Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Θεαματικά» αποτελέσματα στην κατάθλιψη με νέο εγκεφαλικό εμφύτευμα

Βηματοδότης στη διάθεση

Τα καλώδια του εμφυτεύματος συνδέονται στη «μέση τηλεγκεφαλική δεσμίδα» (πράσινο) η οποία είναι μέρος του κυκλώματος επιβράβευσης (Πηγή: Volker Arnd Coenen/Uni Freiburg)  
Τα καλώδια του εμφυτεύματος συνδέονται στη «μέση τηλεγκεφαλική δεσμίδα» (πράσινο) η οποία είναι μέρος του κυκλώματος επιβράβευσης

Η σύνδεση ενός εγκεφαλικού «βηματοδότη» σε μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου αυξάνει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στη μείζονα κατάθλιψη, ανακοίνωσαν νευροεπιστήμονες στη Γερμανία.
Η τροποποιημένη μέθοδος βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης οδήγησε σε «θεαματική» βελτίωση της διάθεσης στους έξι από τους επτά ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.
Οι σχετικά καινούργιες συσκευές βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης (DBS) εμφυτεύονται συνήθως στο σώμα και συνδέονται με καλώδια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, τις οποίες διεγείρουν με ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα.
Τέτοιοι «βηματοδότες» είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν σε μικρό αριθμό ασθενών με κατάθλιψη, συνδέονταν όμως σε μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προσαγώγιο και αποτελεί εξάρτημα του κυκλώματος επιβράβευσης του εγκεφάλου.
Στη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης, το εμφύτευμα συνδέθηκε στη μέση τηλεγκεφαλική δεσμίδα, έναν κόμβο στον εγκέφαλο που συνδέει το λιμβικό σύστημα με τον προμετωπιαίο φλοιό. Όπως συμβαίνει και με το προσαγώγιο, η τηλεγκεφαλική δεσμίδα αποτελεί μέρος του κυκλώματος επιβράβευσης,
«Είναι προφανές ότι έχουμε πια πλησιάσει σε μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για τη μείζονα κατάθλιψη» υποστηρίζει τώρα ο καθηγητής Τόμας Σλέπφερ, επικεφαλής της δοκιμής.
Σε διάστημα λίγων ημερών μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι έξι από τους επτά ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση, η οποία δεν είχε υποχωρήσει ακόμα και 18 μήνες αργότερα.
«Μια τέτοια θεαματική επιτυχία, όσον αφορά την ένταση των αποτελεσμάτων, αλλά και την ταχύτητα απόκρισης, δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα με καμία άλλη μέθοδο» τονίζει ο Σλέπφερ.
Δεδομένου πάντως ότι η μέθοδος βασίζεται σε μια λεπτή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, η μέθοδος DPS θα αποτελεί την ύστατη μόνο λύση για ασθενείς που δεν βελτιώνονται με άλλα μέσα.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου