε ένα Κέντρο Υπολογιστών για ανάλυση. Το κέντρο θα συγκρίνει τις εικόνες μεταξύ τους και τις παλαιότερες παρατηρήσεις για να βρει όλα τα αντικείμενα που έχουν μετακινηθεί ή έχουν αλλάξει σε φωτεινότητα,λένε οι ερευνητές του Pan-STARRS.
Επίσης, οι αστρονόμοι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο για να βρουν καφέ νάνους, μακρινό κβάζαρ και ισχυρές εκρήξεις σουπερνόβα σε μακρινούς γαλαξίες.
Από τους πολλούς αστεροειδείς που πετούν στην περιοχή του διαστήματος γύρω από τη Γη, μόνο περίπου το 85% από τους μεγαλύτερους έχουν βρεθεί, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Περίπου το 15% των αστεροειδών με μήκος κοντά στα 140 μέτρα – που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εκτεταμένη τοπική καταστροφή αν χτυπήσουν τη γη – έχουν κατάλληλη τροχιά, ανέφερε η έκθεση.
Η NASA ανιχνεύει αστεροειδείς και κομήτες που πετούν κοντά στη γη με ένα δίκτυο επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων, ως μέρος του προγράμματος Near-Earth Object Observations, αν και η Ακαδημία Επιστημών διαπιστώνει ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη χρηματοδότηση της NASA για την αντιμετώπιση της απογραφής της απειλής των αστεροειδών.
Τέλος, ο Barack Obama έχει προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού για την παρακολούθηση των αστεροειδών, από τα 3,7 εκατ. δολάρια το 2009 σε 20,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011. Ο Ομπάμα έχει επίσης προτείνει την αποστολή αστροναυτών για να επισκεφτούν έναν αστεροειδή μέχρι το 2025, ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να βρουν τρόπους για να εκτρέψουν τους βράχους του διαστήματος προτού να απειλήσουν τη Γη και τους κατοίκους της. 

Πηγή: space.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου