Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Οι γυναίκες γελούν όπως οι πίθηκοι

Ερευνητές της μιμικής ανακάλυψαν ότι το γέλιο των γυναικών παρουσιάζει καταπληκτικές ομοιότητες με το γέλιο πιθήκων. Η μεγάλη γοητεία όμως του ασθενούς φύλου: Γελούν πολύ συχνότερα από τους άντρες. Οι τελευταίοι προσποιούνται πολλές φορές. Κι αυτό το διακρίνουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο πρόσωπο.

Ενδιαφέρουσα και συνάμα τολμηρή θεωρία: Επιστήμονες που αυτές τις μέρες λαμβάνουν μέρος στη 13η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Μορφασμών που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Ντουίσμπουργκ-Έσεν, βλέπουν ομοιότητες στο γέλιο των γυναικών με το γέλιο των πιθήκων.

Με δηλώσεις της στη εφημερίδα «Bild», η Γερμανίδα καθηγήτρια της ψυχολογίας, Νικόλ Κρέμερ, αναφέρει τα εξής: «Στην προσπάθειά τους να υποτάξουν ένα εχθρό, οι πίθηκοι δείχνουν τα δόντια τους. Και οι γυναίκες το κάνουν, όταν αισθάνονται ότι δεν είναι ανώτερες από το πρόσωπο που έχουν απέναντί τους.»

Από την άλλη, οι άντρες χρησιμοποιούν τη μιμική τους για να εντυπωσιάσουν τις γυναίκες. Όταν ένας άντρας αντιλαμβάνεται ότι τον παρακολουθεί μια γυναίκα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να δείχνει ωραίος με τη βοήθεια μορφασμών.

Και στο επάγγελμα προσδίδεται μεγάλη σημασία στη μιμική. Έτσι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στην καθημερινή τους δουλειά οι άντρες γελούν πολύ λιγότερα από τις γυναίκες. «Όλοι θεωρούν αυτονόητο το γέλιο μιας γυναίκας. Όταν δεν γελούν, στιγματίζονται αμέσως ως σκρόφες. Στον αντίποδα, οι άντρες αποκομίζουν σχεδόν πάντα οφέλη όταν γελούν», εξηγεί η Κρέμερ. «Τα διευθυντικά στελέχη όμως κατά κανόνα γελούν λιγότερα.»

Πώς διακρίνουμε το γνήσιο γέλιο;

Οι μυς που περιστοιχίζουν τα μάτια δύσκολα ελέγχονται. Χρειάζεται πολλή παρατηρητικότητα. Όταν στον απέναντί σας δεν εμφανίζονται ρυτίδες στα μάτια, τότε το γέλιο είναι ψεύτικο. Προκειμένου να διακρίνουν αν κάπιος είναι πράγματι φιλικός, οι έμπειροι παρατηρητές το αντιλαμβάνονται ήδη στην ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν οι άκρες του στόματος.

Οι ειδικοί ξεχωρίζουν το γνήσιο γέλιο στο μυώνα που λέγεται «Orbicularis oculi». Αυτός ο κυκλικός μυς που εντοπίζεται γύρω από το μάτι, δραστηριοποιείται πάντα όταν γελούμε πραγματικά. Ο μυς αυτός δεν ταράζει όταν ένας άντρας προσπαθεί να επιδείξει μόνο την ανωτερότητά του με ένα ψεύτικο γέλιο.

Τί σημασία έχει η μιμική;

Η μιμική παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε συνομιλία. Γι' αυτό άλλωστε ενδιαφέρονται και οι επιστήμονες για το φαινόμενο. Ομοιώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών βοηθούν σήμερα στη διερεύνηση της κάθε κίνησης που παρατηρείται στο πρόσωπο. Ενώ παλαιότερα η ανάλυση μιας μόνο κίνησης έπαιρνε μια ολόκληρη μέρα, τα νέα εξειδικευμένα λογισμικά το κάνουν σε χρόνο μηδέν.

Στο 13th European Conference on Facial Expressions, που πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου στο Ντουίσμπουργκ, εξήντα επιστήμονες ανταλλάσσονται πάνω στο θέμα: «Με ποιους τρόπους ξεχωρίζουν τα γνήσια αισθήματα;».

ΠΗΓΗ: bild.de

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου