Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ανδρική φαλάκρα ένδειξη στεφανιαίας νόσου

Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη


Οι άνδρες που παρουσιάζουν αραίωση του τριχωτού της κεφαλής είναι πιθανότερο να έχουν καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με τους άνδρες που διατηρούν την πυκνότητα των μαλλιών τους, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκιο συμπεριέλαβε σχεδόν 37.000 άνδρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με τάσεις αλωπεκίας είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ήταν μικρότερος από το κάπνισμα ή την παχυσαρκία.

Η αραίωση των μαλλιών είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών ανδρών, καθώς, οι μισοί περίπου άνδρες θα παρουσιάσουν κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά τα 50 και το 80% μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο εντόπισαν τη σχέση αραίωσης των μαλλιών και καρδιακής υγείας μέσω προηγούμενων ερευνών. Μελετώντας τα στοιχεία διαπίστωσαν ότι οι τρίχες που αραίωναν στην στεφάνη του κεφαλιού συσχετίζονται με την στεφανιαία νόσο. Μάλιστα, αυτό ίσχυε αφού συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο δεν φάνηκε να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τομοχιντε Γιαμαντα επεσήμανε στο BBC «εντοπίσαμε έναν σημαντικό και ισχυρό συσχετισμό μεταξύ γυροειδούς αλωπεκίας, στο κέντρο του κρανίου και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Πιστεύουμε ότι η σχέση είναι σημαντική αλλά όχι εξίσου ισχυρή με το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τα επίπεδα της χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση».

Σύμφωνα με τον ιάπωνα ειδικό, οι νεαροί άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κρανίου θα πρέπει να κάνουν βελτιώσεις στον τρόπο ζωής τους ώστε να διατηρούν καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Σημειώνει πάντως, ότι επειδή τα στοιχεία της μελέτης είναι προκαταρκτικά δεν συστήνει τον καρδιαγγειακό έλεγχο των ανδρών που είναι φαλακροί.

Ανεξάρτητοι ερευνητές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ιαπωνική έρευνα εικάζουν ότι πίσω από τον συσχετισμό ενδεχομένως να κρύβεται η αυξημένη ευαισθησία στις ανδρικές ορμόνες, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, καταστάσεις που επηρεάζουν τόσο την καρδιά όσο και την υγεία των μαλλιών.

«Η κληρονομική απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι κάτι δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά άλλοι παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας νόσου όχι. Η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η σωματική δραστηριοποίηση είναι τρόποι προστασίας της καρδιάς», σχολιάζει η Ντοριάν Μαντοκ, νοσηλεύτρια του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου