Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

«Μαθουσάλας» η ποσειδωνία

Εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι είναι ο αρχαιότερος εν ζωή οργανισμός στη Γη
 
«Μαθουσάλας» η ποσειδωνία
Υποθαλάσσιες οάσεις ζωής αποτελούν τα λιβάδια ποσειδωνίας που «κοσμούν» τον βυθό της Μεσογείου
 
Ο αρχαιότερος εν ζωή οργανισμός του πλανήτη μας θα μπορούσε να είναι η γνωστή στους μεσογειακούς λαούς ποσειδωνία, σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες.
Η Posidonia oceanica που δεν είναι φύκος αλλά ένα αγγειόσπερμο ανθοφόρο φυτό αναπαράγεται δημιουργώντας αποικίες κλώνων, με αποτέλεσμα οι υποβρύχιες πράσινες οάσεις που εκτείνονται για αρκετά χιλιόμετρα να είναι γενετικά πανομοιότυπες και να θεωρούνται ένας ενιαίος οργανισμός.

«Βουτιά» στην ιστορία
Ο δρ Κάρλος Ντουάρτε και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ, προχώρησαν στη χαρτογράφηση του γονιδιώματος ποσειδωνίας που εντοπιζόταν σε υποθαλάσσια λιβάδια 40 περιοχών μεταξύ Ισπανίας και Κύπρου, η έκταση των οποίων άγγιζε τα 3.500 χλμ.
Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης του συγκεκριμένου είδους, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι η υποβρύχια όαση στα ανοιχτά της νήσου Φορμεντέρα στην Ισπανία είναι ηλικίας 80.000-200.000 ετών. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η ποσειδωνία ίσως είναι ο αρχαιότερος οργανισμός που ζει ακόμα σήμερα στον πλανήτη.


Κλιματική απειλή
Παρά την ισχυρή ιστορική της υπόσταση, η ποσειδωνία φαίνεται να απειλείται σήμερα από τις κλιματικές αλλαγές. Όπως αναφέρει ο δρ Ντουάρτε, η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα συγκριτικά με άλλες θάλασσες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι φυσικές οάσεις βιοποικιλότητας να μειώνονται κατά 5%.
«Τα υποθαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας δεν είχαν βιώσει τόσο έντονη απειλή από την ιλιγγιώδη ταχύτητα των κλιματικών αλλαγών, όπως αυτή που βιώνουν σήμερα» τονίζει ο ερευνητής.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου